Facebook Pixel

Те, що важливо знати про селен кожному

Те, що важливо знати про селен кожному

Коли мова заходить про вітамінах, мінералах, біодобавки для зміцнення здоров'я, то перше про що всі згадують - вітамін С, кальцій, магній, вітаміни групи В. І мало хто знає, наскільки важливий для імунітету, повноцінного функціонування організму селен . Багато в чому тому, що вона асоціюється виключно з періодичної таблиці хімічних елементів, а не зі здоров'ям людини.

Історичні факти

Втім, його корисні властивості стали відомі відносно недавно. Невелика довідка допоможе отримати загальне уявлення про даний мікроелементі.

  1. Вперше селен був виділений і описаний в 1871 році бароном Йенсом Якобом Берцеліусом.
  2. У тридцятих роках минулого століття селен використовували для електричних приладів. Більше 40 років його використовували для їх виробництва, поки на зміну не прийшли більш компактні кремнієві елементи.
  3. Біологічне значення для людей і тварин почали вивчати тільки в 1954 році.
  4. У 1980 році було встановлено, що селен міститься в ядрі кожної клітини ссавців.

Зараз дослідження тривають. І щороку бажаючих селен купити стає все більше. Тому важливо знати як саме він впливає на здоров'я, щоб зберегти його до похилого віку.

біологічна роль

В організмі дорослої людини міститься від 10 до 14 мг селену.

В організмі дорослої людини міститься від 10 до 14 мг селену. Найбільша кількість концентрується в:

  • печінки;
  • селезінці;
  • серце;
  • в яєчках, сім'яних канальцях у чоловіків.

Таким чином можна зробити логічний висновок, що його нестача призводить до порушення роботи цих життєво важливих органів. Крім того, при дефіциті спостерігається погіршення засвоєння йоду і, як наслідок, захворювання щитовидної желези.Селен також задіяний в ліпідному і білковому обміні. Тому його роль підтримки нормальної ваги досить вагома.

Селен це одна з найважливіших елементів для імунної системи. Він запускає антивірусний захист організму. І мова йде не тільки про простудних захворюваннях, але також про таке серйозне захворювання як ВІЛ. Сьогодні селен є частиною терапії ВІЛ-інфікованих, оскільки він уповільнює розвиток вірусу і призупиняє процес переходу з ВІЛ в СНІД. І це не єдина хвороба, яка відступає під його впливом.

  1. Медична статистика говорить про те, що хвороба Альцгеймера стрімко "молодшає". Якщо ще 30 років тому її діагностували у людей старше 65 років, то тепер перші симптоми знаходять вже у віці 40-50 років. Селен вважається одним з найбільш дієвих засобів для профілактики розумових розладів. При діагностованому захворюванні, додаткові порції "гальмують" розвиток хвороби, покращують загальний стан.
  2. Хворі з діагнозом хвороба Паркінсона, розсіяний атеросклероз також отримують спеціальну дієту, вправи і добавки з селеном. Дослідження понад 350 000 пацієнтів показали, що в їх крові рівень селену знижений, в порівнянні з повністю здоровими людьми. При заповненні дефіциту, поліпшується м'язова діяльність, знижується частота загострень.
  3. Селен таблетки показують відмінні результати в лікуванні пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Він стимулює імунну систему, пригнічує розвиток ракових клітин. Їх називають "онкопротектором", оскільки при нормальному рівні селену в крові ризик діагностування раку знижується до 60%. Що стосується лікування онкохворих, то спеціальне харчування, терапія, добавки з селену підвищують шанс на повне одужання.

Як це працює?

Останні дослідження вказують на могутню антиоксидантну дію.

На чому грунтується такий сильний вплив на організм? Останні дослідження вказують на могутню антиоксидантну дію. Вільні радикали утворюються в організмі в процесі природного процесу обміну речовин. При нормальному рівні, вони мають потужну антибактеріальну дію. Але при підвищенні, окислювальні процеси відбуваються більш стрімко і хвороботворні гинуть нарівні з корисними, необхідними бактеріями.

В результаті знижується захисна функція організму, він стає вразливим для вірусів, підвищується ризик розвитку злоякісних пухлин. Якщо раціон збалансований, то з їжею надходить достатня кількість антиоксидантів. Саме вони регулюють рівень вільних радикалів, підвищують захисні функції.

 

причини дефіциту

Він виникає з різних причин і навіть у людей, які дотримуються правильного харчування. Розглянемо основні.

