Facebook Pixel

Вітамін В3 або ніацин. Все що потрібно знати про його переваги та особливості застосування

Вітамін В3 або ніацин. Все що потрібно знати про його переваги та особливості застосування

Як і всі вітаміни групи В, вітамін В3 допомагає організму перетворювати їжу (вуглеводи) в паливо (глюкозу), яке організм використовує для вироблення енергії. Він також допомагає організму переробляти жири і білки. Вітамін В3 бере активну участь в роботі печінки, впливає на здоров'я шкіри, волосся і зору, а також на функціонування нервової системи. Ніацин також допомагає організму виробляти гормони в надниркових залозах. Він допомагає поліпшити кровообіг і зменшує інтенсивність запальних процесів.

Історія і хімічні особливості вітаміну В3

Вітамін В3 є одним з 8 вітамінів групи В. Він бере активну участь в процесі обміну речовин в організмі, тобто в кожному відбувається біохімічному процесі. Вітамін B3 - це попередник нікотинамід-аденін-динуклеотид (НАД), найважливішого коферменту в нашому організмі, кількість якого знижується з віком.

Термін «ніацин» ми можемо зустріти на багатьох упаковках продуктів харчування. Це пов'язано з тим, що вітамін B3 настільки важливий, що він використовується для збагачення рису і муки в міжнародному масштабі.

Ніацин спочатку називався нікотиновою кислотою, так як вперше він був виявлений в 1873г, коли хімік Хьюго Вайдель досліджував нікотин, основний інгредієнт в тютюні і сигаретах. У 1942 році, коли почалося збагачення борошна нікотиновою кислотою, в американській пресі з'явилася стаття із заголовком «Тютюн в твоєму хлібі». У відповідь Рада по харчуванню Американської медичної асоціації затвердив нову назву. Було вирішено вибрати назву, яка б відокремив нікотинову кислоту від нікотину, щоб уникнути відчуття, що їжа, багата ниацином, містять нікотин або що сигарети містять вітаміни. Нова назва «ніацин» було утворено з з'єднання частин англійських слів «нікотинова кислота + вітамін» - ni cotinic ac id + vitam in.

Основні типи вітаміну B3

  • нікотинамід (ніацинамід)
  • ніацин (нікотинова кислота)
  • нікотинамід рібозід

Історично термін «ніацин» означав всі форми вітаміни В3, але тоді вчені знали тільки про двох його формах - нікотинової кислоти і нікотинаміді. Пізніше під парасолькою терміна «ніацин» виявився і ніктонінамід рібозін (НР), навіть незважаючи на те, що він відрізняється від ніацину своєї хімічною структурою.

У міру вивчення НР знаходить все більше і більше своїх власних ознак і функцій і цілком ймовірно, що з часом диференціація стане більш чіткою і він буде виділений особливо.

Кожен тип вітаміну B3 слід своїм власним шляхом до НАД. Всі три згадані форми відомі як попередники НАД, і це означає, що вони стають НАД зі своєї первісної необробленої форми. Технічно існують інші види B3 (наприклад, інозитол гексанікотінат), деякі з яких все ще виявляються або класифікуються, а деякі з них по-різному згадуються на міжнародному рівні, але три згадані вище є найбільш визнаними.

Дефіцит вітаміну В3

Ви можете задовольнити потребу у вітаміні В3 з їжі тільки за умови, якщо ваше харчування ретельно збалансовано

Вітамін B3 розчинний у воді і це означає, що організм не зберігає його і не може запасатися їм про запас. При прийомі надмірних доз ніацину організм позбудеться від надлишків через сечу.

За умови, що ваше харчування ретельно збалансовано, ви можете задовольнити потребу у вітаміні В3 з їжі. У сучасному світі серйозний дефіцит вітаміну В3 зустрічається не так вже й часто. Однак особливо схильні до нього люди з алкогольною залежністю.

Симптоми легкого дефіциту B3:

  • диспепсія
  • постійна втома
  • стоматит
  • блювота
  • погіршення циркуляції крові
  • депресія
  • печіння в роті
  • опухлий яскраво-червоний язик

Серйозний дефіцит може викликати стан, відоме як пелагра. Пелагра характеризується тріщинами, лущенням шкіри, деменцією і діареєю. Зазвичай захворювання лікують дієтично збалансованою дієтою і добавками ніацину.

