Facebook Pixel

Спіруліна – у чому її суперсила? Розбираємось разом

Спирулина имеет невероятно высокое содержание белка (около 65%) и содержит все 9 незаменимых аминокислот, которые человеческий организм не может вырабатывать самостоятельно.

На своїй Всесвітній продовольчій конференції 1974 року Організація Об'єднаних Націй назвала спіруліну «їжею майбутнього». Можливо, терміни "суперсила", "супер їжа" звучать надто пафосно, але щодо спіруліни їх застосування абсолютно виправдане. У цьому матеріалі ми спробуємо розібратися у всіх питаннях про спіруліну та її переваги як повноцінної їжі з високим вмістом білка та багатьох інших поживних речовин.

Що таке спіруліна?<Спіруліна - це одноклітинна ціанобактерія (рід синьо-зелених водоростей) класу Cyanophyceae. Існує близько 35 різних видів спіруліни, з них лише два вживаються в їжу людиною та деякими тваринами:

  • Arthrospira platensis 
  • Athrospira maxima

Розвиток цієї примітивної рослини йшов дуже повільно протягом 3,5 млн років і був способом адаптації до атмосферних умов навколишнього середовища. Результатом цієї діяльності було перетворення вуглекислого газу на органічні сполуки за допомогою води. До цього дня спіруліна виробляє разом з іншими мікроводорстями приблизно 60% світового рівня кисню. Джерело

Біологічний портрет спіруліни

Спіруліна - це одноклітинна ціанобактерія (рід синьо-зелених водоростей) класу Cyanophyceae

Спіруліна отримала свою назву через свою маленьку спіральну будову. Воно має відкриту спіраль, яка дозволяє волокнам вільно обертатися довкола осі. Спіруліна має довжину до 1 мм і діаметр від 1 до 3-12 мкм у більших різновидів мікроводоростей. Така форма водорості може бути лише тоді, коли спіруліна занурена в рідину. Ідеальні умови для її зростання:

  • велика кількість сонячного світла; span>
  • оптимальна температура 35-38 °С;
  • лужне тепле середовище (до 11 pH).

Озеро Тескоко в Мексиці .

  • Озеро Чад у Центральній Африці.
  • Вздовж Великої рифтової долини у Східній Африці.
    • кількість одержуваного сонячного світла;
    • якість мінеральних та поживних речовин у воді;
    • умови збору, сушіння та переробки.

     

    Історія використання спіруліни 

    Ворості використовувалися людьми як їжа ще з доісторичних часів, але найбільш значний слід спіруліна залишила в культурі ацтеків і племені КанембуСпіруліна протягом століть займала важливе місце в культурі харчування ацтеків

    Перша письмова згадка про спіруліну як їжу в ацтеків було зроблено в 1521 Берналом Діасом дель Кастільо - іспанцем з загону Кортеса, який повідомив про збір спіруліни з озера Тескоко. Ацтеки збирали tecuitlatl (так вони називали її у своїй мові) навколо плавучих садів, які вони створили в болотах озера Тескоко. Вони робили зі спіруліни схожі на хлібні буханці, змішуючи її з кукурудзяним крохмалем, висушували їх на сонці та вживали в їжу у вигляді таких собі спірулінових сухариків. Також вони любили поєднувати її з іншим улюбленим продуктом ацтеків - какао. blog/novaya-pishha-s-ozera.jpg'}}' alt='У шістнадцятому столітті, коли іспанські загарбники завоювали Мексику, вони виявили, що ацтеки, що живуть у долині Мексики в столиці Теночтітлан, збирали «нову їжу» з озера. '>

    У шістнадцятому столітті, коли іспанські загарбники завоювали Мексику, вони виявили, що ацтеки, що живуть в долині Мексики в столиці Теночтітлан, збирали "нову їжу" з озера. Іспанські літописці описали рибалок із тонкими сітками, які збирали цей «techuitlatl» синього кольору з лагун і робили з нього синьо-зелений пиріг. Інші легенди кажуть, що бігуни ацтеків приймали спіруліну на своїх марафонах. strong>

    Жінки племені Канембу збирають спіруліну на озері Чад

    У республіці Чад знаходиться найбільше природне озеро зі спіруліною - озеро Чад.

