Facebook Pixel

Гінкго білоба - рослина, практично досягла безсмертя

Гинкго билоба

Дерево гінкго (його ще називають Дівоче Дерево Maidenhair Tree) часто можна зустріти уздовж бульварів і в міських парках усього світу від Китаю до Америки. Це високе гарне дерево з кроною з віялоподібних листя стійко до комах, грибків, вірусів, забруднення і навіть ядерної радіації. Гінкго було єдиним рослиною, які пережили атомне бомбардування Хіросіми. Воно існує без будь-яких змін протягом 350 мільйонів років (ще з часів динозаврів) і Чарльз Дарвін називав його «живим викопним».

Історія чудесного дерева

Слово гінкго походить від китайського yinxing, що означає «срібний абрикос». В Англії його називають Дівочим Деревом, тому що листя схожі на місцевий Дівочий папороть Maidenhair Fern. У Китаї гінкго вирощують як живоплоти, щоб поставляти листя для західної фітотерапії. Це найкраще продається і самий широко досліджуваний рослинний екстракт у всьому світі. Сотні клінічних випробувань досліджували найрізноманітніші його властивості починаючи з його антиоксидантними властивостями і закінчуючи його впливом на еректильну дисфункцію.

Деякі екземпляри гінкго білоба можуть жити більше 3000 років.

Дослідження вічної молодості гінкго

В останні роки велика увага приділяється вивченню впливу віку на молекулярну структуру рослин. В результаті вчені виявили певні закономірності, що дозволяють деяким рослинам, зокрема гінкго білоба, жити протягом сотень а тої тисяч років. Було проведено науковий експеримент, який виявив генетичні докази цих закономірностей.

«Умовою за замовчуванням для рослин є безсмертя», - каже Говард Томас, біолог з Університету Аберістуїт в Уельсі. Такий висновок був зроблений після вивчення кілець зростання протягом усього життя рослини. Біологи зробили тонкі внутрішні зрізи з 34 дерев гінкго в Китаї. І що ж вони виявили? Висновки були просто приголомшливими: динаміка зростання і розвитку рослин не змінювалася ні в молодому віці ні в старому.

джерело

Стресостійкість гінкго білоба

Стійкість, міцність і довговічність гінкго - якості, які люди цінували протягом тисячоліть

Крім генетичних факторів на якість життя рослини можуть впливати різні чинники стресу (комахи, паразити, нестача вологи). Як же гінкго реагує на це протягом життя? Біологи детально вивчили флавоноїди гінкго, які відіграють важливу роль в метаболізмі рослин, беруть участь у фотосинтезі, освіті лігніну і суберіна, як захисних агентів в патогенезі рослин, залучені в регуляцію процесів проростання насіння, а також відмирання клітин.

І після детального вивчення дослідники зробили висновок, що вони не виявили ніяких відмінностей в біологічної активності флавоноїдів гінкго різного віку. Це дозволяє припустити, що стресостійкість гінкго білоба до впливу зовнішніх факторів навколишнього середовища не змінюється протягом життя рослини.

Це вражаюча здатність, яка допомагає здоровому росту гінкго протягом тисячоліть. «Не потрібно турбуватися про старіння - це те, що людям важко зрозуміти», - говорить фізіолог рослин Серджіо Мунне-Бош з Університету Барселони. «Старіння не є проблемою для цього виду», - говорить він. «Найважливіша проблема, з якою їм доводиться стикатися, це стрес». Дослідники говорять, що вони будуть продовжувати вивчати рівень мутацій в деревах гінкго і вивчати механізми старіння. джерело

З огляду на цю міцність і довговічність, не дивно, що люди здавна наділяли гінкго білоба саме цими якостями. У традиційній китайській медицині листя і плоди гінкго використовувалися впродовж 5000 років, щоб «принести користь мозку» і лікування різних станів - від астми та кашлю до ознобу, розлади шлунка і похмілля.

