Facebook Pixel

Як зробити свій сон міцним?

Як зробити свій сон міцним?

Сон - це невід'ємна частина нашого здоров'я, а міцний і 8 - годинний сон - запорука успішного дня. Адже поганий сон негативно позначається на організм і здоров'я: гормональний збій, набір ваги або ж, навпаки, зниження ваги, порушення функцій мозку, збільшення ризику серцево-судинних захворювань.

Здоровим сном фахівці називають 8 годинний. Недосипання, як і надмірно довгий сон є шкідливими для загального стану здоров'я людини.

Для того, щоб сон був міцним, без пробуджень вночі і ви відчували себе виспався, необхідно дотримуватися таких правил:

1. Усунути джерела світла перед сном

Вважають, що найкращий час, коли потрібно лягати спати - до 23.00. Для того, щоб організм легко заснув потрібно усунути всі джерела світла, які заважають йому поглибиться в сон:

- купити темні щільні штори або жалюзі на вікна, які не будуть пропускати вуличне світло.

- придбати пов'язку на очі для сну. З її допомогою будь-яке світло не зможе потрапити в ваше поле зору, але необхідно щоб вона щільно прилягала, не приносила дискомфорт і не пропускала світло.

- переставити ліжко подалі від вікна, якщо світло ліхтарів заважає вашому сну.

2. Виключіть споживання кави ввечері

На даний момент 70% населення вживають каву кожен день, а деякі по 2-3 чашки в день. Так, кофеїн нормалізує багато функцій в організмі, усуває втому, підвищує гемоглобін, артеріальний тиск, але у великих дозах кофеїн принесе тільки шкоду - почастішання серцебиття, неспання, що негативно впливає на сон, якщо вживати ввечері.

Кава стимулює нервову систему і додає енергії, що погіршує вироблення мелатоніну і міцному сну.

Випивши кави перед сном, речовина ще буде перебувати в крові близько 3 годин, тому не рекомендується у споживати тим, у кого проблеми зі сном. Великі дози кофеїну погіршують якість сну і роботу серця.

3. Перестаньте лягати спати вдень

З раннього віку нас привчали і змушували спати вдень. Нам це не подобалося, ми вередували і засмучувалися, але все одно засипали. Зараз поспати вдень для нас стало дорогим задоволенням, з'явилася робота, діти та інші турботи, які не дозволяють нам це зробити.

Для дорослої людини денний сон вже не приносить таку користь, як в дитинстві. Короткий сон, дрімота протягом дня негативно впливають на нічний сон:

- збиває внутрішній годинник сну. Коли ви звикли лягати в один і той же час, денний сон завадить вам заснути вночі.

- після денного сну спостерігається мляве і сонний стан.

Але ті, хто звик заглиблюватися в денний сон, не відчуває будь-яких порушень в нічний час.

4. Намагайтеся засинати і прокидатися в один і той же час

Ваш організм працює вже по заданому ритму, який вироблявся тривалий час.

Нерегулярний сон може змінити циркадний ритм і рівень мелатоніну, фактори які сигналізують про те, що ваш організм готовий до сну.

Пізні засипання, як і нерегулярний сон шкодить вашому загальному стану, порушує інші життєво-важливі процеси, робить втомленим і млявим.

Щоб врегулювати сон намагайтеся лягає спати і прокидатися в один і той же час. Так, ви не тільки нормалізуете свій сон, але і зробите це звичкою, яка позитивно вплине на ваше здоров'я.

 

5. Приймайте мелатонін

Мелатонін - ключовий гормон, який сприяє розслабленню і міцному сну. Добавка є відмінним засобом для поліпшення і тривалості сну, який до того ж усуває безсоння.

Мелатонін не викликає звикання і його часто використовую при подорожах, коли потрібно звикнути до нового часового поясу.

Для тих, у кого є проблеми зі сном, організм не здатний виробляти даний гормон, рекомендують вживати добавку.

Крім мелатоніну є безліч інших засобів, які можуть поліпшити сон: гінкго білоба, гліцин, корінь Валеріана, магній, лаванда і тіанін. Ці натуральні засоби допоможуть налагодити сон, зробити його міцним і чуйним.

6. Відмовтеся від алкоголю

Після вживання алкоголю багато хто стикався з тим, що хропли вночі або не могли довго заснути. Це через те, що спиртні напої пригнічують дихання і може призвести до його зупинки.

Також, алкогольні напої негативно впливають на вироблення гормону сну - мелатоніну, а також через деякий час в організмі запускаються процеси, які починають виводити алкоголь через нирки і сечовий міхур. Тому доведеться кілька разів побігати в туалет, що порушить ваш сон і не дасть швидко заснути.

 

7. Облаштуйте спальне місце

Налаштуйте температуру кімнати, де ви спите, провітрюйте кімнату перед сном, щоб вчасно сну ви дихали свіжим ненав'язливим повітрям.

Якщо температура в кімнаті занадто висока, то це може значно вплинути на сон, так як свіже повітря не поступатиме в ваші легені і буде важко заснути.

Можливо на ваш сон впливають незручні пір'яні подушки, або горбатий матрац, тому варто придбати зручний матрац, подушки та постільну білизну.

Варто регулярно міняти наволочки, підодіяльник і простирадло, щоб ваше тіло постійно перебувало під впливом чистих і приємних за якістю матеріалів.

Якщо ви підберете собі правильні постільні комплектуються, то зможете зробити ваше місце зручним і приємним для міцного і здорового сну.

8. Не наїдайтеся і не пийте багато рідини на ніч

Рекомендується приймати їжу не пізніше ніж за 2-3 години до сну. В такому випадку, ваш організм встигне перетравити вживану на вечерю їжу до того, як ви заснете. Так як при пізньому вечері, ваша їжа буде перетравлюватися в нічний час, що приведе вас до дискомфорту під час засипання, погіршення якості сну і його тривалості. Також це може привести до набору ваги.

Вживати велику кількість рідини перед сном є шкідливим, оскільки ваш сечовий міхур пробудить вас вчасно вази міцного сну, яке в подальшому призведе до збоїв вироблення гормону сну. Рекомендується пити рідину за 1-2 години до сну.

9. Прийміть розслаблюючу ванну

Розслаблююча ванна або душ - це ще один дієвий спосіб поліпшити сон, особливо контрастний.

Наберіть ванну повну теплої води і додайте в неї морську сіль , або запаліть арома-свічку з ефірною олією , яке допомагає розслабленню, а сіль допоможе вивести токсини з організму і відлущує мертві ділянки шкіри. Варто перебувати в такій ванні не більше 30 хвилин, після чого поринете під теплу ковдру і міцний і глибокий сон гарантований. Деякі рекомендують робити ванночки для ніг, адже там знаходяться нервові закінчення, які пускають сигнал в мозок, сприяючи заспокоєнню нервової системи.

Варто сказати, що сон, дійсно, грає важливу роль в житті, а недолік його негативно позначається на нашому здоров'ї, збільшується ризик різних захворювань. Відмова від шкідливих звичок і притримування корисних правил не змусить вас чекати, а саме ви будете почувати себе повні сил і енергії, та й ще налагодите ваш стан здоров'я.

Стаття написана штатним письменником Biotus.

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.