    Люди племені канембу, корінне населення регіону, проживають поблизу озера. Вони щодня вживають 10-12 г спіруліни у вигляді сухого пирога «диху», який служить їм джерелом білка, мінералів і вітамінів. Народ Канембу збирає вологі водорості в глиняні горщики, потім проціджують через мішки з тканиною і розкладають на піщаному березі озера для сушіння на сонці. Напівсухі водорості потім нарізають на невеликі шматки і доставляють у села, де вони досушуються на сонці на спеціальних матах. У сухому стані ці водоростеві "пироги" продають на місцевому ринку. У національній кухні Канебу спіруліна входить до складу приблизно 70% страв. Пироги диху додають у соус з помідорів і перцю, додають у пшоняну кашу, до бобів, риби або м'яса. У дослідженні 2000 року було відзначено, що вартість місцевої дихи, що видобувається щорічно в Чаді (близько 40 тонн ), становить понад 100 000 доларів США, що є важливим вкладом в економіку регіону.

    У 1940 році французька Фітолог (біолог, що спеціалізується на вивченні водоростей та фітопланктону) Данжард опублікував звіт про споживання дихання племенем Канембу біля озера Чад. Данжард також зазначив, що ці водорості поширені в ряді озер у Східно-Африканській зоні розломів і були основною їжею для фламінго, що живуть навколо цих озер. Через двадцять п'ять років, в 1964-65 рр., ботанік бельгійської транссахарської експедиції Жан Леонар повідомив, що знайшов дивні зелені їстівні тістечка, що продаються на місцевих ринках у Форт-Ламі (нині Нджамена) в Чаді. Коли місцеві жителі сказали, що ці тістечка виробляють в одному з районів поблизу озера Чад, Леонар усвідомив зв'язок між цвітінням водоростей та сушеними тістечками з ринку.

    У 1967 році Міжнародна асоціація прикладної мікробіології визнала спіруліну «дивовижним джерелом їжі майбутнього»Джерело

    Аналіз поживних властивостей спіруліни показав:

    • виключно високий вміст білка, близько 60–70 відсотків від його сухої ваги; 
    • збалансований вміст незамінних амінокислот.

    Цих перших даних було достатньо для запуску багатьох дослідницьких проектів для промислових цілей у 1970-х роках, тому що мікроорганізми (дріжджі, хлорела, спіруліна, деякі бактерії та пліснява) на той час здавалися найпрямішим шляхом до недорогих білків – так званих «одноклітинних білків».

    В той же час "Французький інститут нафти" отримав запит від компанії "Sosa-Texcoco Ltd" на і дослідження цвітіння водоростей, що відбуваються у водоймах на їхньому підприємстві з виробництва бікарбонату натрію в озеро біля Мехіко. В результаті було проведено перше систематичне та детальне дослідження потреб зростання та фізіології спіруліни. Це дослідження, яке було частиною докторської дисертації відомого вченого Клода Зарукка (1966) послужила основою створення першого великомасштабного виробництва спіруліни.  Джерело

     

    Сьогодні спіруліна виробляється більше ніж у 22 і використовується більш ніж у 77 країнах. Унікальні поживні властивості спіруліни привертають інтерес дослідників протягом десятиліть Хоча жоден мікроорганізм не виконав обіцянку дешевого білка, спіруліна продовжувала і продовжує залучати інтерес дослідників її. унікальних поживних властивостей.

    На сьогоднішній день виробництво спіруліни процвітає по всьому світу, існує спеціалізоване виданняДжерело

    Сьогодні спіруліна використовується в:

    • харчових добавках; 
    • косметиці;
    • водорослевих маслах;
    • очищення води;
    • біопаливі з водоростей.



    Харчові складові спіруліни >Ця унікальна зелена водорість - багатофункціональна харчова добавка. Вона не тільки багата на вітаміни і мінерали, вона також очищає, зміцнює і врівноважує наш організм. Спіруліна також - це багате джерело вітамінів групи В, антиоксидантів, вітамінів С, D і Е, мінеральних поживних речовин (калій, магній, залізо, цинк і кальцій).  