Гінкго білоба - найпопулярніше рослина в світі

Екстракт гінкго білоба займає четверте місце в світі серед найбільш продаваних добавок

Гінкго є однією з найпопулярніших в світі трав'яних добавок, яка використовувалася з покоління в покоління. Згідно зі статистичними даними, зібраними на початку 2000-х років, екстракт гінкго посідав четверте місце серед найбільш продаваних препаратів в США і на сьогоднішній день там його приймають приблизно 4,5 мільйона чоловік в тиждень. У Німеччині, наприклад, гінкго офіційно входить в схеми лікування цілого ряду медичних станів, найчастіше тих, які відносяться до таких симптомів деменції, як втрата пам'яті і загальна втрата розумової гостроти.

джерело

Користь гінкго білоба і його вплив на організм

Сотні наукових досліджень довели ефективність гінкго в лікуванні різних захворювань

Основною сферою впливу гінкго білоба є його вплив на систему кровообігу. Дослідження показують, що гінкго може також розширювати кровоносні судини, особливо в мозку і периферичних органах. Вважається, що благотворний вплив гінкго обумовлено поліпшенням циркуляції крові, яка забезпечує більш сильний потік поживних речовин до органів або клітини.

В одному дослідженні група добровольців погодилася контролювати частоту свого кровообігу, серцебиття і кров'яний тиск під час прийому добавки гінкго. Дослідники відзначили, що кровотік був «значно вище під час активного лікування», в той час як кров'яний тиск залишався незмінним. Ці дані підтверджують теорію про те, що основний метод дії гінкго білоба полягає в збільшенні кількості поживних речовин, що циркулюють в організмі, без впливу на серцевий м'яз.

джерело

Вплив гінкго на гостроту розуму і когнітивні здібності

Препарати гінкго роблять значний вплив на пам'ять, концентрацію уваги, швидкість реакції.

Гінкго іноді називають «когнітивним підсилювачем». Це підтверджується широко вивченим впливом препарату на когнітивні здібності, значне поліпшення яких багато людей відчувають після прийому гінкго.

Експерименти, що підтверджують взаємозв'язок між дозуванням гінкго і поліпшенням когнітивних функцій

  1. В одному дослідженні пацієнтам призначали прийом три рази в день або 40 мг гінкго або плацебо. Через 12 тижнів добровольці пройшли безліч тестів, призначених для вимірювання їх когнітивної функції. Дослідники повідомили, що в результаті група, яка приймала екстракт гінкго, показала «помітне благотворний вплив препарату на їх когнітивні функції» в порівнянні з плацебо групою. джерело
  2. Інший експеримент був спрямований на конкретну оцінку впливу гінкго на когнітивні здібності в залежності від дозування прийому. Учасники отримували 120 мг, 240 мг або 360 мг екстракту гінкго, потім проходили повторне тестування протягом наступних шести годин. Вони повідомили про «ряді значних змін в показниках ефективності», при цьому «найбільш вражаючі показники» були виявлені після прийому 240 мг або більше. Мабуть, цей сприятливий ефект почав проявлятися все через кілька годин після початкового введення, і вплив тривало після 6-годинного порога експерименту.
  3. Ця робота була додатково розширена іншою групою вчених, які давали або одноразові добові дози, або кілька доз протягом дня. Це означало, що різні добровольці отримували різні обсяги активного інгредієнта. Психометричне тестування проводилося регулярно протягом одинадцяти годин після першої дози. Потім експерти проаналізували дані, щоб побачити, який вплив на результати випробувань надали різні терміни і дози. Найбільш очевидні поліпшення, продемонстровані учасниками, були пов'язані з пам'яттю, і вони виявили, що цей ефект залежить від дози. Вони також відзначили, що літні люди, як правило, отримують більше користі, ніж молоді. джерело
  4. Ще одне дослідження оцінило ефект прийому трьома групами учасників або плацебо, або 240 мг, або 600 мг гінкго всього за одну годину до того, як вони були піддані тестуванню. У той час як група плацебо не бачила поліпшень (як і слід було очікувати), група гінкго, яка брала 600 мг, показала результати, які «були значно поліпшені». Ці дослідження підкреслюють той факт, що гінкго, здається, проявляє дозозалежний ефект. Більш високі концентрації гінкго призводять до великих поліпшень, особливо в короткостроковій перспективі. З іншого боку, при належному терпінні навіть більш помірні дози можуть надавати сприятливий вплив після чотирьох-шести тижнів лікування. джерело