  1. З кожним десятиліттям вчені відзначають зниження рівня селену в грунті. Відповідно, він не надходить у рослини, які вирощують для харчування.
  2. При достатньому надходженні селену з їжею, але при нестачі йоду він практично не засвоюється, тому поступово розвивається дефіцит.
  3. В екологічно несприятливих зонах, в тому числі великих містах з високою загазованістю, витрата селену підвищується і в пропорційному кількості. Тому якщо вам здається, що ваше меню повністю збалансовано, варто все ж селен купити жителям Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Кривого Рогу, Полтави, Житомира.
  4. При надмірному вживанні продуктів і добавок для зниження рівня холестерину.

симптоми дефіциту

Перераховані вище захворювання - це наслідки багаторічного дефіциту селену.

Перераховані вище захворювання - це наслідки багаторічного дефіциту селену. Які симптоми вказують на нього?

  1. М'язова слабкість, часта біль в м'язах, навіть якщо не було фізичної активності.
  2. Хвороби серця.
  3. Проблеми пов'язані з репродуктивними функціями (для чоловіків і жінок).
  4. Часті застуди, навіть в теплу пору року.

В останньому випадку найчастіше і виявляється низький рівень селену в крові, оскільки пари, які бажають мати дітей проходячи повне обстеження, яке також включає відповідний аналіз. Коригування харчування, додаткові порції у вигляді добавок підвищує жіночу і чоловічу фертильність, а значить і шанси мати здорову дитину.

МОЗ України регулярно проводить дослідження в області дефіциту селену. В середньому двоє з трьох українців відчувають нестачу в обсязі від 20% до 80%.

 

добова порція

Зниженим вважається рівень селену, якщо аналіз показує його менше, ніж 45 мкг на 1 літр крові. Його щоденне виведення з організму відбувається в процесах сечовипускання, спорожнення кишечника, потовиділення. Незначна втрата відбувається з випаданням волосся. Скільки потрібно вживати селену на добу, що підтримувати його нормальний рівень? Залежить від віку.

вік

Кількість селену в мкг

1 рік

20

4-8 років

30

9-13 років

40

14-18 років

55

Жінки від 19 років і старше

55

Чоловіки від 19 років і старше

70

Вагітні та годують грудьми жінки

65-75

Варто відзначити, що в різних країнах рекомендовані різні дозування. Цей факт важливо враховувати при виборі відповідного препарату. Діапазон становить від 40 мкг до 220 мкг. Для визначення враховувалися особливості харчування і грунту.

Селен в продуктах

Найпростіший спосіб залишатися здоровим - правильно харчуватися.

Найпростіший спосіб залишатися здоровим - правильно харчуватися. Щоб збалансувати раціон, слід знати, як отримати селен в продуктах.

Назва продукту

Вміст селену мкг / 100 г

печінка яловича

40 - 60

яловичина

40

курка

55

індичка

70

качка

68

тунець

80

оселедець

55

Морський окунь

44

Кукурудза

30

Мал

28

квасоля

25

сочевиця

20

горох

13

Вівсяна крупа

25

Гречана крупа

27

Насіння соняшника

70

яйця

32

капуста

3

часник

30

фісташки

20

У менших дозах він також присутній в більшості овочах і фруктах. Крім того, вони містять вітаміни і мінерали, які сприяють кращому засвоєнню в організмі.

Коли дійсно необхідно приймати селен в таблетках?

корекція раціону допомогла поліпшити самопочуття

Якщо корекція раціону допомогла поліпшити самопочуття - значить додаткові порції вам точно не потрібні. Однак є випадки, коли без них не обійтися. Кому вони потрібні в першу чергу?

  1. Людям, з серцевими захворюваннями.
  2. Вегетаріанцям.
  3. Людям із зайвою вагою і порушенням обміну речовин.
  4. Якщо немає можливості харчуватися правильно.
  5. Тим, у кого дефіцит встановлений в результаті лабораторних досліджень.
  6. Куріння, алкоголь, велику кількість цукру знижують його засвоєння.

Варто зазначити, що у випадках селен користь добавок повинна бути посилена правильним харчуванням. Щоб отримувати максимум користі, нам необхідні також вітаміни Е і А. Саме в такій комбінації вони дають хороші результати.

Правила прийому

Даний вид добавок той самий рідкісний випадок, коли прийом частіше призначається лікарем, ніж люди приймають рішення самостійно. Обумовлений цей факт тим, про що ми говорили спочатку - він відомий менше, інших добавок. Однак для селену діють ті ж правила, що і для інших. Як правильно приймати селен?