    100 г сухої спіруліни

    10 г сухої спіруліни

    Рекомендована добова доза

    Білки

    63 г

    6.3 г

     

    Жири

    4.3 г 

    0.43 г

     

    Вуглеводи

    17.8 г

    1.78 г

     

    Хлорофіл

    1150 мг

    115 мг

     

    Магній

    <319 мг

    31.9 мг

    250 мг

    Бета каротин

    120 мг

    12 мг

    10 мг

    Тіамін (вітамін В1)

    1 мг

    100 мкг

    1.3 мг

    Рібофлавін (вітамін В2)

    4.5 мг

    4 50 мкг

    1.6 мг

    Ніацин (вітамін В3)

    14.9 мг

    1.49 мг

    <16 мг

    Пантотенова кислота (вітамін В5 )

    1.3 мг

    <130 мкг

    7 мг

    Піридоксин (вітамін В6)

    1 мг

    100 мкг

    1.8 мг

    Кобаламін (вітамін В12)

    0.16 мг

    16 мкг

    2 мкг

    Фолієва кислота

    0.027 мг

    2.7 мкг

    220 мкг

     

    Спіруліна та білок

    Спіруліна - це дивовижне джерело білка. Приблизно 60-70% її сухої ваги є білком, що легко засвоюється. Це також хороший спосіб перевірити якість спіруліни - якщо білок становить менше 60% сухої спіруліни, тоді якість продукту залишає бажати кращого. такий же повноцінний білок, як, наприклад, у яйцях — він містить усі необхідні амінокислоти. Амінокислоти лейцин, ізолейцин і валін мають у спіруліні досить високу концентрацію, тоді як метіонін, цистеїн та лізин виявляються у значно меншій кількості порівняно з тваринним джерелом білка.

     

    Вітамін B12 у спіруліні

    Спіруліна містить у два-три рази більше вітаміну B 12 у порівнянні з яловичою печінкою.

    Спіруліна містить активну форму B12, вона легко метаболізується у травному тракті. Вважається, що синьо-зелені водорості містять у два-три рази більше вітаміну B 12 у порівнянні з яловичою печінкою. Тим не менш, , є невирішені суперечки у тому, скільки саме B-12 вона містить. Спіруліна має широкий спектр різних видів і рівень вітаміну коливається від одного виду до іншого. на спіруліну як єдине джерело вітаміну В12 для поповнення його дефіциту.

     

     >Спіруліна містить антиоксидантний комплекс із десяти каротиноїдів. Ці змішані каротини та ксантофіли функціонують у різних частинах тіла та працюють синергічно з іншими необхідними вітамінами, вітаміном Е, мінералами та фітонутрієнтами у спіруліні. Навіть якщо ви не вживаєте 4-9 порцій фруктів та овочів щодня, ви можете отримувати антиоксидантний захист від каротиноїдів від спіруліни.

    Ці поживні речовини захищають серцево-судинну систему завдяки їх високому антиоксидантному потенціалу. Вони також впливають на запальні процеси шкіри і є ідеальним інгредієнтом. для людей з екземою або псоріазом. Спіруліна містить більше вітаміну А, ніж будь-яка інша рослина на планеті вона сприяє зниженню рівня глюкози в крові, знижує ризик розвитку раку і запобігає захворюванням очей.

    Органи охорони здоров'я по боротьбі з раком опублікували дослідження, що показують, що бета-каротин може знизити ризик виникнення всіх видів раку. Оскільки збільшення захворюваності на рак, мабуть, спричинене факторами навколишнього середовища, особливо дієтою, ці ризики можуть бути зменшені шляхом збільшення захисних факторів (наприклад включення бета-каратиноїдів до раціону). Джерело

     

    Спіруліна та хлорофіл 

    Хлорофіл іноді називають «зеленою кровДжерело 

    Хлорофіл іноді називають «зеленою кров'ю», тому що він схожий на молекулу гемоглобіну в крові людини . Сприятливий вплив спіруліни на анемію може бути пов'язаний з цією схожістю хлорофілу та гемоглобіну. У складі спіруліни 1% хлорофілу, один з найвищих рівнів у природі. ='font-weight: 400;'>Гамма-ліноленова кислота є попередником простагландинів організму - основних гормонів, які контролюють багато функцій. Дієтичні насичені жири та алкоголь можуть викликати її дефіцит та пригнічувати утворення простагландинів. Дослідження показують цифри дефіциту ГЛК при багатьох захворюваннях і проблемах зі здоров'ям, тому джерело ГЛК у їжі набуває вкрай важливого значення. Іншими відомими джерелами дієтичного ГЛК є материнське молоко та масляні екстракти вечірньої примули, чорної смородини та насіння огірника. Джерело

    Палітра інших фітонутрієнтів спіруліни

    Вживання спіруліни сприяє надходженню в організм антиоксидантів та лугів, які наповнюють організм киснем, стимулюючи кровоносну та лімфатичну системи.