Гінкго білоба в лікуванні деменції

Науково доведено взаємозв'язок між застосуванням препарату гінкго білоба і симптомами деменції

Деменція безпосередньо пов'язана зі зниженням когнітивної функції і як показують дослідження, основна причина цих симптомів виникає в результаті зниження кровообігу в мозку. В одному з найбільших досліджень, присвячених впливу гінкго на деменцію, брало участь близько 1200 пацієнтів, щодня приймають екстракт гінкго білоба. Дослідження показало, що чинним інгредієнту потрібен час, щоб продемонструвати перші ознаки позитивного впливу. Але приблизно через чотири-шість тижнів почали спостерігатися значні поліпшення. Дослідники відзначили поліпшення пам'яті, концентрації уваги і швидкості реакції. Також було виявлено поліпшення когнтітівних симптомів деменції у 25% піддослідних. джерело

За допомогою методу метааналізу, який включає в себе зіставлення численних попередніх експериментальних результатів для пошуку загальних закономірностей, була вивчена взаємозв'язок між застосуванням гінкго білоба і симптомами деменції.

В результаті вчені резюмували: «Гінкго білоба є корисним і розумним додатковим ліками для лікування деменції та хвороби Альцгеймера». Можливо, саме тому екстракт гінкго починаючи з 2004 року був схвалений Управлінням охорони здоров'я Німеччини як препарат схеми лікування первинної дегенеративної деменції.

Застосування гінкго білоба в лікуванні серцево-судинних захворювань Гінкго білоба робить позитивний вплив на кровоносні судини і зменшує ризик атеросклерозу

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) - це загальний термін для позначення станів, що впливають на серце або кровоносні судини. Зазвичай це пов'язано з накопиченням жирових відкладень в артеріях (атеросклероз) і підвищеним ризиком утворення тромбів. Це також може бути пов'язано з пошкодженням артерій в таких органах, як мозок, серце, нирки і очі. Серцево-судинні захворювання є однією з основних причин смерті та інвалідності в усьому світі.

У важких випадках кров може почати насилу проходити по судинах, стаючи більш вузький, і це може привести до серцевих нападів або інсульту. Як ми вже знаємо, гінкго відоме своєю здатністю впливати на в'язкість крові. Тому вчені задалися питанням: чи може гінкго впливати на певні фактори ризику, пов'язані з початком атеросклерозу? Їх дослідження показують, що клітини, взяті з кровоносних судин людини, знижували свою так би мовити «липкість» після впливу на них гінкго білоба. Це означає, що при вживанні препарату значно зменшується ймовірність нальоту з холестеринових бляшок у кровоносних судинах, тим самим знижуючи ймовірність утворення згустків крові. За підсумками дослідження було заявлено, що «Гінкго білоба може мати потенційні наслідки при клінічній хвороби атеросклерозу». джерело

Екстракт гінкго білоба і хвороба Рейно

Вплив Гінкго на систему кровообігу допомагає в ослабленні симптомів хвороби Рейно

Хвороба Рейно призводить до того, що деякі області тіла пацієнта, наприклад, пальці рук і ніг, відчувають оніміння і холод у відповідь на холодні температури або стрес. При хвороби Рейно артерії, які постачають шкіру кров'ю, звужуються, обмежуючи кровообіг в уражених областях і викликають спазм судин. Лікування хвороби Рейно залежить від її тяжкості та наявності у вас інших захворювань. Для більшості людей хвороба Рейно не приводить до інвалідності, але може вплинути на якість життя. В останні роки з'являється все більше свідчень того, що вплив Гінкго на систему кровообігу може зіграти певну роль в ослабленні неприємних симптомів, які відчувають хворі Рейно. Вчені в ході одного дослідження спостерігали дві групи пацієнтів з Рейно (одна група брала добавку гінкго, друга - плацебо протягом десяти тижнів). Добровольців попросили вести журнал нападів, які вони відчували. В ході експерименту хоча і не було помічено ніяких змін ні в серйозності, ні в тривалості атак, їх частота різко знизилася. В середньому учасники, які беруть добавки з гінкго, зазнали зменшення інтенсивності симптомів на 56% під час тесту. Це неймовірне покращення, і воно повинно дати привід страждальцям з хворобою Рейно надію на те, що відповідне лікування може бути не за горами. джерело

