Facebook Pixel

Вітамін Д: повний гід по сонячному вітаміну

Вітамін Д: повний гід по сонячному вітаміну

Вітамін Д - це вітамін або гормон?

Вітамін D, вперше ідентифікований як вітамін на початку 20-го століття, тепер визнаний прогормоном. Багато в чому завдяки історичній випадковості в період 1920-1940 рр він став класифікуватися саме як вітамін, а не як стероїдний гормон. Формальне визначення вітаміну - це органічна молекула (або пов'язаний набір молекул), що є важливим мікроелементом, що надходять в організм з їжею в невеликих кількостях і необхідним для забезпечення нормального функціонування фізіологічних процесів. Акцент тут робиться саме на «невеликих кількостях» і «що надходять з їжею».

Це означає, що організм не здатний метаболічно синтезувати цей вітамін. Однак ультрафіолетове вплив 7-дегідрохолестеріна, присутнього в шкірі, призводить до фотохимическому виробництва вітаміну D3. Таким чином, вітамін D3 стає справжнім вітаміном тільки тоді, коли тварина або людина не мають регулярного доступу до сонячного або ультрафіолетового випромінювання. При нормальних фізіологічних умовах все ссавці, включаючи людей, можуть за допомогою ультрафіолетового опромінення 7-дегідрохолестеріна, присутнього в шкірі, виробляти достатню кількість вітаміну D3 для задоволення своїх харчових потреб.

Роль вітаміну D3 як найважливішого дієтичного компонента, в поєднанні з його важливістю як стероїдного гормону за останні 3-4 десятиліття набула широкої популярності в сфері охорони здоров'я. Проте, як показує статистика, не всі достатньо обізнані про його важливість для нашого здоров'я. У 2006-му році був проведений семінар по використанню вітаміну Д і вчені і експерти в сфері харчування зробили консенсусне заяву про те, що «приблизно половина літніх людей в Північній Америці і дві третини решти світу не отримують достатньо вітаміну D для підтримки здорової щільності кісток, зниження ризику переломів і поліпшення прикріплення зубів до щелепи. Така недостатність вітаміну D також знижує м'язову силу, збільшує ризик падінь і навіть пов'язана з підвищеним ризиком розвитку колоректального і інших основних видів раку »( Джерело )

Відкриття вітаміну Д. Історичний огляд

Перше наукове опис дефіциту вітаміну Д (тобто рахіту) було зроблено в 17 столітті. Виявляється, людина з давніх часів знав про речовину, яке ми тепер знаємо як вітамін D . Перше наукове опис дефіциту вітаміну Д (тобто рахіту) було зроблено ще в 17 столітті. Однак головний прорив стався на початку 20-го століття, коли розвиток нутрициологии як експериментальної науки дозволило виявити причини, що викликають рахіт.

У 1919-1920-х роках британський учений Едвард Мелланбі, працюючи з собаками, вирощеними виключно в приміщенні (при відсутності сонячного або ультрафіолетового світла), розробив дієту, яка дозволила йому встановити, що ракові захворювання кісток у тварин були викликані дефіцитом певного мікроелемента в раціоні. У 1921 році він написав: «Дія жирів при рахіті відбувається через вітаміну або додаткового харчового фактора, який вони містять, ймовірно, ідентичний жиророзчинних вітамінів». Крім того, він встановив, що масло печінки тріски є відмінним антирахітичним засобом.

У 1923 році вчені Гаррі Голдблатт і Кетрін Марджорі Сомс встановили, що знаходиться в шкірі людини 7-дегидрохолестерин під впливом сонячного світла перетворювався в жирорастворимое речовина.

Хіміки Альфред Гесс і Мілдред Вайншток підтвердили взаємозв'язок між ультрафіолетовим випромінюванням і виробленням вітаміну Д. Вони проводили експерименти за участю щурів хворих на рахіт. Піддослідні тварини отримували в їжу шматочки шкіри, які зазнали впливу ультрафіолету. Після цього вони починали виробляти достатню кількість жиророзчинних вітамінів. Це дозволило вченим припустити, що цей вітамін можна отримати не тільки з їжею.

Нобелівська премія з хімії за вітамін Д

Основні характеристики вітаміну Д були протестовані і описані в 1928 р в німецькій хімічній лабораторії під керівництвом відомого хіміка Адольфа Віндаус. Величезний внесок у визначення структури і властивостей вітаміну Д було зроблено двома німецькими вченими. Паралельно над цим працювали Генріх Віланд в Мюнхені і Адольф Віндаус в Геттінгені.

