Facebook Pixel

Антиоксиданти: джерела здоров'я та довголіття

Антиоксиданти: джерела здоров'я та довголіття

Бути здоровим та енергійним у будь-якому віці, і при цьому молодо виглядати хочуть усі! Незважаючи на незворотність часу, сучасні вчені все більше сходяться на тому, що кожен з нас може прожити здорове та активне життя до 90, а то й до 100 років. І для цього важливо не тільки думати про прекрасне, але й вживати якнайбільше антиоксидантів! Що таке антиоксиданти? І чому нам варто включити їх до свого раціону? Давайте розбиратися!

Навіщо потрібні антиоксиданти?

Антиоксиданти – це високоактивні речовини , які захищають наш організм від вільних радикалів та токсинів. У сучасному світі з несприятливою екологією, частими стресами і неякісною їжею ми дуже схильні до негативного впливу вільних радикалів. Антиоксиданти ж нейтралізують їх і зменшують потенційну шкоду, яку вони можуть завдати нашому організму. Роль антиоксидантів неможливо переоцінити. Вони допомагають обмежити агресію вільних радикалів, підтримуючи захисні сили організму. За деякими даними, їхня ефективність становить 99%. Науково доведено, що антиоксиданти можуть захистити організм від багатьох небезпечних захворювань, у тому числі і від раку. Які ж основні функції вільних антиоксидантів? /strong>

  • Протистоять негативній дії вільних радикалів.
  • Зміцнюють імунітет та антиоксидантну систему організму.
  • Запобігають розкладанню продуктів мікробами та бактеріями, завдяки чому можуть використовуватися як консерванти в органічних продуктах  і косметиці.
  • Пом'якшують шкідливий вплив ультрафіолету та несприятливої екології. 
  • Прискорюють метаболізм і покращують обмінні процеси в організмі продовжують молодість. 

Як збагатити раціон антиоксидантами?

Збалансоване харчування, збагачене антиоксидантами, вітамінами та мінералами, – запорука гарного самопочуття, енергійності та молодості. Найкраще джерело антиоксидантів – це свіжі овочі та фрукти, пофарбовані в яскраві кольори, а також цілісні злаки. Намагайтеся з'їдати щонайменше 3-5 порцій фруктів і овочів щодня. Антиоксиданти також містяться в чаї, каві та темному шоколаді. Відзначимо, що існують тисячі антиоксидантів, які досі не ідентифіковані. Всі вони відіграють важливу роль в організмі, і багато хто з них функціонує разом, тому дуже важливо харчуватися різноманітною натуральною їжею. Які ж антиоксиданти потрібно включати до раціону для підтримки здоров'я та доброго самопочуття?

Вітамін А

Вітамін А важливий для гарного зору, міцних зубів та здорової шкіри. Він також підтримує імунітет, збільшуючи захисні сили організму. Хорошими джерелами вітаміну А є: яйця, м'ясо та молочні продукти. Вітамін С - один із найпотужніших антиоксидантів! Його по праву називають вітаміном молодості та краси. Аскорбінова кислота сприяє зростанню і відновленню кісток, загоєнню ран, підвищенню стресостійкості. 82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD+%D0%A1'>Вітамін С також ефективно допомагає при профілактиці сезонних застуд , прискорює перебіг ГРВІ та полегшує всмоктування заліза організмом Найкращі харчові джерела вітаміну С: цитрусові (апельсини та грейпфрути), малина, чорна смородина, болгарський перець, полуниця, броколі.

Вітамін Е

Вітамін Е підтримує красу та здоров'я шкіри, волосся та нігтів, корисний для очей, а також для підтримки імунної системи. Вітамін Е міститься в рослинних оліях ( оливкова, соняшникова, рапсова), в яйцях, горіхах, зелених листових овочах.

Бета-каротин

Бета-каротин, який в організмі перетворюється на вітамін А, підтримує гостроту зору, підвищує захисні сили організму, уповільнює процеси старіння. Бета-каротином багаті такі продукти як: морква, солодка картопля, гарбуз, шпинат, капуста, диня та абрикоси.>

Лютеїнчасто називають 'вітаміном для очей', оскільки саме цей антиоксидант знижує ризик виникнення катаракти та вікової макулярної дегенерації. Джерелами лютеїну є шпинат, капуста, кукурудза і гарбуз. Лікопін - один з найцінніших. антиоксидантів! Наукові дослідження показали, що він може запобігати серцево-судинним захворюванням і раку передміхурової залози. Найкращі джерела . D0%BD'>лікопіна - це  червоні фрукти та овочі, такі як помідори та кавун. Найбільше лікопіну міститься в концентрованих формах томатних продуктів - в натуральному кетчупі та томатній пасті.>Антоціани підтримують здоров'я серця, допомагають контролювати вагу та запобігають діабету. Ці антиоксиданти містяться в червоних і фіолетових ягодах і фруктах - в чорниці, гранаті, в темному винограді та червоному вині. dir='ltr'>Катехіни покращують роботу серцево-судинної та нервової системи, підвищують настрій, активізують роботу мозку, ефективні при синдромі хронічної втоми. Цінні джерела катехінів - всі види зеленого чаю, білий і чорний чай. Антиоксиданти - це ключ до молодості та здоров'я! Високоактивні речовини, які містяться у фруктах, овочах, чаї, натуральних маслах, виконують важливі захисні функції в організмі, підтримують імунітет, прискорюють обмінні процеси, запобігають небезпечним захворюванням. Дорогі читачі, збагачуйте свій раціон фруктами, овочами, натуральними дієтичними добавками - і будьте здорові!

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.