Ядерця соняшнику мають м'який, ласий смак, тверду, але ніжну і приємну текстуру. Їх часто підсмажують для поліпшення смаку, хоча у вас є можливість купити насіння в сирому вигляді і пророщені. Якщо розглядати цю культуру докладніше, то можна дізнатися про неї багато цікавого.
30 р очищених і смаженого насіння включають:
Насіння соняшника | |
калорії | 163 |
всього жиру | 14 г |
насичений жир | 1,5 г |
поліненасичені жири | 9,2 г |
мононенасичені жири | 2,7 г |
білок | 5,5 г |
вуглеводи | 6,5 г |
клітковина | 3 г |
Вітамін Е | 37% |
ніацин | 10% |
вітамін В6 | 11% |
фолат | 17% |
пантотенова кислота | 20% |
Залізо | 6% |
магній | 9% |
цинк | 10% |
мідь | 26% |
Марганець | 30% |
селен | 32% |
З таблиці можна помітити, що насіння особливо багаті вітаміном Е і селеном, антиоксидантами для захисту клітин від пошкодження вільними радикалами, які завдають непоправної шкоди організму і погіршують стан пацієнтів з хронічними хворобами.
Крім того, насіння є джерелом корисних біологічно активних компонентів, включаючи фенольні кислоти і флавоноїди, які діють однаково як антиоксиданти, необхідні для здоров'я шкіри, волосся і слизових оболонок. Проросле зерно соняшника мають більше поживних властивостей. Пророслі, висушені насіння тепер можна придбати в інтернет-магазині Біотус, за доступними цінами.
Оскільки насіння соняшнику містять вітамін Е, магній, білок, лінолевої жирні кислоти, що володіють багатьма корисними властивостями. Такий багатий склад сприяє зниженню тиску, рівня холестерину і цукру в крові. Вегани і вегетаріанці, часто використовують насіння в якості рослинного білка і джерела енергії. А для чоловічого організму вони дуже корисні і допомагають у виробленні гормону серотоніну.
Разом з тим, дослідження доводять і інші переваги насіння для здорового імунітету і гарного настрою. У наш час із запаленням стикається кожен, фактично це відповідь нашого імунітету на дратівливі чинники навколишнього середовища. Коли запалення знаходиться в гострій формі, клітини починають мутувати і хвороба набуває хронічну стадію. Наявність флавоноїдів та інших біоактивних сполуки, присутні в цих чарівних ядерця, також допомагають зменшити запалення, зміцнити стінки капілярів, вони володіють протизапальними і кровоспинними діями.
Підвищений рівень в крові маркера запалення С-реактивного білка безпосередньо пов'язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і діабет 2 типу.
Під час проведення досліджень, в яких взяли участь понад 7000 людей, з'ясувалося, що, якщо з'їдати не менше п'яти разів на тиждень жменьку насіння, ризик захворіти на серцеві недуги і діабетом знижується на 35%, порівняно з іншою групою досліджуваних. Високий кров'яний тиск є основним чинником ризику для людей з серцево-судинними захворюваннями, які в підсумку призводять до серцевого нападу або інсульту.
Знаходяться біологічно активні сполуки і магній в насінні соняшнику блокує фермент, який викликає звуження кровоносних судин. В результаті чого розслабляються кровоносні судини і знижується кров'яний тиск. До того ж, зерна багаті на ненасичені жирні кислоти, особливо лінолеву кислоту, яка сприймається організмом як гормоноподобное з'єднання і також сприяє розслабляє кровоносних судин і нормалізації тиску і холестерину в крові.
У тритижневому дослідженні проводяться за участю жінок, які страждають на цукровий діабет 2 типу, з'ясувалося, що щоденне вживання насіння (30 г), знижує тиск більш ніж на 5%, холестерин ЛПНЩ і тригліцеридів на 9% і 12% - відповідно. Більш того, рівень цукру в крові, можна регулювати за допомогою хлорогенова кислоти, якої достатньо в насінні соняшнику.
Дослідження довели, що хліб з додаванням насіння, нормалізує рівень цукру в крові, і це не призводить до надмірних навантажень на підшлункову залозу і на відкладення жиру. Заспокоїти нервову систему і поліпшити самопочуття при стресових ситуаціях, допоможе клацання насіння.
Але, тим не менш у насіння соняшнику є кілька протипоказань які потрібно відзначити.
Необхідно враховувати порції і ступінь фізичних навантажень, щоб не порушити баланс калорій і роботу травного тракту. Не рекомендується також, вживання насіння соняшнику в великій кількості людей при запорах, проблеми печінки і тим, у кого є схильність до каменеутворення. Крім цих протипоказань, може бути алергія, біль в животі, нудота і рідкий стілець. Слідкуйте за порціями, уникайте надмірного споживання калорій і закупорки кишечника.
Варто також відзначити, що існує кілька способів вживати їх в їжу і не нашкодити своєму здоров'ю. Змішати з іншими насінням або додавати в домашню випічку, гранола, хліб, пластівців, м'яса, риби, печені. Посипати салати із зеленню, фруктові або йогуртові десерти, додати до тушкованих овочів і вегетаріанським бутербродів.
Насіння соняшнику можуть змінити колір при випічці, але таку реакцію можна легко усунути, зменшивши кількість соди.
І пам'ятайте, насіння соняшнику схильні до прогорканию через високий вміст жиру. Зберігайте їх в герметичному контейнері в холодильнику або морозильнику, в уникненні гіркоти.
Відмова від відповідальності
Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.