До 1927 року робота над структурою і хімією стеролов і вітаміну D принесла настільки блискучі результати, що внесок Виланда і Віндаус був відзначений на найвищому рівні.

У 1927 році Віланд була присуджена Нобелівська премія з хімії за його роботу над жовчними кислотами, а в 1928 році така ж премія була присуджена Віндаус за його дослідження за складом стеринів і їх зв'язку з іншими речовинами, що зустрічаються в природі.

Важливість вітаміну Д для нашого організму

Вітамін D є життєво важливим живильною речовиною для нашого здоров'я.

Його основні функції:

  • допомагає організму засвоювати кальцій
  • бере участь в роботі нервової системи, а саме в передачі повідомлень в мозок і з мозку
  • відіграє важливу роль в роботі м'язів
  • підтримує імунну систему
  • участь в роботі паращитовидних залоз, які беруть участь в регуляції балансу кальцію в крові, зв'язуючись з нирками, кишечником і скелетом. Коли в раціоні міститься достатня кількість кальцію і досить активного вітаміну D, кальцій в раціоні засвоюється і використовується у всьому організмі. Якщо споживання кальцію недостатнє або рівень вітаміну D низький, паращитовидні залози будуть «запозичувати» кальцій з скелета, щоб підтримувати рівень кальцію в крові на належному рівні.

Типи вітаміну Д і способи його метаболизации

Фактори, що впливають на здатність організму синтезувати вітамін D є географічна широта, час року, час доби, наявність хмар і / або смогу, вміст меланіну в шкірі, застосування сонцезахисного крему.

Існує два основних типи вітаміну D:

  1. Вітамін D2 (ергокальциферол) - синтезується рослинами і не виробляється організмом людини
  2. Вітамін D3 (холекальциферол) - виробляється в великих кількостях в шкірі при попаданні на неї сонячного світла. Він також може надходити в організм з джерел тваринного походження

Ці дві форми, як правило, еквівалентні, і обидві ефективно підвищують рівень вітаміну D в організмі людини. Однак в більш високих дозах вітамін D2 є менш ефективним.

Фактори, що впливають на здатність організму синтезувати вітамін D:

  • географічна широта
  • пора року
  • час доби
  • наявність хмар і / або смогу
  • вміст меланіну в шкірі
  • застосування сонцезахисного крему

Чи можемо ми отримати достатню кількість вітаміну Д тільки за допомогою сонця?

Деякі люди зможуть отримувати в достатній кількості вітаміну D тільки від сонячного світла. Це залежить від кольору їх шкіри, часу доби, географічного розташування. Деякі люди зможуть отримувати в достатній кількості вітаміну D тільки від сонячного світла. Це залежить від кольору їх шкіри, часу доби, географічного розташування.

Люди, що живуть ближче до екватора, отримують більше сонячного світла. У Північній півкулі в період з листопада по лютий люди відчувають дефіцит вітаміну Д, що отримується за допомогою сонячного світла.

Кількість меланіну, що міститься в шкірі людини, також впливає на кількість виробленого вітаміну D. Менша кількість меланіну призводить до більш світлій шкірі, яка практично не захищена від шкідливих ультрафіолетових променів. Люди з великою кількістю меланіну в шкірі мають кращий захист від сонця, але їм потрібно більше часу для вироблення вітаміну D. Наприклад, в США У Сполучених Штатах Центри вчені з Центру по контролю і профілактиці захворювань виявили, що американці мексиканського походження і чорношкірі люди неіспанского етнічного походження мають більш високу ймовірність дефіциту вітаміну д.

Деякі люди не можуть поглинати достатню кількість вітаміну D від сонячного світла через певних факторів способу життя. наприклад,

  • люди, які працюють вночі, залишаються вдома в денний час
  • люди, завжди ретельно покривають все тіло одягом
  • люди, щодня використовують сонцезахисний крем з високим фактором захисту

Не варто забувати, що наш організм може виробляти тільки певну кількість вітаміну Д в момент часу. Тому поглинання ультрафіолетових променів понад норму може викликати опіки шкіри, її передчасне старіння і збільшити ризик розвитку раку шкіри.

