Facebook Pixel

Залізо: важкий чи корисний засіб?

Залізо: важкий чи корисний засіб?

Залізо є одним із важливих мінералів, який забезпечує повноцінну життєдіяльність організму людини. Цей елемент регулює рівень гемоглобіну в крові, тобто транспортує кисень тканинами. Залізо також зміцнює імунну систему, відповідає за нормальне зростання тіла та прискорює метаболізм.

В організмі здорової людини міститься близько 4 мг заліза, який знаходиться в кістках, печінці та селезінці. Протягом усього життя залізо втрачається у зв'язку з різними факторами – відлущування шкіри та менструальні кровотечі.
Тому необхідно постійно поповнювати запаси заліза за допомогою продуктів харчування та вітамінних добавок.

Потрібна кількість заліза на добу для кожного індивідуально і варіюється від 7 мг у дітей та до 30 мг у вагітних.

Дефіцит заліза може призвести до таких симптомів:

  • погіршення волосся, шкіри та нігтів

  • втома і млявість

Надлишок корисної речовини також може погано позначитися на здоров'ї людини, зокрема нашкодити печінки. ниркам, сечовому міхуру, серцю, судинам і навіть розвинути початкову стадію цукрового діабету та артриту. живлення і надалі дотримуватися однакової кількості всіх мікро- та макроелементів, особливо заліза. -line-break' />Згідно з дослідженнями нестача заліза частіше спостерігається у жінок, ніж у чоловіків, тому що дівчата піддають свій організм різним обмеженням в їжі, внаслідок чого не отримують потрібні поживні речовини. Також варто сказати, що під час менструації жінка втрачає певну кількість крові, в якій також міститься залізо. Тому для того, щоб нормалізувати рівень заліза в організмі, необхідно вживати харчові добавки, які допоможуть відновити витрачені запаси заліза.
Вагітним і тим дівчатам, які годують грудьми залізо стає необхідним елементом здорового функціонування, як самої себе, так і дитини. Тому що під час цих періодів резерв заліза переходить дитині. При дефіциті даного елемента, у дитини при народженні може розвинутися анемія або мала вага. line-break' />У таких випадках необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря щодо застосування тих чи інших добавок заліза, які підійдуть вам і вашій дитині.

Спортсмени, які страждають на брак заліза в організмі, побачать перші поліпшення після вживання харчових добавок: додаватися сили і збільшиться витривалість.

При вживанні вітамінної добавкизаліза:

  • підвищується енергія

  • покращується працездатність

  • колір шкіри набуває здорового вигляду

  • з'являється стійкість до вірусних захворювань

Залізо в продуктах харчування

Потягнуло на червоне м'ясо та рибу? Тоді у вашому організмі явно нестача заліза. Мікроелемент можна знайти також у щоденних продуктах харчування, таких як:

  • бобові

  • крупи

  • зелені овочі та зелень

  • червона риба

Такі продукти будуть краще засвоюватися якщо їх вживати разом з тією їжею, яка багата на вітамін С (апельсиновий сік, вівсянка, томати та лимонний сік).

Вегетаріанцям доведеться трохи гірше, ніж тим, хто не відмовляє собі у м'ясі, рибі та молочних продуктах. Їм необхідно вживати рослинні продукти з високим вмістом заліза в прикуску з продуктами, що містять вітамін С. Якщо ви обрали шлях вживання заліза у вигляді харчових добавок, то необхідно правильно вибрати препарат, проконсультувавшись із лікарем. Але найкраще залізо приймати на голодний шлунок, що значно підвищує абсорбцію. Варто знати, що вживання будь-яких харчових добавок супроводжується консультацією лікаря, оскільки він вкаже вам правильну дозу, час прийому та індивідуальний препарат для підвищення рівня вітамінних. Стаття написана штатним письменником Biotus.

 

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.