Facebook Pixel

види голоду

види голоду

Відчуття голоду буває різним. Іноді воно поступово "дозріває", іноді виникає гостро і раптово. Іноді хочеться з'їсти чого завгодно, лише б поповнити шлунок, а іноді - конкретно цей шматочок "Наполеона" і нічого іншого. Які ж бувають відчуття голоду і чим вони викликані?

1. Здоровий голод

критерії:

- відсутність дискомфорту: може відчуватися слабість, але без хворобливого стану;

- задоволення від смаку їжі;

- насичуваності: ви з'їли рівно стільки, скільки вимагав організм, і відчуваєте задоволення.

Здоровий, або фізіологічний голод настає природним чином, коли все, що було в шлунку, благополучно переварено, запаси енергії витрачено і організму потрібно "поповнити бак". При цьому знижується рівень глюкози, а травна система активується і дає про себе знати «бурчанням в шлунку», «пускання слюнок» та іншими сигналами про те, що організм готовий приймати нові живильні речовини.

2. «Мікроелементний» голод

критерії:

- фонове відчуття дискомфорту;

- бажання специфічних продуктів, які не входять в звичний раціон;

- можливо переїдання або відчуття незадоволеності, якщо продукти були обрані не оптимально.

Такий голод сигналізує про те, що організм відчуває нестачу якогось конкретного мікроелемента. Наприклад, різко захотілося сала з часником або хліба з маслом - це організм вимагає якогось специфічного мікроелемента, амінокислоти, білків або жирів певного виду і знає з власного досвіду, що в цих продуктах є те, що йому потрібно.

Якщо людина чутливий до свого організму, він може досить точно вибрати і з'їсти саме те, що йому потрібно. Така чутливість посилюється у вагітних жінок: вони з точністю визначають, чого хочуть, яким би екзотичним це бажання не здавалася з боку.

Якщо ж чутливість до свого організму притуплена, людина може під впливом мікроелементного голоду з'їдати не ті продукти, які йому потрібні. В результаті голод залишається незадоволеним і вимагає нового прийому їжі, а з'їдене виявляється для нього зайвим сміттям. Або ж людина вибирає їжу, яка містить потрібні мікроелементи, але в малій кількості або в невдалому поєднанні, що, знову ж таки, призводить до споживання зайвого.

Чутливість до організму можна розвинути. Дієтологи, наприклад, практикують метод навідних запитань. Вони допомагають відкалібрувати то, чого саме хочеться. А головне - «привчають» прислухатися до організму перед прийомами їжі. Приклад таких питань: Що хочеться з'їсти? Припустимо, - шоколадку з горіхами. А якщо тільки горіхи? А якщо шоколад, але без горіхів? А якщо випити какао? А якщо не це, то що? Скільки саме хочеться цього з'їсти? Якщо мікроелементний голод з'являється систематично, можливо має сенс пройти серйознішу діагностику. Наприклад, аналіз волосся на вміст мікроелементів в організмі. Такий аналіз дозволяє побудувати детальну мінералограмму і підібрати оптимальне харчування або мінеральний комплекс.

3. «Інсуліновий» голод

ознаки:

- поява через годину-дві після їжі;

- насичення на короткий проміжок часу;

- відсутність глибокого задоволення і задоволення від прийому їжі.

Вечірні позиви до холодильника найчастіше спровоковані викидами інсуліну в кров. Інсулін - це гормон підшлункової залози, який регулює рівень глюкози. А то, як він сам виробляється, залежить від з'їдених продуктів, а точніше, від їх глікемічного індексу. При низькому гликемическом індексі продукту інсулін виробляється повільно і в меншій кількості. А при високому - рівень глюкози в крові підвищується протягом півгодини після їди, що викликає потужний викид інсуліну.

Високий індекс мають продукти, що складаються з простих вуглеводів. Тому якщо ви звикли до «легкому вечері», то є ймовірність, що він швидко перетравиться. А це викличе викид інсуліну, і вас знову «потягне перекусити». Порочне коло замикається: кожен такий «перекус» буде приводити до приросту жирової тканини і нестачі енергії в клітинах. Тому важливо вміти змінювати звички харчування і вживати різні продукти. А якщо «інсуліновий» голод з'являється часто, то можна розібратися детально в гликемическом індексі продуктів і підібрати раціон, який призведе вироблення інсуліну в норму.

Відчуття голоду не так страшно, якщо розуміти його причини. Збалансоване харчування і своєчасне вживання всіх необхідних організму мікроелементів - ключ до здорового самопочуття і приємному присмаком після їжі.

Зміст
  • 1. Здоровий голод
  • 2. «Мікроелементний» голод
  • 3. «Інсуліновий» голод
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.