Десять важливих переваг вітаміну B3 і чому так важливо вживати його в достатній кількості

регуляція травлення

Вітамін В3 допомагає в нормальному функціонуванні травної системи людини

Вітамін В3 сприяє нормальному функціонуванню травної системи людини, що, в свою чергу, сприяє здоровому апетиту і хорошого стану шкіри. Цей вітамін важливий для багатьох функцій травного тракту, наприклад, розщеплення жирів, вуглеводів і алкоголю.

Вітамін В3 і душевне здоров'я

Вітамін В3 або добавки ніацину часто використовуються для лікування більшості розладів, таких як неспокій

Вітамін В3 або добавки ніацину часто використовуються для лікування таких розладів, як тривога, депресія і біполярні розлади. Як показують численні дослідження, люди з депресією, як правило, мають дефіцит вітаміну В. Крім того, недостатня кількість нейромедіатора серотоніна теж може бути причиною депресії. У виробленні серотоніну бере участь амінокислота триптофан, в провадженні якого задіяний вітамін В3.

Вплив на рівень холестерину

Починаючи з 1950-х років ніацин став широко застосовуватися в медицині для зниження підвищеного рівня холестерину (ліпопротеїнів низької щільності) і тригліцеридів в крові.




Поліпшення стану шкіри  

Вітамін В3 допомагає захистити шкіру від сонячних променів

Вітамін В3 - відмінний помічник

  • для чутливої шкіри схильної до почервоніння
  • для старіючої шкіри
  • для шкіри з акне
  • для шкіри з пігментацією
  • для усунення наслідків впливу на шкіру сонячних променів
  • для загоєння різних пошкоджень шкіри

Вітамін В3 в формі нікотинаміду входить до складу багатьох косметичних засобів по догляду за шкірою. Було відмічено, що дія нікотинаміду в складі косметичних засобів значно посилюється в поєднанні з іншими активними інгредієнтами.

«Що стосується пігментації, нікотинамід найкраще поєднувати з такими інгредієнтами як гідрохінон, койевая кислота, арбутин і соя, які можуть синергетически впливати на« шлях пігменту », щоб найкраще допомогти позбутися коричневих пігментних плям», - каже дерматологічний хірург Дженніфер Херрманн. (посилання https://www.byrdie.com/vitamin-b3-benefits)




Вітамін В3 і серцево-судинні захворювання

Ніацин розширює кровоносні судини і покращує циркуляцію крові.

Оскільки вітамін В3 допомагає контролювати рівень холестерину в організмі, це має прямий вплив на зниження ризику серцевих захворювань. Також ніацин знижує інтенсивність окисного стресу і запалення. Вони негативно позначаються на роботі серця, оскільки мають тенденцію погіршувати стан артерій (утворення бляшок і затвердіння стінок) і ускладнювати кровообіг. А ніацин розширює кровоносні судини і покращує циркуляцію крові.

В одному дослідженні чоловіки з вже існуючими ураженнями серця забарилися прогресування атеросклерозу, приймаючи ніацин разом з колестиполом. Вони також пережили менше серцевих нападів і смертей. В іншому дослідженні люди із захворюваннями серця і високим рівнем холестерину, які брали ніацин разом з симвастатином (Зокор), мали менший ризик виникнення першого серцевого нападу або інсульту. Їх ризик смерті був також нижче. У ще одному дослідженні чоловіки, які брали тільки ніацин, знижували ризик повторного серцевого нападу.




Вітамін В3 для хворих на діабет

Ніацин допомагає в лікуванні діабету

При діабеті 1 типу імунна система людини помилково атакує клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін, в кінцевому підсумку руйнуючи їх. Ніацинамід може допомогти захистити ці клітини на якийсь час. Однак для остаточних висновків про ефективність необхідні додаткові дослідження.

Вплив ніацину на діабет 2 типу більш складне. Люди з діабетом 2 типу часто мають високий рівень жирів і холестерину в крові. Ніацин, часто поряд з іншими ліками, може знизити ці рівні. Однак ніацин також може підвищувати рівень цукру в крові, що особливо небезпечно для людей з діабетом. З цієї причини, якщо у вас діабет, ви повинні приймати ніацин тільки під керівництвом вашого лікаря, і вам слід ретельно стежити за рівнем цукру в крові.





Остеоартрит і ніацин

Вітамін В3 або ніацин допомагає в ослабленні симптомів остеоартриту

Одне попереднє дослідження показало, що ніацинамід може покращувати симптоми артриту, включаючи збільшення рухливості суглобів і зменшення кількості необхідних нестероїдних протизапальних препаратів. Однак ці дані не остаточні і необхідні додаткові дослідження.

Ніацин і хвороба Альцгеймера

Популяційні дослідження показують, що люди, які мають більш високий рівень ніацину в своєму раціоні, мають менший ризик хвороби Альцгеймера. Однак ці дослідження не оцінювали вплив конкретних доз ніацину.

