Facebook Pixel

Медицина у США: основа для розвитку технологій чи економія на людях?

Медицина у США: основа для розвитку технологій чи економія на людях?

Існує безліч думок та домислів навколо системи охорони здоров'я у США. Доходи американських лікарів є незмінною темою розмов на тему "добре там, де нас немає", а страхова медицина взагалі обросла міфами та легендами в очах російського споживача. Можна довго сперечатися про дорожнечу медичних послуг або їхню якість, проте за дослідженнями ВООЗ США перебувають серед лідерів за рівнем задоволення потреб та шанобливого ставлення до пацієнтів.

Чому ж американці настільки довіряють своїм лікарям? Однією з причин фахівці вважають те, що основою медицини в США є віковий пласт сімейної медицини. Саме сімейний лікар стояв біля витоків лікування. З давніх часів лікар був універсальним фахівцем, хоч і з різним успіхом лікував усі можливі хвороби та травми. Потреба у фахівцях вузької спеціалізації виникла відносно нещодавно, разом із стрімким розвитком науки і техніки, накопиченням величезного багажу медичних знань, але обмеженістю часу вивчення цього обсягу.

Поступово почав пропадати системний терапевтичний підхід до людини, яка завжди враховувала у постановці діагнозу такі важливі чинники, як спосіб життя, спадковість, хронічні захворювання. Таким чином, при високій якості лікування окремих захворювань зникло комплексне бачення загального стану здоров'я пацієнта. Простіше кажучи, лікування однієї хвороби може посилювати другу, а схеми лікування несумісні. Все це без сумніву шкодить здоров'ю, до того ж є економічно невигідним як для пацієнта, так і для держави. Сімейний лікар як першооснова медицини в економічно розвинених країнах Медицина в США і багатьох європейських країнах, що має лікарів загальної практики як первинну ланку, є основою національної охорони здоров'я. Сімейний лікар сьогодні – це медичний працівник високої кваліфікації, який має великі знання, як у терапії, так і в багатьох вузьких спеціальностях, відповідно, має навички лікування простих форм різних захворювань, а також проведення основних діагностичних досліджень. Такого лікаря можна вважати особистим лікарем, оскільки він веде постійне спостереження за всіма членами сім'ї, включаючи щорічні медичні обстеження. У Європі досі спостерігається ситуація, коли династія лікарів веде сім'ю вже кілька поколінь.

Звичайний алгоритм роботи сімейного лікаря виглядає таким чином:

  1. Крок перший Консультація для визначення проблеми або захворювання
  2. Крок другий Призначення необхідних досліджень, як лабораторних, так і інструментальних
  3. Крок третій Постановка діагнозу
  4. Крок четвертий Рекомендації та призначення схеми лікування
  5. Крок п'ятий Контроль результатів лікування, а також, у разі потреби більш ретельного вивчення захворювання, – направлення пацієнта до вузького фахівця.

Крім того, лікар загальної практики веде свого пацієнта протягом усього життя , коригуючи його фізичну активність та харчування, призначаючи комплекси вітамінів та дієтичних добавок, без яких більшість американців та європейців не мислять свого існування.

Які ж переваги сімейної медицини для державної системи охорони здоров'я?

Насамперед, Значна економія коштів. Так, тривале (близько 10 років) навчання лікаря загальної практики у спеціалізованому вузі обійдеться недешево, підготовка висококваліфікованих фахівців вимагатиме вкладення значних бюджетних коштів. Але віддача може бути просто колосальною, адже медична статистика цілком свідчить на користь сімейної медицини . Ось тільки деякі основні показники:

  • у молодому віці (до 25 років) люди при сезонних захворюваннях вважають за краще обходитися самолікуванням

  • у віці до 35 років люди частіше звертаються до лікарів із захворюваннями, які, як правило, нескладно діагностувати досвідченому терапевту. У людей старшого віку частішають проблеми зі здоров'ям, але у більшості діагностуються такі захворювання, як ішемічна хвороба серця, артрит, діабет, остеохондроз

Вже на основі цих даних можна зробити відповідні висновки. Сімейний лікар – справжній порятунок людей працездатного віку. Діагностувати хворобу на ранній стадії або навіть передбачити можливість її виникнення може лише лікар, який спостерігає пацієнта тривалий час, а ще краще – від народження. Що стосується людей похилого віку – лікар цілком успішно може контролювати всі захворювання в комплексі, оскільки вони найчастіше мають форму патологічних станів, і завдяки постійному спостереженню вчасно запобігти посиленню хвороб.

Висновки

Середньостатистичний американець має страховку, яка покриває витрати на сімейного лікаря, а далі все залежить від стану здоров'я та фінансового статусу людини.

Незважаючи на те, що розробка та впровадження методів регулювання сімейної медицини на державному рівні потребує багаторічної підготовки, все більше країн починають дивитися в цьому напрямку, переймаючи досвід багатших та стабільніших сусідів.

Зміст
  • Звичайний алгоритм роботи сімейного лікаря виглядає таким чином:
  • Які ж переваги сімейної медицини для державної системи охорони здоров'я?
  • Висновки
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.