    Ці функціональні поживні речовини не мають рекомендованої денної норми, але також відомі своєю користю для здоров'я.  Це пігменти та полісахариди. Пігменти допомагають синтезувати ферменти, необхідні регуляції обміну речовин, у організмі. Темний колір спіруліни походить від природних пігментів, які збирають сонячні промені різної довжини. Цей пігментно-білковий комплекс, синтезований синьо-зеленими мікроводорстями, становить близько 14% спіруліни. Фікоціанін з'явився за мільярд років до хлорофілу і може вважатися попередником хлорофілу та гемоглобіну. Багато досліджень показують, що він стимулює імунну систему. : 400;'> 

    Полісахариди є важливим класом біологічних полімерів. Їхня функція в живих організмах зазвичай пов'язана зі структурою або зберіганням. Спіруліна містить від 15 до 25% вуглеводів та цукру. Основними формами вуглеводів є рамноза та глікоген, два полісахариди, які легко засвоюються організмом при мінімальному втручанні інсуліну. Завдяки цьому спіруліна забезпечує організм швидкою енергією, не навантажуючи підшлункову залозу і не прискорюючи гіпоглікемію.

     

    Гліколіпіди та сульфоліпіди вважаються важливими протипухлинними агентами. Також вони відомі своїми протизапальними та антивірусними властивостями. Гліколіпіди мають вирішальне значення для зниження ризику багатьох хронічних захворювань, у тому числі серцево-судинних. та нейродегенеративних. Джерело

     

    Користування спіруліни для здоров'я

    Вживання спіруліни сприяє надходженню в організм антиоксидантів та лугів, які наповнюють організм киснем, стимулюючи кровоносну та лімфатичну системи. Багато дегенеративних захворювань викликаються або посилюються впливом вільних радикалів. Вживання спіруліни сприяє надходженню в організм антиоксидантів та лугів, які наповнюють організм киснем, стимулюючи кровоносну та лімфатичну системи. Ваш організм не зміниться миттєво після початку прийому спіруліни, це може вимагати певного часу. Але при постійному використанні терапевтичного дозування будуть помітні значні позитивні зміни. Що нам дає регулярний прийом добавок зі спіруліною?</strong></p><ul><li style= Підлужування — забезпечення організму киснем. 

  • Поліпшення імунітету.
  • Джерело заліза - допомагає у профілактиці та лікуванні анемії.  для вагітних (обов'язково тільки після консультації з лікарем). Антибіотичні та противірусні властивості.
  • Протиракові та протипухлинні функції.
  • Анемія та спіруліна 

    Всесвітня організація охорони здоров'я в 2008 році заявила, що приблизно 2 мільярди людей у світі страждають на анемію і близько 1,7 мільярда не споживають достатньо заліза, що створює ризик розвитку анемії. Джерело Анемія є серйозною причиною погіршення здоров'я, особливо у людей похилого віку. Вегетаріанська та веганська дієта, а також споживання продуктів з низьким вмістом поживних речовин може призвести до недостатньої кількості заліза в організмі. Проблеми в роботі кишечника також можуть викликати порушення всмоктування вітаміну В12, що призводить до іншої форми анемії та веде до нестачі енергії та порушень мозкового кровообігу.

    Спіруліна - це багате джерело заліза. Прийом 4-5 г спіруліни для лікування незначного дефіциту заліза може бути таким же ефективним, як прийом добавок заліза. Було проведено ряд досліджень, результати яких показали, що прийом спіруліни підвищує рівень гемоглобіну Джерело

     

    Антивікові переваги спіруліни 

    Ці синьо-зелені мікроводорості - справжній флагман антивікової терапії. Чи знайдуться поживні речовини, яких вони не містять. Багаті омега-6, білком, калієм, вітамінами групи В (включаючи В12), вони позитивно впливають на всі системи та функції організму.

