Facebook Pixel

Чому нам варто додати до раціону кіноа?

Чому нам варто додати до раціону кіноа?

Пропонуємо продовжити розбиратися в популярних зараз і здорових продуктах харчування, сьогодні більше познайомимося з крупою, яка має дуже цікаву назву - кіноа.

Кіноа, квіноа або навіть кінуа – продукт, який увійшов до топ-20 найкорисніших продуктів харчування у світі, проте в нашій країні більшість навіть жодного разу не чула такої назви, не кажучи вже про всі корисні властивості кіноа, які роблять цей чудовий злак незамінним для тих, хто сповідує у своєму житті принципи правильного харчування , у складі якої немає глютен, про який ми вже говорили раніше, з високим вмістом білка і одним з небагатьох рослинних продуктів, які містять усі дев'ять незамінних амінокислот. Вона також має високий вміст клітковини, магнію, вітамінів групи В, заліза, калію, кальцію, фосфору, вітаміну Е та різних корисних антиоксидантів.

Поживна цінність

Зміст поживних речовин в 1 чашці (185 грам) приготовленої крупи :

Білок: 8 г.

Волокно: 5 р.

Марганець: 58% добових рекомендованих (RDA).

Магній: 30% від RDA. '>Фосфор: 28% від RDA.

Фолат: 19% від RDA.

Медь: 18% від RDA.

Залізо: 15% від RDA.

Цинк: 13% від RDA.

Калій 9% RDA.

Вітаміни:

  • Вітамін А– 1 мкг

  • Вітамін В1– 0.36 мг

  • Вітамін В2 - 0.318 мг

  • Вітамін В3 (PP) – 1.52 мг

  • Вітамін В5– 0.772 мг

  • Вітамін В6 – 0.487 мг

  • Вітамін В9 – 184 мкг

  • Вітамін С– 6.8 мг

  • Вітамін Е– 2.44 мг

  • Холін– 70.2 мг

Це становить загалом 222 калорії, з 39 грамами вуглеводів і 4 грамами жиру, також містить невелику кількість омега-3 жирних кислот.

Чому варто додати кіноа в раціон

Додатково крупа має у собі велику кількість рослинних антиоксидантів, які називаються флавоноїдами, які, як було показано, пропонують різні переваги для здоров'я. Особливо добре вивчені дві флавоноїди - кверцетин і кемпферол, які зустрічаються у значних кількостях. Фактично, вміст кверцетину в кіноа навіть вище, ніж у типових продуктах з високим вмістом кверцетину, таких як журавлина, наприклад. Показано, що ці важливі молекули мають протизапальний, противірусний, протираковий та антидепресантний ефекти. Включаючи кіноа у свій раціон, ви значно збільшите загальне споживання цих важливих поживних речовин. Ще однією важливою перевагою кіноа є високий вміст волокон. В одному дослідженні, в якому вивчалося 4 різновиди квиноа, було виявлено 10-16 г волокон на кожні 100 г (11). Це становить 17-27 грамів на чашку, що дуже велике - більш ніж удвічі вище, ніж у більшості зерен. Відварена лобода містить набагато менше волокон, грам для грама, тому що поглинає стільки води.

  крові, знизити рівень холестерину, збільшити повноту і допомогти зі втратою ваги. Дуже високий рівень білка, з усіма основними амінокислотами. Білок складається з амінокислот, дев'ять з яких називаються суттєвими, тому що ваше тіло не може їх продукувати і потребує їх отримання через ваш раціон. Якщо їжа містить усі дев'ять незамінних амінокислот, її називають повним білком. Перевага кіноа в тому, що багато рослинних продуктів відчувають нестачу в деяких незамінних амінокислотах, таких як лізин. Тому це відмінне джерело білка. У нього більше білка, ніж у більшості зерен. З 8 г якісного білка на чашку (185 грам), квіноа - відмінне джерело рослинного білка для вегетаріанців і веганів. контролю цукру у крові. Глікемічний індекс є показником того, як швидко продукти підвищують рівень цукру в крові. Вживання продуктів з високим глікемічним індексом може стимулювати голод і сприяти ожирінню. вміст важливих мінералів, таких як залізо та магній. Багато людей не отримують достатньої кількості важливих поживних речовин. Особливо це стосується деяких мінералів, особливо магнію, калію, цинку та (для жінок) заліза. Кіно дуже висока у всіх 4 мінералах, особливо магнію, з однією чашкою (185 грам), що забезпечує близько 30% RDA, також досить висока в оксалатах, які зменшують абсорбцію кальцію і можуть викликати проблеми у деяких людей з повторюваними каменями в нирках. span>