Інші джерела вітаміну Д

Твердий сир, особливо чеддер містить близько 6 МО вітаміну Д3 в 30 грамах.

Хоча їжа і не є основним джерелом вітаміну Д, ми можемо знайти деякий його кількість в таких продуктах:

  • збагачене молоко, хліб і пластівці (див. Інформацію на упаковці)
  • яйця, особливо жовтки
  • твердий сир, зокрема чеддер
  • йогурт
  • сардини
  • лосось

Вміст вітаміну Д в різних продуктах

продукти

Вміст вітаміну Д в міжнародних одиницях МО

Масло печінки тріски, 1 столова ложка

1360

Лосось, 85 г в приготованому вигляді

447

Консервований тунець, 85 г

154

Збагачений апельсиновий сік, 1 чашка

137

Збагачене молоко, 1 чашка

115-124

Йогурт, збагачений 20% вітаміну Д від рекомендованого добового кількості, 170 г

80

Консервовані сардини, 2 штуки

46

Яловича печінка, 85 г в приготованому вигляді

42

Яєчний жовток, 1 великий

41

Вівсяні пластівці, збагачений 10% вітаміну Д від рекомендованого добового кількості, 1 чашка

40

Швейцарський сир, 30 г

6

Рекомендована добова доза

Нелегко визначити єдину добову дозу прийому вітаміну Д, так як вона безпосередньо залежить від часу перебування на сонці. Досить нелегко визначити єдину добову дозу прийому вітаміну Д, так як вона безпосередньо залежить від часу перебування на сонці. Вона варіюється від людини до людини і залежить від багатьох факторів, згаданих вище.

З цієї причини рекомендації засновані на рекомендованих дозах за умови, що людина отримує мінімальну кількість сонця. Рекомендоване дієтичне споживання в міжнародних одиницях.

Наприклад, Рада з продовольства і харчування в Інституті медицини США встановив рекомендовану добову дозу для вітаміну D, що представляє собою щоденну дозу, достатню для підтримання здоров'я кісток і нормального метаболізму кальцію у здорових людей. ( Джерело ) У таблиці нижче дози вказані як в міжнародних одиницях (МО), так і в микрограммах (мкг). Біологічна активність 40 МО дорівнює 1 мкг

вік

чоловіки

жінки

0-12 місяців

400 МО (10 мкг)

400 МО (10 мкг)

1-13 років

600 МО (15 мкг)

600 МО (15 мкг)

14-18 років

600 МО (15 мкг)

600 МО (15 мкг)

19-50 років

600 МО (15 мкг)

600 МО (15 мкг)

51-70 років

600 МО (15 мкг)

600 МО (15 мкг)

˃70 років

800 МО (20 мкг)

800 МО (20 мкг)

Не варто забувати, що хоча вітамін D3 - це безрецептурний препарат, він є гормональним і повинен застосовуватися тільки під професійним керівництвом лікаря. Простий аналіз крові може визначити рівень вітаміну Д в організмі і потребуєте в додатковому його кількості.

Хто має особливу потребу в додатковому прийомі вітаміну Д?

У додатковому прийомі вітаміну Д потребує кожен, хто проводить дуже мало часу на вулиці протягом літа, в тому числі фрілансери, працівники магазинів, офісів, складських приміщень, люди, що працюють в нічні зміни.

  • немовлята
  • діти і підлітки, які проводять мало часу поза домом
  • вагітні та жінки
  • люди старше 65 років
  • люди з більш темним відтінком шкіри: азіатського, африканського, афро-карибського та близькосхідного походження
  • будь-який, хто проводить дуже мало часу на вулиці протягом літа, в тому числі фрілансери, працівники магазинів, офісів, складських приміщень, люди, що працюють в нічні зміни
  • будь-який, хто проживає в умовах забрудненого навколишнього середовища

Медичні дослідження використання вітаміну Д для конкретних захворювань

Дослідження показують, що люди, які отримують достатню кількість вітаміну D і кальцію, можуть сповільнити втрату кісткової тканини, запобігти остеопороз і зменшити переломи кісток.

