Facebook Pixel

Фолієва кислота: навіщо вона потрібна? Гід з усіх питань

Фолієва кислота: навіщо вона потрібна? Гід з усіх питань

Фолієва кислота (вітамін В9) найбільш відома як добавка, яка приймається жінками під час вагітності. Крім цього Вітамін В9 також грає важливу роль в організмі дорослої людини: він допомагає генерувати і підтримувати зростання нових і здорових клітин, включаючи виробництво і підтримку еритроцитів. Він також бере участь у виробництві ДНК і РНК і підтримує функції мозку і психічний і емоційний здоров'я. Давайте розберемося разом з експертами у всіх нюансах застосування вітаміну В9.

Фолієва кислота вкрай необхідна абсолютно кожному з нас для правильного функціонування нашого тіла і для підтримки хорошого здоров'я, - говорить доктор Шеррі Росс, експерт з питань здоров'я жінок в Медичному центрі Провіденс Сент-Джон в Санта-Моніці, Каліфорнія.

Фолієва кислота або фолат? Давайте розбиратися

Фолат, также известный как витамин В9 и фолацин, является одним из витаминов группы В.

Фолієва кислота це особлива форма вітаміну В9, яка допомагає у відновленні і утворенні еритроцитів. Фолат це ще один тип вітаміну В9, але він відрізняється від фолієвої кислоти; обидва вони вважаються вітаміном В9. Оскільки їх імена часто використовуються як взаємозамінні, це іноді викликає плутанину навіть у професійних. Простий спосіб провести відмінність між ними полягає в тому, що фолат міститься в продуктах харчування тоді як фолієва кислота є синтетичною формою вітаміну.

Збагачення фолієвою кислотою харчових продуктів

З кінця 90-х років у багатьох країнах стали додавати фолієву кислоту в харчові продукти (звідси і термін збагачений), які не містять натуральний фолат: наприклад, хліб, крекери, крупи і хлібопекарська борошно. У продукти, які вже містять фолат (природну форму B9) в своєму хімічному складі (темна листова зелень, фрукти, боби і м'ясо), не додають фолієву кислоту.

Як і у випадку з більшістю природних вітамінів, краще завжди намагатися отримувати натуральну форму вітаміну B9 (фолат), а не синтетичну (фолієва кислота). Однак показники дефіциту фолату у населення в усьому світі досить високі і фолієва кислота в будь-якій формі може бути надзвичайно корисна для людей з дефіцитом фолату.

Чому фолієва кислота так важлива для нас?

Как и все витамины группы В, фолиевая кислота играет важную роль в поддержании здоровья вашей нервной системы и помогает перерабатывать жиры и углеводы.

Фолієва кислота це стабільна штучна форма вітаміну В9. Він не виробляється в організмі людини, тому ми можемо отримати В9 тільки у вигляді поливитаминно-мінеральних добавок або зі спеціально обробленими продуктами.

Проте, дослідження показують, що більшість людей не їдять достатня кількість необхідних продуктів, щоб задовольнити свої потреби у вітаміні В9. Через це багато країн (наприклад США, Канада, Британія) додають фолієву кислоту в рафіновані зернові продукти. У США, наприклад, ця практика допомогла збільшити її споживання на 28% і знизила рівень дефіциту з 39% до менш ніж 4% населення. Таким чином, якщо ми не отримуємо фолієву кислоту разом з їжею, ми повинні замислитися про поповнення її запасів за допомогою біодобавок.

Симптоми дефіциту фолієвої кислоти в організмі:

  • Втома і підвищена стомлюваність
  • недолік енергії
  • відчуття слабості
  • Головні болі
  • Бліда шкіра
  • Пришвидшене серцебиття
  • сивина
  • Виразкова хвороба шлунка

Фолієва кислота при вагітності

Фолиевая кислота рекомендуется в форме добавок во время беременности, как способ контроля микроэлементов во время этого периода

Фолієва кислота для вагітних може забезпечити здоровий розвиток плода і більш здорову вагітність. B9 грає життєво важливу роль в зростанні клітин, і це вкрай важливо для розвитку ембріонів. Низькі показники рівня B9 у вагітних можуть вести до аномалій плода та вроджених порушень (наприклад, ущелина хребта та аненцефалія). Тому медики рекомендують починати прийом як мінімум за три місяці до зачаття і продовжувати до 12 тижнів вагітності.