Вплив вітаміну В3 на розвиток катаракти

Велике популяційне наукове дослідження виявило, що люди з більш високим рівнем ніацину в щоденному раціоні, мали більш низький ризик розвитку катаракти.

Вітамін В3 і інші стани

Поки що рано говорити про стовідсоткову ефективність застосування ніацину в лікуванні цих станів, проте дослідники сьогодні серйозно вивчають вплив вітаміну В3 на:

  • синдром дефіциту уваги і гіперактивності
  • мігрень
  • запаморочення
  • депресію
  • морську хворобу
  • алкогольну залежність

Харчові джерела вітаміну В3

Для поповнення запасів вітаміну В3 корисні продукти, що містять триптофан

Кращі натуральні джерела вітаміну B3 :

  • буряк
  • пивні дріжджі
  • яловича печінка і нирки
  • риба: лосось, тунець
  • насіння соняшника
  • арахіс
  • хліб і крупи, збагачені ниацином

Також для поповнення запасів вітаміну В3 корисні продукти, що містять триптофан (амінокислота, яку організм перетворює в ніацин):

  • м'ясо птиці
  • червоне м'ясо
  • яйця
  • молочні продукти

Форми випуску вітаміну В3

Як ми вже згадували вище, вітамін B3 доступний в декількох різних формах, в тому числі

  • нікотинамід
  • ніацин
  • инозитол гексаніацінат

Ніацин випускається у вигляді таблеток або капсул як в звичайному вигляді, так і в формі з відкладеним вивільненням. Таблетки і капсули з відкладеним вивільненням можуть мати менше побічних ефектів, ніж звичайна форма ніацину. Проте, форми з відкладеним випуском частіше викликають пошкодження печінки.

Незалежно від того, яку форму ніацину ви використовуєте, при прийомі високих доз (понад 100 мг на день) лікарі рекомендують регулярно робити аналіз крові на печінкові проби.

Як правильно приймати вітамін В3

Лікарі рекомендують приймати ніацин під час їжі, щоб уникнути роздратування шлунка.

Як правило, високі дози ніацину медики застосовують тільки для контролю симптомів конкретних захворювань. У таких випадках протягом 4-6 тижнів доза поступово збільшується під строгим контролем лікаря.

У всіх інших випадках лікарі рекомендують приймати ніацин під час їжі, щоб уникнути роздратування шлунка.

Щоденні рекомендації щодо дозування ніацину в раціоні здорових людей:

  • немовлята, від народження до 6 місяців: 2 мг
  • немовлята від 7 місяців до 1 року: 4 мг
  • діти від 1 до 3 років: 6 мг
  • діти від 4 до 8 років: 8 мг
  • діти від 9 до 13 років: 12 мг
  • хлопчики, від 14 до 18 років: 16 мг
  • дівчинки від 14 до 18 років: 14 мг
  • чоловіки 19 років і старше: 16 мг
  • жінки 19 років і старше: 14 мг
  • вагітні жінки: 18 мг
  • жінки-годувальниці: 17 мг

Запобіжні заходи при прийомі вітаміну В3

Через потенційних побічних ефектів і взаємодії з лікарськими препаратами, дуже важливо приймати вітамін В3 тільки після консультації з лікарем.

Через потенційних побічних ефектів і взаємодії з лікарськими препаратами, дуже важливо приймати вітамін В3 тільки після консультації з лікарем.

Можливі побічні ефекти:

  • діарея
  • головний біль
  • дискомфорт в шлунку і здуття живота

Надлишок вітаміну B3 в організмі також може:

  • зменшити толерантність до глюкози і резистентність до інсуліну
  • викликати напад у людей з подагрою
  • привести до проблем із зором
  • привести до проблем в роботі шлунково-кишкового тракту
  • збільшити ризик пошкодження печінки
  • знизити артеріальний тиск, що може стати причиною втрати рівноваги і падіння

Кілька важливих моментів, які потрібно врахувати перед початком прийому вітаміну В3:

