Facebook Pixel

Риб'ячий жир і Омега-3: детально про корисному

Риб'ячий жир і Омега-3: детально про корисному

Жири: шкідливо чи корисно?

Про користь риб'ячого жиру світ дізнався завдяки жителям півночі. Уважні вчені звернули увагу на те, що гренландські ескімоси рідше хворіють на серцево-судинними захворюваннями. А вивчивши їх спосіб життя і звички, знайшли причину - в їх раціоні багато жирної риби.

Зазвичай жирна їжа згадується в контексті того, чого не треба їсти. Насправді все складніше. І організму жири необхідні так само, як і білки і вуглеводи. Головне - правильно їх підібрати, в залежності від раціону і способу життя.

Жири діляться на насичені і ненасичені. Насичені жири легко об'єднуються і відкладаються в жировій тканині, і можуть привести до ожиріння, закупорки артерій і, внаслідок цього, до серцево-судинних захворювань. Але тільки при надлишку їх в їжі і нестачі фізичної активності.

Ненасичені ж жири біологічно активні, при попаданні в кров не об'єднуються і легко проходять через артерії. Вони беруть участь у багатьох процесах життєдіяльності, торкаючись всіх систем організму: опорно-рухової, серцево-судинної, нервової, ендокринної.

Що таке ненасичені жири

Важливий момент: самостійно організм не виробляє ненасичені жири, і може отримувати їх тільки з їжі. При цьому ненасичені жири бувають різні, мають різну хімічну формулу і беруть участь в різних процесах організму. І містяться вони в різних продуктах, тому отримувати їх в потрібній кількості можна тільки з повноцінного різноманітного раціону.

Найбільш відомі класи ненасичених жирів - Омега-3 і Омега-6. У свою чергу, в клас Омега-3 входить цілий ряд кислот, з яких найбільш затребувані організмом альфа-ліноленова кислота, ейкозапентаєнова (ЕPA) і докозагексаєнова ( DHA ). Омега-6 міститься в рослинних оліях, які у великій кількості присутні в звичайному раціоні. А Омега-3 в продуктах, яких часто не вистачає в необхідній кількості. Популярні джерела Омега-3 - лляне масло і насіння Чіа, але дієтологи стверджують, що риб'ячий жир - самий кращий джерело, тому що містяться в ньому кислоти найкраще засвоюються організмом.

Для чого потрібно приймати Омега-3

Серцево-судинна система: кислоти EPA і DHA знижують рівень ліпідів в крові, мають протизапальну дію, зменшують пошкодження стінок судин через гормонів стресу, знижують в'язкість крові, зменшують ризик утворення тромбів, знижують артеріальний тиск, зменшують ризик розвитку ішемічної хвороби та інфаркту міокарда .

Мозок: брак Омега-3 призводить до раннього старіння мозку і зниження інтелектуальних здібностей. Дослідження показали, що нестачею Омега-3 пояснюється безліч випадків розумових розладів, а також таких проблем як депресія, ослаблення пам'яті та інтелекту, шизофренія, рання старість, хворобу Альцгеймера, дегенеративні нервові хвороби, розсіяний склероз, погіршення зору і т.п.

Опорно-рухова система: кислоти Омега-3 активують костеобразование в юному віці і перешкоджають погіршення кісткової тканини з віком, сприяють збереженню еластичності сухожиль і зв'язок, покращують властивості внутрішньосуглобової змазки, уповільнюють розпад колагенових волокон суглобового хряща, усувають запалення і болю суглобів.

Достатнє споживання Омега-3 протягом життя знижує ризик хвороб суглобів на 50%.

Шкіра: кислоти Омега-3 уповільнюють старіння шкіри людини, діючи як антиоксиданти, захищаючи від впливу ультрафіолету, зміцнюючи колагенову основу.

Завдяки всім перерахованим властивостям, жирні кислоти Омега-3 широко вживаються при дієтах і спортивних тренуваннях. Вони зміцнюють імунітет, прискорюють процеси відновлення, підвищують стійкість до стресів.

Тема Омега-3 часто піднімається в дискусіях з приводу онкології. Статистичні дослідження показують зворотну кореляцію між вживанням кислот Омега-3 і захворюваністю на рак простати, молочної залози, товстого кишечника. Це пов'язано з тим, що кислоти Омега-3 усувають багато факторів, які можуть сприяти розвитку пухлин. Можна сказати, що хронічна нестача ненасичених жирних кислот класу Омега-3 в харчуванні підвищує онкологічний ризик.

Зміст
  • Жири: шкідливо чи корисно?
  • Що таке ненасичені жири
  • Для чого потрібно приймати Омега-3
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.