Facebook Pixel

Про лактазу

Про лактазу

У XXI столітті мами все частіше стикаються з тим, що їх немовля відмовляється від молочних продуктів. Для з'ясування причин непереносимості молока молоді матусі звертаються про допомогу лікаря. У 90% випадків вердикт – непереносимість лактози. Що це означає? Давайте розберемося.

 

Лактаза - це фермент, який розщеплює цукор на глюкозу та галактозу в процесі травлення. Ще її називають молочним цукром. Він міститься в рослинах та організмах тваринного походження. Наприклад, у кишковому соку тварин, у молочній залозі та інших органах ссавців; в насінні гіркого мигдалю, дріжджах, бактеріях. Також лактаза відмінно справляється з перетравленням і засвоєнням молочних виробів і безпосередньо покращує якість переробки їжі в організмі.

Завдання лактази полягає в тому, щоб розщеплювати молочний вуглевод на глюкозу та галактозу. Невиконання своїх функцій лактоза застоюється в кишечнику і починає бродити, внаслідок чого починається здуття живота і провокує діарею.

 

Непереносимість лактози

Більше 20% населення страждає на непереносимість лактози. При малій кількості даного ферменту виникає лактазна недостатність. Це порушення розщеплення лактози, внаслідок чого руйнується слизова оболонка тонкої кишки. В результаті призводить до болю, здуття живота та діареї.

Основні симптоми у дорослих, які вказують на непереносимість лактози найчастіше виявляються через 30 хвилин після їжі: здуття шлунка, бурчання в животі, часті спазми та діарея.

Лактазна недостатність розвивається вже після того періоду, як дитина відучується від грудного вигодовування. Такі зміни пов'язані з тим, що активність розвитку лактази поступово знижується. Після вживання молочних продуктів чи чистого молока виникають розлади кишечника та шлунка – діарея та метеоризм.

У немовлят ознаками лактозної непереносимості може бути: рідкий стілець,кіліки в животі, діатез, у тому числі висипання на шкірі, газики.

Цей фермент виробляється у верхній частині тонкої кишки і якщо синтез лактази не відбувається, то вона не засвоюватиметься і розщеплюватиметься. Після цього бактерії просуваються в товстий кишечник і намагаються взаємодіяти з неперетравленою лактозою. Внаслідок чого починають проявлятися перелічені вище хвороби, які можуть означати лактозну непереносимість.

Багато хто плутає непереносимість з алергією на молоко тваринного походження. При цьому імунна система відразу реагує на молочні білки, що містять у ньому, а лактоза в це не відіграє жодної ролі. Тому ці два поняття не мають нічого спільного. Варто сказати, що організм деяких людей не переносити жодних молочних продуктів взагалі. Таким чином, слід приймати додаткові препарати, що містять даний фермент. Він приведе в норму кишечник, налагодить травлення, сприяє розщепленню цукру і приведе до нормального функціонування ШКТ. Лактазна недостатність буває двох видів:

  1. Первинна - виражається зниженою активністю вироблюваних ферментів. Лактоза не розщеплюється на ферменти та не засвоюється в організмі. Найчастіше первинна лактазна недостатність проявляється в немовлятному віці. коли лактаза виробляється у недостатній кількості або зовсім не виробляється. Інфекційна хвороба, дисбактеріоз, харчова алергія є причиною появи вторинної стадії непереносимості лактози.>Як бути якщо ваш організм відкидає продукти з вмістом лактози?

    Відповідь є! Якщо вам повідомили цю погану новину, то не варто одразу ж відмовлятися від вживання молочки. Адже всім відомо, що молоко є головним джерелом кальцію та фосфору, а кефір та йогурт – ndash; найкращі засоби для щоденного поліпшення травлення та зміцнення імунітету. продукцію. Ціна не сильно відрізняється від простої молочки, але смак і корисні речовини ви зможете оцінити. Або ж вживати препарат - лактазу. За рахунок цього ферментного препарату лактоза добре засвоюватиметься в організмі та перетравлюватиме молочний продукт. Прийом лактази перетворює лактозу на глюкозу і галактозу в процесі перетравлення їжі. Цікавий факт

    span>Вперше, на початку 17 століття, виявив лактозу італійський учений Фабриціо Бартолетті. А вже 1870 року шведський хімік Карл Вільгельм Шееле вніс її до числа вуглеводів і дав назву - лактоза. Варто сказати, що лактоза є важливим ферментом для нормального функціонування організму людини. Без молочних продуктів ми не отримуватимемо корисних речовин і вітамінів, згодом це призведе до порушення множини процесів, що відбуваються в організмі. Але перш, ніж вживати препарати або займатися самолікуванням, настійно рекомендуємо проконсультуватися у лікаря.

     

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.