Гінкго і передменструальний синдром

Наукові експерименти доводять ефективність гінкго в зменшенні тяжкості симптомів ПМС

Деякі фахівці вважають, що гінкго білоба може впливати на симптоми ПМС, змінюючи консистенцію крові і її циркуляцію. Наприклад, вчені з Тегерана протягом шести місяців досліджували 90 учасниць, які брали гінкго або плацебо. Група, отримувала препарат, брала 40 мг гінкго три рази в день починаючи з 16-го дня менструального циклу до 5-го дня наступного циклу. Всіх добровольців просили вести облік їх симптомів ПМС. Група гінкго повідомила про поліпшення симптомів на 24%, в порівнянні з 9% тих, хто приймав плацебо. Навіть виключаючи ефект плацебо, результати цього експерименту показують, що гінкго може служити корисної мети зниження тяжкості симптомів ПМС. джерело

Вплив екстракту гінкго білоба на симптоми депресії

Гінкго білоба значно антидепресивну дію

Пацієнти, які страждають різним ступенем судинної недостатності, також відзначали поліпшення настрою при прийомі екстракту гінкго білоба. Це викликало сплеск інтересу до його застосування для лікування депресії, особливо у літніх людей. Існує безліч доказів того, що препарат підсилює інші методи лікування депресії і часто навіть запобігають необхідність фармацевтичного лікування в легких випадках депресії. Незважаючи на те, що найбільший позитивний ефект відзначений у літніх пацієнтів, існує безліч прикладів антидепрессивного впливу гінкго на пацієнтів молодше п'ятдесяти.

Антиоксидантні властивості гінкго

Екстракт гінкго білоба бореться з вільними радикалами і надає потужний антиоксидантний ефект на організм

Нестабільні молекули кисню часто можуть утворюватися під час природного розпаду клітин нашого організму або можуть з'являтися у відповідь на зовнішні фактори і забруднюючі речовини. Ці нестабільні молекули, звані вільними радикалами, можуть завдавати шкоди клітинам і структурам всередині клітин. Вільні радикали можуть також послаблювати стінки артерій, що призведе до утворення жирових відкладень і може стати причиною захворювань. Як антиоксидант, гінкго білоба бореться з вільними радикалами і відновлює молекулярні пошкодження.

  • Гінкго білоба містить більше 60 активних сполук, найбільш важливими з яких є антиоксидантні флавоноїди, такі як кверцетин і кемпферол. Ці сполуки можуть бути виявлені в сечі після прийому екстракту гінкго.
  • Численні дослідження показують, що антиоксиданти можуть відігравати важливу роль у запобіганні або відстрочку серцевих захворювань, раку та інших захворювань. Антиоксиданти можуть навіть зупинити пошкодження клітин, тим самим сповільнюючи процеси старіння організму. джерело
  • Наприклад, в клінічному дослідженні 45 осіб з глаукомою харчова добавка з гінкго білоба знижувала окисне пошкодження кровоносних судин, що призводить до поліпшення кровотоку в сітківці. джерело

Гінкго білоба - застосування для лікування еректильної дисфункції

Гінкго білоба впливає на поліпшення кровообігу в статевих органах і зменшує симптоми еректильної дисфункції

Однією з причин чоловічої імпотенції є недостатній кровообіг і порушення кровотоку через статевий член, що часто буває результатом атеросклерозу. Оскільки гінкго білоба збільшує кровотік, було виявлено, що він допомагає близько п'ятдесяти відсоткам пацієнтів після шести місяців використання. джерело

Форми випуску екстракту гінкго білоба

Для тих, кому важко проковтнути капсули або таблетки, існують рідкі форми гінкго білоба

  • Стандартизовані трав'яні екстракти, що містять від 24 до 32% флавоноїдів (також відомі як флавоноїди або гетерозидів) і від 6 до 12% терпеноїдів (тритерпенові лактони)
  • капсули
  • таблетки
  • Рідкі екстракти (настойки, рідкі екстракти і гліцеріти)
  • Сушений лист для чаю

Як підібрати правильне дозування?

