Facebook Pixel

Чисте харчування: шлях до здоров'я або ризик?

Чисте харчування: шлях до здоров'я або ризик?

Кетодіета, сироїдіння, вегетеріанство - в наш час існує багато різних типів харчування, які часто пропагують зірки і публічні люди. Одна з останніх тенденцій - чисте харчування, яке вважають за краще такі знаменитості, як Гвінет Пелтроу і Холлі Беррі. Обидві актриси ревно стежать за своїм здоров'ям і способом життя і стверджують, що чисте харчування - це секрет їхньої молодості, енергійності і краси. Що таке чисте харчування? Чим така дієта може бути корисна і чим небезпечна? Читайте далі!

Чисте харчування: дієта або спосіб життя?

Принцип чистого харчування прийшов до нас із Заходу не так давно, але вже встиг завоювати популярність у всьому світі. Особливо його люблять дівчата, які хочуть мати здоровий рум'янець і бути завжди стрункими. Основу чистого харчування становлять натуральні продукти, які пройшли мінімальну обробку та очистку, сира їжа і цілісні продукти. Тобто у вашому раціоні має бути багато овочів, фруктів, цільнозернових каш, рослинних масел, кисломолочних продуктів без вмісту цукру, барвників та інших консервантів. А якщо м'ясо, то тільки нежирне і фермерське.

Найголовніше в чистому харчуванні - це відмова від фастфуду, обмежене споживання обробленої їжі, а також продуктів з високим вмістом консервантів. Звичайно, мало хто готовий на 100% дотримуватися повністю чистою дієти. Але тут головне тримати баланс. Більш ревні послідовники чистого харчування повністю відмовляються від молока і кисломолочних продуктів, глютену і хлібобулочних виробів.

Це небезпечно тим, що при повній відмові від молочних продуктів і тваринної їжі, рано чи пізно розвивається дефіцит кальцію і заліза, авітаміноз і остеопороз. Наприклад, Національне товариство по боротьбі з остеопорозом в Великобританії виявило, що 20% молодих людей до 25 років різко скорочують або зовсім прибирають зі свого раціону молочні продукти, що незабаром позначається на стані кісток і зубів. Тому важливо включати в свій раціон прийом кальцію , вітамінів і дієтичних добавок.

Без цукру і чіпсів: корисні продукти

Якщо ви хочете дотримуватися принципів чистого харчування, їжте різнокольорові свіжі овочі та фрукти. Клітковина, яка міститься в таких продуктах, корисна для здорового функціонування кишечника. Раціон, збагачений фруктами і овочами, також допомагає знизити ризик виникнення ряду хронічних захворювань, таких як гіпертензія, діабет 2 типу, надмірна вага і хвороби серця.

Каші, салати і супи з цільнозернових продуктів - це основа чистого харчування. Гречана і вівсяна крупа, овес, рис, киноа містять джерело вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які підтримують здоров'я шлунково-кишкового тракту, судин, серця і всього організму в цілому. А замість білого хліба, віддавайте перевагу хлібі або хлібці.

Ще одне золоте правило чистого харчування - це обмежене вживання цукру. За даними Американської Асоціації по хворобах серця, жінкам не слід вживати понад 6 чайних ложок цукру в день, а чоловіками - не більше 9. Але поряд з цією статистикою багато дієтологів і лікарі радять замінювати цукор на мед, солодкі фрукти і сухофрукти. Відмовившись від вживання лимонадів, випічки і кавових напоїв з цукром, ви зробите своє харчування більш чистим і безпечним. Також важливо звертати увагу на склад продуктів, в яких багато цукру, - магазинні йогурти, кетчупи, соуси, сухі сніданки на основі пластівців.

5 «ні» чистого харчування

Давайте розглянемо "чорний" список продуктів, які не прикрашають чисте харчування. Відомий британський дієтолог Кетрін Коллінз дає такі рекомендації:

  • Уникайте заморожених напівфабрикатів, таких як лазанья, піца, пельмені і котлети.
  • Не купуйте перероблені продукти, які в процесі обробки втратили свої корисні властивості. Наприклад, замість солоних огірків, купите свіжі.
  • Чіпси, снеки, солодку газовану воду, цукерки, жирні торти, бургери і будь-який інший фаст-фуд суперечать принципам чистого харчування. Намагайтеся якомога рідше їх вживати.
  • Намагайтеся не купувати готовим то, що можна приготувати самостійно. Особливо це стосується соусів і заправок. Замість майонезу, покупних соусів і кетчупів використовуйте оливкову олію, лимонний сік, бальзамічний або яблучний оцет.

Дорогі читачі, як бачимо, чисте харчування - це не просто здорова дієта, а спосіб життя. Щоб такий тип харчування був максимально корисним, важливо купувати натуральні, свіжі продукти, вживати їжу, багату білками і вітамінами, а також підтримувати баланс нутрієнтів в організмі за допомогою дієтичних добавок. А для гарного настрою не гріх побалувати себе іноді і чимось смачненьким!

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.