  1. Рак. Дослідження показують, що вітамін D , особливо в поєднанні з кальцієм, може допомогти запобігти деякі види раку.
  2. Когнітивне здоров'я. Широко доведена роль вітаміну Д в когнітивному здоров'я. В одному невеликому дослідженні дорослих у віці 60 років і старше, що перебувають на лікуванні від деменції, дослідники виявили, що прийом добавки з вітаміном D допоміг поліпшити їх когнітивні функції.
  3. Спадкові захворювання. Добавки з вітаміном D можуть використовуватися для лікування спадкових захворювань, що виникають в результаті нездатності засвоювати або обробляти вітамін D, наприклад, таких як сімейна гіпофосфатемія.
  4. Розсіяний склероз. Дослідження показують, що тривале вживання вітаміну D знижує ризик розсіяного склерозу.
  5. Остеомаляція. Добавки з вітаміном D використовуються для лікування дорослих з тяжкою недостатністю вітаміну D, що призводить до втрати мінерального складу кістки, болю в кістках, м'язової слабкості і розм'якшення кісток (остеомаляція).
  6. Остеопороз. Дослідження показують, що люди, які отримують достатню кількість вітаміну D і кальцію, можуть сповільнити втрату кісткової тканини, запобігти остеопороз і зменшити переломи кісток.
  7. Псоріаз. Застосування вітаміну D або препарату для місцевого застосування, що містить кальціпотріен / кальціпотреол (синтетичне рпоізводное від кальцитріолу - форми вітаміну D), може лікувати псоріаз.
  8. Рахіт. Це рідкісне захворювання розвивається у дітей з дефіцитом вітаміну D. Доповнення раціону вітаміном D може запобігти і лікувати проблему.

Медичне визначення дефіциту вітаміну Д

В даний час немає єдиного певного рівня дефіциту вітаміну D. Вчені використовують нанограми на мілілітр (нг / мл) для вимірювання рівня вітаміну D в крові.

В даний час немає єдиного певного рівня дефіциту вітаміну D. Деякі експерти класифікують дефіцит як наявність менше 12 нг / мл вітаміну D в крові і стверджують, що рівні нижче 20 нг / мл є занадто низькими для підтримки здоров'я кісток.

Однак інші експерти вважають, що рівень повинен бути вище, і розцінюють дефіцит починаючи вже з 30 нг / мл.

Симптоми дефіциту вітаміну Д

  • Рахіт. Це стан, при якому кістки стають м'якими, що може привести до їх деформації.
  • Біль в кістках і м'язах, м'язова слабкість, спазми в м'язах.
  • Остеопороз. Це призводить до крихкості кісток і частих переломів.
  • Перепади настрою
  • депресія
  • Постійна втома

Що може стати причиною дефіциту вітаміну D?

Дефіцит вітаміну D може бути викликаний певними захворюваннями, такими як:

  • муковісцидоз
  • хвороба Крона і целіакія: ці захворювання не дозволяють кишечнику засвоювати достатню кількість вітаміну D за допомогою добавок.
  • операції зі зниження ваги, які зменшують розмір шлунка і / або обходять частина тонкої кишки, дуже ускладнюють споживання достатньої кількості певних поживних речовин, вітамінів і мінералів. Такі пацієнти повинні перебувати під пильним медичним контролем і приймати вітамін D і інші добавки протягом усього життя.
  • ожиріння: індекс маси тіла більше 30 пов'язаний з більш низьким рівнем вітаміну D
  • з аболеванія нирок і печінки: ці захворювання зменшують кількість ферменту, необхідного для перетворення вітаміну D в форму, яка використовується в організмі. Недолік цього ферменту призводить до недостатнього рівня активного вітаміну D в організмі.

Інші фактори, що ведуть до дефіциту вітаміну Д

Вік: здатність шкіри виробляти вітамін D зменшується з віком.

Мобільність: люди, які постійно перебувають вдома або рідко бувають на вулиці (наприклад, люди в будинках для людей похилого віку та інших закритих установах), не можуть використовувати вплив сонця як джерело вітаміну Д.

Колір шкіри: темна шкіра виробляє меншу кількість вітаміну Д, ніж світла шкіра.

Грудне вигодовування: жіноче грудне молоко містить лише незначну кількість вітаміну Д. Тому для немовлят, які перебувають виключно на грудному вигодовуванні, існує ризик недоотримати необхідну кількість вітаміну.

Чи можлива передозування вітаміну Д?

Вітамін Д , як і будь-який інший препарат, в кількостях, що перевищують розумні межі, може завдати шкоди організму. Логічно припустити, що передозування не може виникнути від тривалого перебування на сонці. Це можливо лише в разі прийому добавок вітаміну Д. Це трапляється досить рідко, наприклад, у випадках, коли людина приймає занадто велику дозу вітаміну протягом тривалого терміну (від року і більше).