Дозування гінкго залежить від багатьох факторів, таких як вік, вага, стать, історія хвороби, фізичне навантаження

  • Починаючи прийом екстракту гінкго білоба, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Препарат має деякі побічні ефекти, також може вступати в протиріччя з певними ліками і його дозування безпосередньо залежить від безлічі факторів (стан здоров'я, вік, стать, історія хвороби та ін).
  • Більшість наукових досліджень на сьогоднішній день показали позитивні результати при дозах від 120 до 600 мг.
  • Гінкго не рекомендується давати дітям.
  • Незалежно від призначеної дози рекомендується починати прийом гінкго з мінімальної дози не більше 120 мг в день, щоб уникнути побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту. Надалі поступово збільшуйте дозування до необхідного рівня. Дозування може варіюватися в залежності від конкретного використовуваного складу. джерело

Запобіжні заходи

Гінкго в сирому вигляді і його плоди можуть бути отруйні. Також його екстракт може вступати у взаємодію з іншими препаратами

Використання трав - перевірений часом підхід до зміцнення організму та лікування хвороб. Однак трави можуть викликати побічні ефекти і взаємодіяти з іншими травами, добавками або ліками. З цих причин, трави повинні прийматися з обережністю, під наглядом лікаря, кваліфікованого у області ботанічної медицини.

  1. Гінкго зазвичай має мало побічних ефектів. У деяких випадках люди повідомляли про розлад шлунка, головних болях, шкірних реакціях і запамороченні. Були повідомлення про внутрішню кровотечу у людей, які приймають гінкго. Не ясно, чи було кровотеча викликано гінкго або будь-якої іншої причиною, такий як комбінація гінкго і розріджують кров препаратів. Перш ніж приймати гінкго, запитайте свого лікаря, чи приймаєте ви також препарати, що розріджують кров.
  2. Припиніть приймати гінкго за 1-2 тижні до операції або стоматологічних процедур через ризик кровотечі. Завжди попереджайте свого лікаря або дантиста, що ви приймаєте гінкго.
  3. Люди з епілепсією не повинні приймати гінкго, тому що це може викликати судоми.
  4. Вагітні та жінки не повинні приймати гінкго.
  5. Люди, які страждають на діабет, повинні проконсультуватися з лікарем перед прийомом гінкго.
  6. Ні в якому разі не вживайте сирі частини рослини. Вони можуть містити небезпечні рівні токсичних хімікатів, знайдених в насінні рослини і в інших місцях. Ці хімічні речовини можуть викликати серйозні алергічні реакції.

Короткий огляд наших гінкго білоба препаратів

Форма випуску і об'єм

У 1-й порції

Гінкго білоба Супер, Ginkgo, SOLGAR

120 капсул


Екстракт гінкго 50: 1 (лист) - 60 мг, сировину гінкго (лист) - 30 мг

Гінкго білоба, Ginkgo, DOCTOR'S BEST

120 капсул

Екстракт гінкго (листя - 120 мг, флавоноїди - 28,8 мг, терпенові лактони - 7,2 мг

Гінкго білоба, Ginkgo Biloba, PURITAN'S PRIDE

200 капсул, стандартизований екстракт

Ежкстракт листя гінкго - 120 мг (24% глікозидів гінкго флавона 28 мг)