З огляду на його високий корисний вміст поживних речовин, має сенс, що лобода може покращити метаболічне здоров'я. Дослідження показують, що лобода може покращити метаболічне здоров'я, зменшуючи рівень цукру в крові, рівень інсуліну та тригліцеридів. Однак потрібно більше досліджень.

 Дуже висока кількість антиоксидантів, які є речовинами, які нейтралізують вільні радикали і, як вважають, допомагають боротися зі старінням і багатьма захворюваннями. В одному дослідженні, що вивчає рівні антиоксиданту в п'яти злакових, три бджоло-злакових і два бобових, було виявлено, що у квиноа був найвищий вміст антиоксидантів у всіх десяти продуктах харчування.

Сприяє схуднення. Певні харчові властивості можуть сприяти зниженню ваги або шляхом підвищення метаболізму або зниження апетиту. Цікаво, що квіноа має кілька таких властивостей. Це високий рівень білка, який може як збільшити метаболізм, так і значно зменшити апетит. Висока кількість клітковини може збільшити почуття ситості, примушуючи вас споживати менше калорій в цілому. Як приготувати кіноа? Як приготувати кіно? ='ltr'>Кіноа готувати зовсім не складніше, ніж звичні нам гречку та рис. Залежно від виду крупу необхідно промити, щоб позбавитися сапонінів, які знаходяться на зовнішньому шарі і можуть мати гіркий смак, проте деякі бренди представляють вже вміст промитим, рекомендуємо звертати увагу на упаковку. Для того щоб отримати більш м'який і приємний смак необхідно замочити крупу на кілька годин, для посилення смаку можна, подібно до гречки, прожарювати як гречку на сковороді протягом 5-7 хвилин. На 1 склянку кіноа необхідно 2 склянки води, варити приблизно 15 хвилин і блюдо готове. Вона повинна вбрати більшу частину води і отримати пухнастий вигляд. Якщо все зроблено правильно, ви отримаєте - м'який, горіховий смак і приємний хрускіт. Протипоказання до вживання /p>

Перш за все, обережними з цим продуктом варто бути мамам, що годують, так як маленькі діти можуть бути чутливі до такого незвичайного злаку, хоча серйозної шкоди він їм не завдасть. Також не рекомендуємо вживати щодня, в кіно міститься оксалати, речовини, з кількістю яких в організмі краще не жартувати, їх надлишок може викликати проблеми з нирками, аж до утворення каменів.

Автор статті Юлія Поворознюк - доктор дієтолог, терапевт, член асоціації дієтологів України, асоціації превентивної та антиейдж терапії. Цілісний інтегративний підхід, антиейдж. Закінчила Вінницький Національний медичний Університет ім. М. І. Пирогова КМАПО ім. Шупика на кафедрі гастроентерології та дієтологи, кафедрі терапії. Навчання у А.В. Примака (член Інституту Функціональної Медицини, США), клініці ендокринології доктора Калінченко (Москва), міжнародному інституті превентивної та інтегративної, антивікової медицини PreventAge (Москва). Учасник симпозіумів Асоціації Дієтологів України, Функціональної медицини «Здоров'я кістково-м'язової системи та вік». Автор програми харчування зі зниження, набору ваги, лікувальне харчування для дорослих і дітей. до вагітності, нутрицевтичні корекції РАС, аутизму, СДВГ у дітей.

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.