  1. Саме визначення має на увазі добавку до їжі. Тому і приймати потрібно вчасно їжі.
  2. Завжди запивайте достатньою кількістю води. 1 або 2 склянки забезпечують розчинення і засвоєння.
  3. Намагайтеся уникати прийом разом з продуктами, які мають високу вмістом мікроелемента, щоб уникнути передозування. Наприклад, якщо ви часто їсте печінку, то навряд чи вам потрібна добавка.

Запобіжні заходи

будь-які добавки приносять користь

Пам'ятаємо про те, що будь-які добавки приносять користь, якщо строго дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і виробника. Будь-яка "самодіяльність", бажання скоріше отримати результат, призводять до неприємних наслідків. У великих дозах - це справжня отрута. Як визначити симптоми передозування?

  1. Нудота.
  2. Блювота.
  3. Діарея.
  4. Депресія.

Дуже важливо припинити прийом і звернутися за допомогою до лікаря. Обов'язково повідомте, який саме препарат ви брали, в якій дозуванні, а також уточніть тривалість прийому. Ці дані допоможуть підібрати правильне лікування. Передозування відбувається в наступних випадках.

  1. Якщо приймати таблетки селен довше, ніж це рекомендовано. Він має властивість накопичуватися в організмі.
  2. Якщо у вашому харчуванні досить багато селену, то додаткова порція також призводить до неприємних наслідків.
  3. Якщо неправильно зрозуміли, який обсяг добової порції потрібен. Відомі тисячі випадків, коли з'ясувалося, що пацієнти з отруєнням селеном просто плутали мг (міліграм) і мкг (мікрограмів) .В результаті брали дозування завищену в сотні разів.

З особливою обережністю потрібно давати додаткові порції дітям. Краща добавка для них правильне харчування. Для грудних дітей досить селену, який надходить з молоком матері і дитячим харчуванням. Вагітним і годуючим жінкам, у яких витрата вітамінів, мікроелементів збільшується в цей період необхідно отримати консультацію лікаря перш, ніж починати приймати будь-які добавки.

Також не забувайте ховати подалі будь-які біодобавки, лікарські препарати від дітей. Їх природна цікавість і бажання все спробувати "на зубок" - найчастіша причина отруєнь у дітей.

На що звернути увагу при виборі?

Зазвичай лікуючий лікар дає свої рекомендації

Зазвичай лікуючий лікар дає свої рекомендації щодо вибору препарату або біодобавки. Якщо він вказав лише дозування, або ви хочете зробити вибір самостійно, то кілька корисних порад допоможуть вам знайти правильне рішення.

  1. Звертайте увагу на форму випуску. Для тих, у кого є проблеми з ковтанням краще підійдуть порошки, рідка форма. Для зайнятих людей краще підійдуть таблетки і капсули, щоб тримати їх під рукою
  2. У чоловіків і жінок організм влаштований по-різному. Тому і комплекси вітамінів, мінералів потрібні різні. Обов'язково звертайте увагу на спеціальні позначки на упаковках.Ето ж правило діє при виборі добавок для дітей.
  3. Якщо у вас є алергія, завжди читайте склад. Це допоможе виключити потрапляння алергену в організм. Є сумніви? Тоді вибирайте гіпоалергенний склад.
  4. Виробництво засноване на компонентах рослинного і тваринного походження. Хоча селен ціна залежить від інших факторів, все ж цей момент важливий для прихильників вегетаріанського харчування. Відповідну позначку можна знайти на упаковці.
  5. Якщо ви вирішили приймати добавки для профілактики можливих хвороб, пов'язаних з його дефіцитом, намагайтеся вибирати комплекс з вітамінами А, С, Е.

 

Короткий огляд популярних марок

Не менш корисно розібратися в виробниках.

Не менш корисно розібратися в виробниках. Кожен з них прагне розробити оптимальну формулу, яка буде ефективна для всіх. Кінцева вартість залежить від наявності сертифікації, транспортних витрат і, звичайно, ступеня популярності торгової марки. Щоб зрозуміти особливості найбільш популярних марок, розглянемо порівняльну таблицю.

 

Назва бренду

особливості продукції

Solgar

Американський бренд, випускає більше 50 видів добавок. проводить власні дослідження і розробки. Має сертифікат GMP.

Now Foods

Справжній рекордсмен за кількістю нагород за якість продукції. Постійний учасник міжнародних виставок.

