Facebook Pixel

Насіння соняшнику користь для здоров'я

Насіння соняшнику користь для здоров'я

Ядерця соняшнику мають м'який, ласий смак, тверду, але ніжну і приємну текстуру. Їх часто підсмажують для поліпшення смаку, хоча у вас є можливість купити насіння в сирому вигляді і пророщені. Якщо розглядати цю культуру докладніше, то можна дізнатися про неї багато цікавого.

30 р очищених і смаженого насіння включають:

Насіння соняшника
калорії 163
всього жиру 14 г
насичений жир 1,5 г
поліненасичені жири 9,2 г
мононенасичені жири 2,7 г
білок 5,5 г
вуглеводи 6,5 г
клітковина 3 г
Вітамін Е 37%
ніацин 10%
вітамін В6 11%
фолат 17%
пантотенова кислота 20%
Залізо 6%
магній 9%
цинк 10%
мідь 26%
Марганець 30%
селен 32%

 

З таблиці можна помітити, що насіння особливо багаті вітаміном Е і селеном, антиоксидантами для захисту клітин від пошкодження вільними радикалами, які завдають непоправної шкоди організму і погіршують стан пацієнтів з хронічними хворобами.

Крім того, насіння є джерелом корисних біологічно активних компонентів, включаючи фенольні кислоти і флавоноїди, які діють однаково як антиоксиданти, необхідні для здоров'я шкіри, волосся і слизових оболонок. Проросле зерно соняшника мають більше поживних властивостей. Пророслі, висушені насіння тепер можна придбати в інтернет-магазині Біотус, за доступними цінами.

Оскільки насіння соняшнику містять вітамін Е, магній, білок, лінолевої жирні кислоти, що володіють багатьма корисними властивостями. Такий багатий склад сприяє зниженню тиску, рівня холестерину і цукру в крові. Вегани і вегетаріанці, часто використовують насіння в якості рослинного білка і джерела енергії. А для чоловічого організму вони дуже корисні і допомагають у виробленні гормону серотоніну.

Разом з тим, дослідження доводять і інші переваги насіння для здорового імунітету і гарного настрою. У наш час із запаленням стикається кожен, фактично це відповідь нашого імунітету на дратівливі чинники навколишнього середовища. Коли запалення знаходиться в гострій формі, клітини починають мутувати і хвороба набуває хронічну стадію. Наявність флавоноїдів та інших біоактивних сполуки, присутні в цих чарівних ядерця, також допомагають зменшити запалення, зміцнити стінки капілярів, вони володіють протизапальними і кровоспинними діями.

Підвищений рівень в крові маркера запалення С-реактивного білка безпосередньо пов'язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і діабет 2 типу.

Під час проведення досліджень, в яких взяли участь понад 7000 людей, з'ясувалося, що, якщо з'їдати не менше п'яти разів на тиждень жменьку насіння, ризик захворіти на серцеві недуги і діабетом знижується на 35%, порівняно з іншою групою досліджуваних. Високий кров'яний тиск є основним чинником ризику для людей з серцево-судинними захворюваннями, які в підсумку призводять до серцевого нападу або інсульту.

Знаходяться біологічно активні сполуки і магній в насінні соняшнику блокує фермент, який викликає звуження кровоносних судин. В результаті чого розслабляються кровоносні судини і знижується кров'яний тиск. До того ж, зерна багаті на ненасичені жирні кислоти, особливо лінолеву кислоту, яка сприймається організмом як гормоноподобное з'єднання і також сприяє розслабляє кровоносних судин і нормалізації тиску і холестерину в крові.

У тритижневому дослідженні проводяться за участю жінок, які страждають на цукровий діабет 2 типу, з'ясувалося, що щоденне вживання насіння (30 г), знижує тиск більш ніж на 5%, холестерин ЛПНЩ і тригліцеридів на 9% і 12% - відповідно. Більш того, рівень цукру в крові, можна регулювати за допомогою хлорогенова кислоти, якої достатньо в насінні соняшнику.

Дослідження довели, що хліб з додаванням насіння, нормалізує рівень цукру в крові, і це не призводить до надмірних навантажень на підшлункову залозу і на відкладення жиру. Заспокоїти нервову систему і поліпшити самопочуття при стресових ситуаціях, допоможе клацання насіння.

Але, тим не менш у насіння соняшнику є кілька протипоказань які потрібно відзначити.

Необхідно враховувати порції і ступінь фізичних навантажень, щоб не порушити баланс калорій і роботу травного тракту. Не рекомендується також, вживання насіння соняшнику в великій кількості людей при запорах, проблеми печінки і тим, у кого є схильність до каменеутворення. Крім цих протипоказань, може бути алергія, біль в животі, нудота і рідкий стілець. Слідкуйте за порціями, уникайте надмірного споживання калорій і закупорки кишечника.

Варто також відзначити, що існує кілька способів вживати їх в їжу і не нашкодити своєму здоров'ю. Змішати з іншими насінням або додавати в домашню випічку, гранола, хліб, пластівців, м'яса, риби, печені. Посипати салати із зеленню, фруктові або йогуртові десерти, додати до тушкованих овочів і вегетаріанським бутербродів.

Насіння соняшнику можуть змінити колір при випічці, але таку реакцію можна легко усунути, зменшивши кількість соди.

І пам'ятайте, насіння соняшнику схильні до прогорканию через високий вміст жиру. Зберігайте їх в герметичному контейнері в холодильнику або морозильнику, в уникненні гіркоти.

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.