Дослідження показали, що прийом цієї добавки протягом всієї вагітності подовжує гестаційний вік (період вагітності) і збільшує вагу дитини при народженні, а також знижує частоту передчасних пологів у жінок.

Фолієва кислота для чоловіків

Фолиевая кислота может быть столь же важна для будущих пап, как и для матерей в деле укрепления здоровья и развития их потомства.

Фолат і чоловіча фертильність. Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі Репродукція людини, є суттєві докази, що підтверджують роль мікроелемента фолату в підтримці нормального розвитку і дозрівання сперматозоїдів. Дослідники взяли на роботу 97 здорових чоловіків різного віку без проблем з репродуктивністю або фертильністю, які надали інформацію про свій раціон харчування, спосіб життя і споживанні харчових добавок. Чоловіки з високим загальним споживанням фолієвої кислоти випробували на 18-30% нижчі показники декількох типів анеуплоїдії сперматозоїдів (аномальне кількість хромосом) в порівнянні з чоловіками з більш низьким споживанням. За словами дослідників, це дослідження показує, що існує значна зворотний зв'язок між щоденним споживанням фолату і частотою аномальної кількості хромосом в спермі у здорових чоловіків в широкому віковому діапазоні.

Вітамін В9 в лікуванні ревматоїдного артриту

Лікарі можуть використовувати фолієву кислоту для доповнення схеми лікування ревматоїдного артриту. Деякі протііворевматоідние препарати викликають зменшення кількості фолату в організмі через порушення в роботі шлунково-кишкового тракту (як побічний ефект від препаратів). Дослідження показують, що прийом фолієвої кислоти може зменшити ці побічні ефекти приблизно на 79%.

Фолієва кислота користь в боротьбі з депресією і тривожністю

Люди с более низким уровнем фолиевой кислоты могут чаще испытывать симптомы депрессии. Прием добавок фолиевой кислоты может сделать лекарства от депрессии более эффективными.

Дослідження показали, що люди, які страждають від депресії і тривожності, мають більш низький рівень фолієвої кислоти в організмі. Фолат грає важливу роль в утворенні серотоніну і дофаміну. Коли ці два нейромедіатора незбалансовані або представлені в недостатній кількості, це може привести до депресії і тривожних розладів. Фолієва кислота може бути додана в щоденний раціон людей, які страждають депресією і підвищеним рівнем тривожності. Це може мати значний вплив на зміну рівня серотоніну і дофаміну до здорового рівня, що призведе до значного поліпшення симптомів.

Фолієва кислота застосування при хворобах шкіри і проблеми із зором

Її прийом успішно доповнює схему лікування при лікуванні вітиліго, довготривалого стану, що характеризується втратою пігментації шкіри. Згідно дворічному з дослідженням, проведеним в Швеції, комбінація фолієвої кислоти і вітаміну B12 повністю зупинила поширення вітіліго у 64 відсотків учасників дослідження.

Згідно з дослідженням, проведеним в 2016 році в Гарвардському університеті, поєднання фолієвої кислоти і вітаміну B12 також уповільнює прогресування дегенерації жовтої плями, пов'язаного зі старінням захворювання очей, що характеризується прогресуючою втратою зору. У порівнянні з іншими добавками, зазвичай використовуються для лікування дегенерації жовтої плями, включаючи тіамін (вітамін B1) і рибофлавін (вітамін B2), високі дози фолієвої кислоти виявилися найбільш ефективними в уповільненні прогресування захворювання.

Застосування фолієвої кислоти ще трохи переваг

Прием фолиевой кислоты помогает в формировании эритроцитов, поддерживает нервную систему, снижает риск инсульта.