Симптоми надлишку вітаміну Д в крові:

  • блювота
  • нудота
  • втрата апетиту
  • запор
  • втрата ваги
  • слабкість
  • ушкодження нирок

Прийом дуже великої кількості вітаміну D може підвищити рівень кальцію в крові. Це може викликати проблеми зі здоров'ям, такі як сплутаність свідомості і проблеми з серцем.

Також деякі ліки можуть взаємодіяти з препаратами вітаміну Д, що може значно знизити їх ефективність.

Можливі взаємодії вітаміну Д з іншими препаратами

Алюміній. Прийом вітаміну D і алюминийсодержащих фосфат-зв'язуючих протягом тривалого часу може викликати шкідливі високі рівні алюмінію у людей з нирковою недостатністю.

Протисудомні. Протисудомні препарати фенобарбітал і фенітоїн посилюють розщеплення вітаміну D і зменшують засвоєння кальцію.

Аторвастатин (Ліпітор). Прийом вітаміну D може вплинути на процес засвоєння статинів.

Кальціпотріен (Довонекс). Не приймайте вітамін D з цим препаратом від псоріазу. Комбінація може збільшити ризик занадто великої кількості кальцію в крові (гіперкальціємія).

Холестирамін (Преваль). Прийом цього препарату для схуднення може знизити засвоєння вітаміну Д.

Субстрати цитохрому P450 3A4 (CYP3A4). Використовуйте вітамін D обережно, якщо ви приймаєте ліки з цими ферментами.

Дигоксин (Ланоксін). Уникайте прийому високих доз вітаміну D разом з цим серцевим препаратом. Високі дози вітаміну D можуть викликати гіперкальціємію, яка може збільшити ризик фатальних серцевих проблем з дигоксином.

Дилтіазем (Кардізем, Тіацак). Уникайте прийому високих доз вітаміну D з цим препаратом від кров'яного тиску. Високі дози вітаміну Д можуть викликати гіперкальціємію, що істотно знизить ефективність препарату.

Орлістат (Ксенікал, Аллі). Прийом цього препарату для схуднення може знизити засвоєння вітаміну D.

Діуретики. Ці препарати можуть знизити виділення кальцію з сечею. Це може привести до гіперкальціємії, якщо ви приймаєте вітамін D.

Стероїди. Прийом стероїдних медикаментів, таких як преднізон, може знизити засвоєння кальцію і погіршити вироблення вітаміном D.

Стимулюючі проносні. Тривале використання високих доз стимулюючих проносних засобів може знизити поглинання вітаміну D і кальцію.

Верапаміл (Верелан, Калан). Уникайте прийому високих доз вітаміну D з цим препаратом від кров'яного тиску. Високі дози вітаміну D можуть викликати гіперкальціємію, що може знизити ефективність препарату.

Препарати вітаміну Д на нашому сайті

Вітамін Д-3 Для Дітей, Baby Vitamin D3, California Gold Nutrition

Вітамін Д-3 Для Дітей, Baby Vitamin D3, California Gold Nutrition, у краплі, 400 МО (10 мкг), 10 мл


https://biotus.ua/vitamin-d-3-dlja-detej-california-gold-nutrition-10-ml.html

Вітамін Д (холекальциферол) - 400 МО (10 мкг)

Вітамін Д3, Vitamin D3, Biotus 1000

Вітамін Д3, Vitamin D3, Biotus, 1000 МО, 60 капсул


https://biotus.ua/vitamin-d3-vitamin-d3-biotus-1000-me-60-kapsul.html

Вітамін Д3 - 1000 МО

Вітамін Д3 (Холекальциферол), Vitamin D3, Solgar,

Вітамін Д3 (Холекальциферол), Vitamin D3, Solgar, 10000 МО, 120 капсул


https://biotus.ua/vitamin-d3-solgar-vitamin-10-000-me-120-kapsul.html

Вітамін Д3 (холікальціферол) - 250 мкг (10000 МО)

Кальцій, Магній, D3, Апельсин, Ваніль, Calcium Magnesium Citrate

Кальцій, Магній, D3, Апельсин, Ваніль, Calcium Magnesium Citrate, Solgar, 473 мл


https://biotus.ua/formuly-kal-cija-solgar-473-ml-1399.html

1 порція - 1 столова ложка (15 мл). В одній порції - цукор - 1г, вітамін Д3 (холекальциферол) - 500 МО, кальцій (цитрат кальцію) - 600 мг, магній (цитрат магнію) - 300 мг.