  1. Високі дози (50 мг або більше) ніацину можуть викликати побічні ефекти. Найбільш поширений побічний ефект називається «ніацин-прилив», який викликає печіння, поколювання шкіри обличчя і грудей, а також почервоніння шкіри. Прийом аспірину за 30 хвилин до прийому ніацину може допомогти зменшити цей симптом.
  2. При дуже високих дозах, що використовуються для зниження рівня холестерину і лікування інших станів, можуть виникнути пошкодження печінки і виразки шлунка. У таких випадках лікарі регулярно перевіряють роботу печінки за допомогою аналізів крові.
  3. Люди із захворюваннями печінки, нирок або шлунка в анамнезі не повинні приймати добавки ніацину.
  4. Люди з діабетом або захворюваннями жовчного міхура повинні приймати вітамін В3 тільки під пильним медичним наглядом.
  5. Припиніть приймати вітамін В3 принаймні за 2 тижні до запланованої операції.
  6. Ніацин і ніацинамід можуть посилювати алергію, збільшуючи гістамін.
  7. Люди з низьким артеріальним тиском не повинні приймати ніацин або ніацин, тому що вони можуть викликати зниження тиску до небезпечного рівня.
  8. Не приймайте ніацин, якщо у вашій історії хвороби є подагра.
  9. Люди з ішемічною хворобою серця або нестабільною стенокардією не повинні приймати ніацин без нагляду лікаря, так як великі дози можуть підвищити ризик виникнення проблем з серцевим ритмом.
  10. Прийом будь-якого з вітамінів групи В протягом тривалого періоду часу може призвести до дисбалансу інших важливих вітамінів групи В.

Можливі взаємодії вітаміну В3 з іншими ліками

Якщо ви в даний час приймаєте ліки або регулярно вживаєте алкоголь, вам не слід приймати ніацин без попередньої консультації з лікарем.

Завдяки своїм впливом на печінку, вітамін B3 може взаємодіяти з декількома ліками. Якщо ви в даний час приймаєте ліки або регулярно вживаєте алкоголь, вам не слід приймати ніацин без попередньої консультації з лікарем.

Список деяких ліків, які можуть взаємодіяти з вітаміном B3:

Тетрациклінова група антибіотиків: ніацин не слід приймати одночасно з антибіотиком тетрацикліном, оскільки він впливає на абсорбцію і ефективність цього препарату. Всі вітамінні комплексні добавки діють таким чином і повинні прийматися в різний час від тетрацикліну.

Аспірин: прийом аспірину перед прийомом ніацину може зменшити припливи крові після прийому. Але приймати його варто тільки під наглядом лікаря.

Протисудомні препарати: фенітоїн (дилантин) і вальпроєва кислота (депакот) можуть викликати дефіцит ніацину у деяких людей.

Прийом ніацину з карбамазепіном (тегретол) або мізоліном (примідон) може підвищити рівень цих препаратів у організмі.

Антикоагулянти (разжижители крові): ніацин може посилювати дію цих препаратів, збільшуючи ризик кровотеч.

Ліки від артеріального тиску, альфа-адреноблокатори. Ніацин може посилювати дію ліків, які приймаються для зниження кров'яного тиску, що веде до ризику різкого зниження тиску.

Препарати, що знижують рівень холестерину. Ніацин пов'язує препарати, що знижують рівень холестерину, відомі як секвестранти жовчних кислот, і може зробити їх менш ефективними. З цієї причини ніацин і ці ліки слід приймати в різний час дня. Наприклад, такі секвестранти жовчних кислот як колестипол, колесевелам і холестирамін.

Статини. Деякі наукові дані свідчать про те, що прийом ніацину з симвастатином (Зокор) уповільнює прогресування серцевої недостатності. Проте, комбінація може також збільшити ймовірність серйозних побічних ефектів, таких як запалення м'язів або пошкодження печінки.

Ліки від діабету: ніацин може підвищувати рівень цукру в крові. Люди, які беруть інсулін, метформін, глібурид, глипизид або інші ліки, які використовуються для лікування високого рівня глюкози в крові, повинні уважно стежити за рівнем цукру в крові при прийомі добавок ніацину.

Ізоніазид: ліки, що використовуються для лікування туберкульозу, може викликати дефіцит ніацину.

Нікотинові пластирі: використання нікотинових пластирів з ніацином може погіршити або збільшити ризик почервоніння, пов'язаного з ніацином.

Цинк . Прийом цинку з ніацином може погіршити побічні ефекти ніацину, такі як припливи і свербіж.

Хром . Прийом ніацину з хромом може знизити рівень цукру в крові. Якщо у вас діабет і ви приймаєте ніацин і хром, уважно стежте за рівнем цукру в крові.

Алопуринол (Зілопрім). Якщо ви приймаєте ніацин і у вас подагра, вам, можливо, буде потрібно більше цих ліків від подагри, щоб контролювати сімтпоми захворювання.

Алкоголь. Прийом ніацину з алкоголем може збільшити ризик пошкодження печінки і посилити побічні ефекти ніацину, такі як припливи і свербіж.