  • Підтримує здорову нервову систему
  • Працює в парі з вітаміном B12 для формування здорових еритроцитів, які відповідають за доставку кисню по всьому організму
  • Допомагає розщеплювати, використовувати і створювати білки
  • Допомагає підтримувати оптимальний рівень гомоцистеїну (високі рівні гомоцистеїну пов'язані з раннім розвитком захворювань серця і судин)
  • Бере участь в здоровому обміні речовин імунної системи
  • Синтез амінокислот в межах норми
  • Допомагає боротися з втомою
  • Допомагає запобігти симптоми деменції
  • Ефективна в запобіганні інсульту і лікуванні високого кров'яного тиску
  • Допомагає зменшити побічні ефекти від метотрексату, ліки, що використовується для лікування важкого артриту, хвороби Крона або псоріазу

Рівень гомоцистеїну і фолієва кислота

Шона Уілкінсон, дієтолог, каже: Більшість людей чули про фолієвої кислоти і знають, що її важливо приймати під час вагітності, але є й інші причини, щоб її приймати. Ми знаємо, що фолат допомагає з хорошим здоров'ям серця. Це пов'язано з тим, що він допомагає метаболизировать гомоцистеїн в метіонін. Без достатньої кількості фолієвої кислоти рівень гомоцистеїну збільшується. Високий рівень гомоцистеїну пов'язаний з багатьма серцево-судинними проблемами, включаючи високий рівень холестерину, атеросклероз і інсульт. Дослідження, проведене в 2008 році, показало, що люди з низьким рівнем фолієвої кислоти в більшій мірі схильні до ризику хвороби Альцгеймера і деменції. Дослідники з Кореї вивчили рівні фолату, вітаміну В12 і гомоцистеїну в крові старше 65 років. Встановлено, що у людей з дефіцитом фолієвої кислоти ймовірність розвитку деменції майже в три з половиною рази вище. Шона додає: Ми також знаємо, що фолат допомагає з рухливістю сперматозоїдів: у чоловіків з низьким рівнем фолату виявлена погана рухливість сперматозоїдів.

Фолієва кислота інструкція із застосування: дозування і способи прийому

Нормальная рекомендуемая дневная норма фолиевой кислоты зависит от возраста, пола и репродуктивного статуса.

Існує безліч різних форм випуску:

  1. капсули
  2. таблетки
  3. м'які желатинові капсули
  4. жувальні таблетки
  5. льодяники
  6. порошок
  7. рідка форма

Добавку можна приймати під час їжі, але краще засвоювати натщесерце. За даними деяких досліджень тільки близько 85 відсотків фолієвої кислоти стануть доступними в кровотоці якщо приймати їх з їжею. При прийомі натще майже 100 відсотків стають біодоступними.

Як краще приймати в комплексі або окремо?

Часто можна почути рекомендації приймати комплексні добавки В, а не окремі вітаміни групи В. Тут потрібно бути дуже обережними і ретельно підбирати вітамінно-мінеральні комплекси. Комплексний прийом вітамінів групи В може призвести до дисбалансу і / або маскувати симптоми дефіциту. Наприклад, добавки з фолієвою кислотою можуть іноді маскувати потенційно небезпечний дефіцит B12. Тому більш раціонально було б приймати

дозування

Нормальна рекомендована денна норма фолієвої кислоти залежить від віку, статі та репродуктивного статусу.

Рекомендована добова норма:

  • Вагітні жінки повинні приймати 600 мкг в день або 1000 мкг в день, якщо вони очікують близнюків.
  • Діти від 0 до 6 місяців: 65 мкг
  • Від 7 до 12 місяців: 80 мкг
  • Діти Від 1 до 3 років: 150 мкг
  • Від 4 до 8 років: 200 мкг
  • Від 9 до 13 років: 300 мкг
  • Жінки і чоловіки від 14 років і старше: 400 мкг
  • Шалені жінки різного віку: 500 мкг

Фолієва кислота також може поєднуватися з: фумаратом заліза і сульфатом заліза (для лікування залізодефіцитної анемії) і з іншими вітамінами і мінералами (як полівітаміни і мінеральні добавки)

Порівняльна таблиця найпопулярніших препаратів на нашому сайті

Назва

дозування

% Добової потреби

кількість капсул

Фолиевая Кислота, Folic Acid, Solgar

Фолієва кислота, Folic Acid, Solgar

800 мкг

200%

250 капсул

Фолиевая кислота и В12, Folic Acid Plus B-12, Thompson

Фолієва кислота і В12, Folic Acid Plus B-12, Thompson

1000 мкг

250%

90 таблеток

Витамины Для Беременных, Prenatal, Thorne Research

Вітаміни Для Вагітних, Prenatal, Thorne Research

1 мг, додатковий склад вітаміни А, С, Д, Е, К, комплекс вітамінів групи В, кальцій, залізо, магній, хром, марганець, молібден, цинк, селен, мідь