FAQ - Часті питання:

Я всегда очень осторожно отношусь к приему новых препаратов. На что вы посоветуете обратить внимание в первую очередь перед тем как начать принимать витамин Д?

В первую очередь обсудите прием препарата с врачом. Необходимость его приема и дозировка сугубо индивидуальны и зависят от многих факторов. 

Не следует использовать холекальциферол, если у вас когда-либо была аллергическая реакция на витамин D или если у вас есть: 

  • высокий уровень витамина D в организме (гипервитаминоз D); 
  • высокий уровень кальция в крови (гиперкальциемия); 
  • любое состояние, которое затрудняет усвоение питательных веществ из пищи (мальабсорбция). 

Расскажите своему врачу, если вы когда-либо имели: 

  • сердечное заболевание; 
  • болезнь почек; 
  • электролитный дисбаланс. 

Некоторые формы холекальциферола могут содержать такие ингредиенты как арахисовое или соевое масло, сахар, аспартам (фенилаланин), некоторые пищевые красители. Все они могут быть сильными аллергенами.

Проконсультируйтесь с врачом перед использованием холекальциферола, если у вас аллергия, диабет или фенилкетонурия. 

Высокая доза витамина D может нанести вред плоду или грудному ребенку. Спросите врача перед началом приема препарата, если вы беременны или кормите грудью. Ваши потребности в дозировке могут отличаться во время беременности или во время кормления. 

Ни в коем случае не давайте холекальциферол ребенку без медицинской консультации. Доза для ребенка будет зависеть от множества факторов, от его возраста, веса, диеты.

Как лучше принимать витамин Д – до еды или после еды?

В отличие от других жирорастворимых витаминов, A, E и K, витамин Д хорошо усваивается без пищи, поэтому его можно принимать в любое время. «Принимайте его на полный желудок, принимайте на пустой желудок. Принимайте его один раз в день, принимайте его два раза в день. Принимайте его с жиром, принимайте без жира. Ничего из этого не имеет значения», - сказал однажды Джон Каннелл, известный специалист по продвижению витамина Д, глава Совета по витамину D (США).

Я переживаю, что если начну принимать препарат витамина Д плюс витамин из еды и от солнца, не приведет ли это к передозировке?

До сих специалисты ведут дискуссии по поводу ежедневной дозировки витамина Д. И хотя многие сходятся во мнении насчет 800 МЕ ежедневно для взрослого, существуют мнения о необходимости приема дозы в 2000 МЕ и выше. 

Например, Министерство здравоохранения Канады утверждает, что 2000 МЕ в день — это верхняя граница нормы, хотя эксперты, выступающие за широкое использование питательных веществ, считают, что дозы даже выше 2000 МЕ будут полезными. 

Сьюзан Уайтинг, канадский профессор-нутрициолог в одном интервью как раз отвечает на ваш вопрос: «Некоторые люди беспокоятся о том, что могут получить слишком много витамина Д, принимая таблетки по 1000 МЕ в день, плюс питательные вещества, содержащиеся в молоке и некоторых других продуктах. Вы можете принимать поливитамины, пить молоко, есть лосося, и вы, вероятно, не получите более 2000 МЕ».

Зміст
  • Вітамін Д - це вітамін або гормон?
  • Відкриття вітаміну Д. Історичний огляд
  • Нобелівська премія з хімії за вітамін Д
  • Типи вітаміну Д і способи його метаболизации
  • Чи можемо ми отримати достатню кількість вітаміну Д тільки за допомогою сонця?
  • Інші джерела вітаміну Д
  • Рекомендована добова доза
  • Хто має особливу потребу в додатковому прийомі вітаміну Д?
  • Медичні дослідження використання вітаміну Д для конкретних захворювань
  • Медичне визначення дефіциту вітаміну Д
  • Що може стати причиною дефіциту вітаміну D?
  • Інші фактори, що ведуть до дефіциту вітаміну Д
  • Чи можлива передозування вітаміну Д?
  • Можливі взаємодії вітаміну Д з іншими препаратами
  • Препарати вітаміну Д на нашому сайті
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.