Препарати, що знижують рівень ніацину в організмі:

  • Азатіоприн (імуран)
  • Хлорамфенікол (Хлороміцетін)
  • Циклосерин (Сероміцін)
  • фторурацил
  • Леводопа і Карбідопа
  • Меркаптопурин (пурінетол)

Добавки з вітаміном В3 на нашому сайті:

Вітамін В3, Niacin, Solgar, 100 Мг

Вітамін В3, Niacin, Solgar, 100 Мг, 100 таблеток


https://biotus.ua/vitamin-v3-solgar-100-mkg-100-tabl.html

1 таблетка містить 100 мг ніацину

Ніацинамід, Niacinamide, Puritan's Pride, 500 Мг,

Ніацинамід, Niacinamide, Puritan's Pride, 500 Мг, 100 таблеток


https://biotus.ua/niacinamid-niacinamide-puritan-s-pride-500-mg-100-tabletok.html

1 таблетка містить 500 мг нікотинаміду

Ніацин Вітамін В3, Flush-Free Niacin, Now Foods

Ніацин Вітамін В3, Flush-Free Niacin, Now Foods, 250 Мг, 90 капсул


https://biotus.ua/niacin-vitamin-v3-flush-free-niacin-now-foods-250-mg-90-kapsul.html

1 порція - 2 капсули. В одній порції - ніацину 500 мг, інозитол - 135 мг

Вітамін В3 (Нікотинамід), Coenzymated B-3, Source Naturals

Вітамін В3 (Нікотинамід), Coenzymated B-3, Source Naturals, Коензімірованний, сублінгвально, 25 Мг, 60 табл.


https://biotus.ua/vitamin-v3-riboflavin-source-naturals-25-mg-60-tabl.html

Ніацин (інозитол - 27 мг, нікотинамід-Аден-дінуклеотід - 25 мг)

FAQ - Часті питання:

Мне как-то попадалась в интернете информация о том, что витамин В3 может оказывать влияние на эректильную дисфункцию. Так ли это на самом деле?

Действительно, сейчас ведутся исследования в этом направлении. Ученые выяснили, что ежедневная доза ниацина улучшает эректильную функцию у мужчин с высоким уровнем холестерина. Результаты исследований показывают, что 80 мужчин участников с умеренной или тяжелой эректильной дисфункции, принимавшие ниацин в ходе эксперимента, сообщили об улучшении их способности поддерживать эрекцию. Исследование также показало, что у 80 мужчин только с умеренной эректильной дисфункцией, принимавших таблетки плацебо, симптомы не изменились. В дополнение к эректильной дисфункции все 160 мужчин также имели высокий уровень холестерина и липидов. Конечно, изучение все еще продолжается и пока рано говорить о стопроцентной эффективности В3 в лечении эректильной дисфункции, но имеющаяся на сегодня информация довольно обнадеживающая.

Я страдаю бессонницей и моя подруга порекомендовала мне начать принимать витамин В3 для улучшения сна. Это правда может помочь?

Витамин B3 (ниацин) часто способствует нормализации сна у людей с бессонницей, вызванной депрессией. Он также повышает эффективность триптофана. А как известно, триптофан участвует в образовании одного из важнейших нейромедиаторов серотонина, из которого затем синтезируется мелатонин. Мелатонин — это основной гормон эпифиза, отвечающий за регулирование циркадного ритма всех живых существ. 

Может ли витамин В3 помочь мне снизить вес?

Прием ниацина снижает уровень холестерина и триглециридов в крови. Если одновременно с приемом витамина В3 вы будете следить за вашим питанием и увеличите вашу физическую активность, это несомненно повлияет на снижение веса. 

Зміст
  • Історія і хімічні особливості вітаміну В3
  • Дефіцит вітаміну В3
  • Десять важливих переваг вітаміну B3 і чому так важливо вживати його в достатній кількості
  • регуляція травлення
  • Вітамін В3 і душевне здоров'я
  • Поліпшення стану шкіри
  • Вітамін В3 і серцево-судинні захворювання
  • Вітамін В3 для хворих на діабет
  • Остеоартрит і ніацин
  • Ніацин і хвороба Альцгеймера
  • Вплив вітаміну В3 на розвиток катаракти
  • Вітамін В3 і інші стани
  • Харчові джерела вітаміну В3
  • Форми випуску вітаміну В3
  • Як правильно приймати вітамін В3
  • Запобіжні заходи при прийомі вітаміну В3
  • Можливі взаємодії вітаміну В3 з іншими ліками
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.