Гінкго, Рідкий екстракт, Ginkgo, HERB PHARM

30 мл

Екстракт листя гінкго - 660 мг, розмір порції - 0.7 мл

Поширені питання і відповіді

  • Питання: Чи допоможе прийом екстракту гінкго запобігти утворенню тромбів?
    • Відповідь: Гінкго білоба допомагає підтримувати і покращує кровообіг в судинах у всьому тілі - в руках, ногах, мозку, внутрішніх органах. Однак в будь-якому випадку ви повинні проконсультуватися з лікарем перед початком прийому препарату. У гінкго є ряд обмежень і також він може вступати в реакцію з іншими препаратами. Також дуже важливо правильно підібрати дозування, а це теж краще обговорити з лікарем.
  • Питання: Це правда що прийом гінкго білоба підвищує лібідо?
    • Відповідь: Гінкго покращує кровообіг і тим самим може поліпшити сексуальну функцію, хоча і немає прямих наукових доказів взаємозв'язку гінкго і рівня сексуального потягу. Препарат може бути корисним в лікуванні еректильної дисфункції, але в будь-якому випадку це потрібно обговорити з лікарем.
  • Питання: У мене на носі екзамени я хочу щось почати приймати для поліпшення пам'яті і концентрації. Підкажіть, як швидко почне діяти гінкго?
    • Відповідь: Гінкго це не чарівна паличка, хоча і володіє багатьма позитивними ефектами. Ви повинні бути готові до того, що ефект від прийому може з'явитися як протягом кількох днів так і тільки після шести тижнів після початку прийому. Ви можете обговорити з вашим лікарем дозування і можливо, він порекомендує розбити вам добове дозування на кілька прийомів протягом дня для досягнення більш швидкого ефекту. Але не робіть це самостійно, так як правильне дозування строго індивідуальна і залежить від багатьох факторів.

FAQ - Часті питання:

Поможет ли прием экстракта гинкго предотвратить образование тромбов?

Гинкго билоба помогает поддерживать и улучшает кровообращение в сосудах во всем теле – в руках, ногах, мозге, внутренних органах. Однако в любом случае вы должны проконсультироваться с врачом перед началом приема препарата. У гинкго есть ряд ограничений и также он может вступать в реакцию с другими препаратами. Также очень важно правильно подобрать дозировку, а это тоже лучше обсудить с врачом.

Это правда что прием гинкго билоба повышает либидо?

Гинкго улучшает кровообращение и тем самым может улучшить сексуальную функцию, хотя и нет прямых научных доказательств взаимосвязи гинкго и уровня сексуального влечения. Препарат может быть полезным в лечении эректильной дисфункции, но в любом случае это нужно обсудить с врачом. 

У меня на носу экзамены я хочу что-то начать принимать для улучшения памяти и концентрации. Подскажите, как быстро начнет действовать гинкго?

Гинкго это не волшебная палочка, хотя и обладает многими положительными эффектами. Вы должны быть готовы к тому, что эффект от приема может появиться  как в течение нескольких дней так и только лишь после шести недель после начала приема. Вы можете обсудить с вашим  доктором дозировку и возможно, он порекомендует разбить вам суточную дозировку на несколько приемов в течение дня для достижения более быстрого эффекта. Но не делайте это самостоятельно, так как правильная дозировка строго индивидуальна и зависит от многих факторов. 

 

Зміст
  • Історія чудесного дерева
  • Дослідження вічної молодості гінкго
  • Стресостійкість гінкго білоба
  • Гінкго білоба - найпопулярніше рослина в світі
  • Користь гінкго білоба і його вплив на організм
  • Вплив гінкго на гостроту розуму і когнітивні здібності
  • Гінкго білоба в лікуванні деменції
  • Застосування гінкго білоба в лікуванні серцево-судинних захворювань
  • Екстракт гінкго білоба і хвороба Рейно
  • Гінкго і передменструальний синдром
  • Вплив екстракту гінкго білоба на симптоми депресії
  • Антиоксидантні властивості гінкго
  • Гінкго білоба - застосування для лікування еректильної дисфункції
  • Форми випуску екстракту гінкго білоба
  • Як підібрати правильне дозування?
  • Запобіжні заходи
  • Короткий огляд наших гінкго білоба препаратів
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.