    Спіруліна містить один із найпотужніших антиоксидантів бета-каротин. Відомо, що антиоксиданти виконують антивікові функції, дозволяючи нам якомога довше виглядати молодше. Спіруліна не в силах зупинити старіння організму, але вона дозволить вам старіти з гідністю, зберігаючи хороше здоров'я на будь-якому етапі нашого життя.

     

    Зниження рівня ліпопротеїнів низької щільності та тригліцеридів 

    Хвороба серця є основною причиною смерті у світі. Як з'ясувалося, спіруліна позитивно впливає на багато факторів, що викликають проблеми в роботі серцево-судинної системи. Наприклад, вона може знизити загальний холестерин, «поганий» холестерин (ліпопротеїни низької щільності) та тригліцериди, одночасно підвищуючи «хороший» холестерин (ліпопротеїни високої щільності).

    У дослідженні, проведеному у 25 осіб з діабетом 2 типу, 2 грами спіруліни на день значно покращили їх показники. Джерело 

    Інше дослідження з випробуваними, які мали високий рівень холестерину, показало, що 1 грам спіруліни на день знижує рівень тригліцеридів на 16,3% і «поганих» ЛПНГ на 10,1%Джерело

     

    Протиракові властивості спіруліни

    Деякі дані свідчать про те, що спіруліна має протиракові властивості.

    Дослідження на тваринах показують, що її прийом може зменшити ймовірність виникнення раку та розмір пухлиниДжерело

    Особливо добре вивчено вплив спіруліни на рак ротової порожнини. У одному дослідженні було обстежено 87 осіб з Індії з передраковими ураженнями ротової порожнини, званими оральним субмукозним фіброзом. Серед тих, хто приймав 1 грам спіруліни на день протягом одного року, у 45% спостерігалося зникнення їх поразок, порівняно з 7% у контрольній групі. Джерело Коли ці люди перестали приймати спіруліну, майже у половини з них повторно розвинулися нові поразки наступного року.

     

    >

    Спіруліна та зниження артеріального тиску

    Існують докази того, що спіруліна знижує артеріальний тиск (як систолічний, так і діастолічний) у людей з гіпертонічною хворобою

    Високий Кров'яний тиск часто є результатом звуження судини або зміни в'язкості крові. Це збільшує ризик серцевого нападу або інсульту. Причини гіпертонії можуть бути різні – починаючи від дієти та екологічних факторів і закінчуючи стресом і генетичними факторами.

    Існують докази того, що спіруліна знижує артеріальний тиск (як систолічний, так та діастолічне) у людей з гіпертонічною хворобою. Джерело

     

    Зменшення симптомів алергічного риніту

    FAQ - Часті питання:

    Моя подруга принимает биодобавки с хлореллой и говорит, что она намного полезнее спирулины.

    И спирулина, и хлорелла — это действительно суперпродукты. Они очень похожи на вкус похожи и имеют много похожих свойств. Однако эти свойства не идентичны, поэтому мы выделим некоторые различия: 

    • Спирулина содержит больше незаменимых аминокислот 
    • Спирулина содержит больше белка 
    • Спирулина является лучшим источником GLA (гамма-линолевой кислоты), «хорошего» жира, который необходим для здоровой работы мозга и сердца. 
    • Хлорелла содержит больше витамина В12 
    • Хлорелла содержит больше железа, чем спирулина 
    • Хлорелла - это зеленая водоросль, а это значит, что она содержит значительно больше хлорофилла, чем спирулина — сине-зеленая водоросль

    Я купила порошок спирулины для смузи и салатов, но мне ее вкус кажется таким неприятным — я потом не могу есть эту еду. Как заставить себя?

    Это нормально, спирулина — это водоросль и ее вкус может нравиться не всем, точно так же как не всем может нравиться вкус морепродуктов, рыбы или устриц. Вы можете отказаться от добавления порошка спирулины в пищу и просто принимать ее в виде капсул или таблеток.

    Возможно ли выращивать спирулину самостоятельно в домашних условиях?

    Да, это возможно. Вам понадобится аквариум, место с постоянным источником солнечного света в вашем доме и набор для выращивания спирулины, который можно купить в интернете. Но не забывайте, что это довольно трудоемкий и длительный процесс и, возможно, проще будет купить уже готовую продукцию?

    Відмова від відповідальності

    Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

    Вам сподобався цей пост?
    0
    0
    Коментарі до статті
    Відгуків немає
    Додайте ваш відгук

    Відгук буде показаний після модерації.