250%

90 капсул

ФОЛИЕВАЯ КИСЛОТА, FOLIC ACID, TWINLAB

ФОЛІЄВА КИСЛОТА, FOLIC ACID, TWINLAB

800 мкг

200%

100 капсул

Питання та відповіді:

Питання: Я прочитала що потрібно починати приймати фолієву кислоту за три місяці до передбачуваної вагітності. Так склалося, що я вирішила завагітніти в цьому місяці. Чи не занадто пізно починати приймати фолієву кислоту?

Відповідь: Ви маєте рацію, жінкам які бажають завагітніти рекомендується приймати 400 мікрограмів (мкг) фолієвої кислоти щодня, починаючи, принаймні, за один місяць до вагітності. Якщо ви намагаєтеся завагітніти в цьому місяці або плануєте завагітніти найближчим часом, почніть приймати 400 мкг фолієвої кислоти

Питання: Хіба я не можу отримати достатньо фолієвої кислоти, дотримуючись збалансованої здорової дієти?

Відповідь: Важко кожен день дотримуватися дієти, в якій є всі необхідні поживні речовини. Навіть при супер ретельному плануванні ви не зможете отримувати всі необхідні вітаміни тільки з їжею. Ось чому так важливо щодня приймати добавку з фолієвою кислотою.

Питання: Я не можу ковтати великі таблетки. Як я можу прийняти вітамін з фолієвою кислотою?

Відповідь: В наші дні добавки з фолієвою кислотою випускаються в різних формах, наприклад вигляді жувальних шоколадних або фруктових пастилок, в рідкому вигляді або у вигляді більш дрібних круглих таблеток.

FAQ - Часті питання:

Я прочитала что нужно начинать принимать фолиевую кислоту за три месяца до предполагаемой беременности. Так сложилось, что я решила забеременеть в этом месяце. Не слишком ли поздно начинать принимать фолиевую кислоту?

Вы правы, женщинам желающим забеременеть рекомендуется принимать 400 микрограммов (мкг) фолиевой кислоты каждый день, начиная, по крайней мере, за один месяц до беременности. Если вы пытаетесь забеременеть в этом месяце или планируете забеременеть в ближайшее время, начните принимать 400 мкг фолиевой кислоты 

Разве я не могу получить достаточно фолиевой кислоты, придерживаясь сбалансированной здоровой диеты?

Трудно каждый день придерживаться диеты, в которой есть все необходимые питательные вещества. Даже при супер тщательном планировании вы не сможете получать все необходимые витамины только с едой. Вот почему так важно ежедневно принимать добавку с фолиевой кислотой.

Я не могу глотать большие таблетки. Как я могу принять витамин с фолиевой кислотой?

В наши дни добавки с фолиевой кислотой выпускаются в разных формах, например виде жевательных шоколадных или фруктовых пастилок, в жидком виде или в виде более мелких круглых таблеток.

 

Зміст
  • Фолієва кислота або фолат? Давайте розбиратися
  • Збагачення фолієвою кислотою харчових продуктів
  • Чому фолієва кислота так важлива для нас?
  • Симптоми дефіциту фолієвої кислоти в організмі:
  • Фолієва кислота при вагітності
  • Фолієва кислота для чоловіків
  • Вітамін В9 в лікуванні ревматоїдного артриту
  • Фолієва кислота користь в боротьбі з депресією і тривожністю
  • Фолієва кислота застосування при хворобах шкіри і проблеми із зором
  • Застосування фолієвої кислоти ще трохи переваг
  • Рівень гомоцистеїну і фолієва кислота
  • Фолієва кислота інструкція із застосування: дозування і способи прийому
  • Існує безліч різних форм випуску:
  • Як краще приймати в комплексі або окремо?
  • дозування
  • Рекомендована добова норма:
  • Порівняльна таблиця найпопулярніших препаратів на нашому сайті
  • Питання та відповіді:
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.