Thorne Research

Вітаміни та добавки преміум класу. В основі формул - органічність, екологічна чистота. Є офіційним виробником спортивного харчування і вітамінів для американської олімпійської збірної.

Pure Encapsulations

Американський бренд з багатою історією і особливими принципами. головні з них - безпека. Особливу увагу приділяють розробці гіпоалергенних вітамінів і добавок.

Vitrum

Український бренд, який заслужив популярність завдяки спеціальним комплексам вітамінів і мінералів. В тому числі, кожна третя вагітна жінка приймає спеціальний комплекс виробництва Vitrum.

Найпростіше знайти в аптеках селен Солгар і Vitrum. Якщо для жителів Києва та великих обласних центрів доступний широкий асортимент біодобавок, то в невеликих містах і районних центрах знайти їх дуже складно. У кращому випадку, вони продаються по сильно завищеними цінами. Тому розумно користуватися послугами інтернет магазину. В цьому випадку ви точно знайдете те, що потрібно за доступною ціною.

важливі моменти

З усього можна зробити наступні висновки.

З усього можна зробити наступні висновки.

  1. Дефіцит у людей посилюється рік від року.
  2. Селен вітаміни діє ефективніше, ніж в чистому вигляді.
  3. Це кращий спосіб профілактики онкології, хвороб Альцгеймера і Паркінсона, підтримки роботи серця.
  4. Важливо консультуватися з лікарем або фахівцем з біодобавок, перш ніж зробити вибір препарату.
  5. Обов'язково потрібно знати як правильно приймати селен і будьте обережні під час прийому, щоб уникнути передозування, зберігати всі ліки подалі від дітей.

Селен таблетки ціна Україна доступні для всіх. Тому не варто відкладати турботу про себе і своїх близьких: чим раніше почати профілактичні заходи, тим вище ймовірність зберегти здоров'я, відмінне самопочуття до глибокої старості.

FAQ - Часті питання:

Я живу в Южноукраинске и у нас цены на аналогичные добавки намного выше. Продавцы говорят что в интернете продают только подделки - а у них оригинал. Это правда?

Любые популярные товары, к сожалению, подделывают. И часто продают по той же цене, что оригинал. Мы являемся официальными дистрибьюторами всех представленных в каталоге брендов, поэтому риск купить у нас подделку полностью исключен. Что касается вашего вопроса, то стоит проверить в магазине соответствие представленных у них товаров. Обратите внимание на четкость печати этикетки, наличие специальных защитных пломб. Сравнить надписи можно с фото в каталоге, которые сделаны с оригинальных упаковок в высоком качестве. Тогда ситуация прояснится.

Какой селен в добавках на вкус?

По своему желанию вы можете выбрать добавку без вкуса или с приятным для вас. Например - с апельсиновым или тропическим. Таким образом прием не будет вызывать дискомфорта и ассоциироваться с обычными таблетками.

Мне кажется, что у меня есть симптомы дефицита селена. Но не знаю какой выбрать. Спрашивала у врача — он понятия не имеет о добавках. Какой препарат лучше выбрать?

Вы можете позвонить нашим менеджерам. Они имеют специальное образование и помогут сделать лучший выбор в соответствии с симптоматикой. Вполне может быть, что вам понадобится совершенно другое средство.

Знаю что селен плохо усваивается без йода. Значит ли это что нужно принимать еще и йод вместе с ним?

Есть разные способы добавить йод в рацион. Например — йодированная соль, морские водоросли, рыба. Принимать дополнительную порцию йода в виде добавок нужно только по назначению врача.

Во время беременности можно принимать селен?

Помните о том, что любые добавки, даже безобидный витамин С в этот период лучше принимать только после консультации у врача, который вас наблюдает. Беременным часто назначают витаминно-минеральные комплексы. Популярностью пользуется Мультивитамины Пренатал плюс, Витрум, 30 таблеток. Он содержит полный комплекс который помогает компенсировать повышенный расход витаминов и минералов, а также обеспечивает правильное развитие плода. Но все же не рискуйте покупать самостоятельно — поговорите сперва с вашим врачом.

Зміст
  • Історичні факти
  • біологічна роль
  • Як це працює?
  • причини дефіциту
  • симптоми дефіциту
  • добова порція
  • Селен в продуктах
  • Коли дійсно необхідно приймати селен в таблетках?
  • Правила прийому
  • Запобіжні заходи
  • На що звернути увагу при виборі?
  • Короткий огляд популярних марок
  • важливі моменти
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.