Facebook Pixel

Вітамін В6 або піридоксин - все про його корисні властивості, джерелах, особливості застосування

Вітамін В6 або піридоксин - все про його корисні властивості, джерелах, особливості застосування

Історія відкриття піридоксину

У 1934 році угорський лікар Поль Дьyoрджі в ході медичного експерименту над щурами виявив нову речовину, вилікувати шкірне захворювання у піддослідних тварин. Дьyoрджі назвав речовину вітаміном В6 і це було перша згадка В6 в науці.

У 1938 році відразу п'ять хімічних лабораторій оголосили, що вони планують протягом року виділити і кристалізувати вітамін В6. Весь науковий світ стежив за цією захоплюючою конкурентної гонкою лабораторій, але тільки один з них увійшов в історію науки як людина, вперше виділив і кристалізуватися вітамін В6. Це був відомий американський нутриционист польського походження Самуїл Липківський.

Трохи пізніше в 1939 році американські вчені Стентон Харріс і Карл Фолкерс визначили структуру піридоксину, а в 1945 році американський біохімік Есмонд Емерсон Снелл описав дві форми вітаміну В6 - піридоксаль і піридоксамін.

Основні хімічні характеристики вітаміну В6

«Вітамін В6» - це загальна назва для шести з'єднань (вітамери) з активністю вітаміну B6.

В6 - це один з найважливіших для нашого здоров'я вітамін з безліччю функцій. Він бере участь в більш ніж ста ферментативних реакціях і тому для нас життєво необхідно мати підтримуватиме оптимальний рівень В6 в організмі.

« Вітамін В6 » - це загальна назва для шести з'єднань (вітамери) з активністю вітаміну B6.

Самі основні - це:

  • піридоксин
  • пиридоксаль
  • альдегід піридоксамін

Відповідні їм 5-фосфатні ефіри складають залишилися три:

  • пиридоксаль-5-фосфат
  • піридоксин-5-фосфат
  • піридоксамін 5-фосфат

Наш організм не здатний виробляти самостійно жодну з форм вітаміну В6 і тому так важливо стежити за його кількістю в щоденному раціоні або приймати у вигляді добавок.

В здоровому організмі печінка перетворює B6 в його активну форму, піридоксаль-5-фосфат. Іноді організм може відчувати труднощі в конвертації В6 і в таких випадках буде доцільно приймати вітамін B6 відразу вже в його активній формі піридоксаль-5-фосфат.



Роль вітаміну В6 в організмі людини

Піридоксаль-5-фосфат бере участь як кофермент (кофактор) в більш сотні ферментативних реакцій в метаболізмі амінокислот, глюкози і ліпідів.

Піридоксаль-5-фосфат, метаболічно активна форма вітаміну B6, бере участь у багатьох аспектах метаболізму мікроелементів, синтезу нейромедіаторів, синтезу гістаміну, синтезу і функції гемоглобіну і експресії генів. Піридоксаль-5-фосфат бере участь як кофермент (кофактор) в більш сотні ферментативних реакцій в метаболізмі амінокислот, глюкози і ліпідів.

Печінка є місцем для метаболізму вітаміну B6 . Амінокислотний метаболізм пиридоксаль-5-фосфату є кофактором в біосинтезі п'яти важливих нейромедіаторів: серотоніну, дофаміну, адреналіну, норадреналіну і гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК). Також він бере участь в синтезі гістаміну.

Користь піридоксину для нашого здоров'я

Вплив вітаміну В6 на мозкові функції

Вітамін В6 необхідний для передачі нейронів в мозок.

Кілька досліджень виявили зв'язок між погіршенням когнітивних функцій у людей з хворобою Альцгеймера і низьким рівнем вітаміну В6, повідомляє Університет Орегона. ( Джерело )

Також вчені визначили залежність між оптимальною кількістю вітаміну B6 в організмі з хорошими результатами в тестах з перевірки пам'яті. Крім того, в дослідженні, опублікованому в журналі «Journal of Nutrition» за 2012 рік, погіршення пам'яті було прямо пов'язане з низьким рівнем вітаміну В6.

Оскільки вітамін B6 необхідний для виробництва кисневмісного гемоглобіну, його низький рівень може викликати втому і неуважність. У дослідженні «Journal of Nutrition» 2012 року недостатня кількість вітаміну було пов'язані з розсіяним увагою і погіршенням концентрації. Прийом достатньої кількості B6 може допомогти ясності нашого розуму, а також поліпшити концентрацію уваги і зосередженість.

 

Захист від впливів забруднення навколишнього середовища

Вітамін B6 може допомогти захистити здоров'я людей від забруднення повітря, зменшуючи вплив забруднення на експресію генів.

Прийом вітаміну В6 може допомогти знизити вплив забрудненого повітря на наше здоров'я, зменшуючи його шкідливий вплив на метилювання ДНК (тобто механізм, який використовується клітинами для контролю експресії генів). Вчені зі Школи громадської охорони здоров'я Мейлмана при Колумбійському університеті вивчили, чи може вітамін B6 допомогти мінімізувати зміни метилювання ДНК, викликані впливом забруднювача PM2,5, мікрочастинки діаметром менше 2,5 мікрон. «Молекулярні основи впливу забруднення повітря на здоров'я до кінця не вивчені, а відсутність профілактичних можливостей на індивідуальному рівні є серйозна прогалина в знаннях», - каже Андреа Баккареллі, професор і завідувач кафедрою наук про здоров'я навколишнього середовища в школі Мейлман. ( Джерело )

У дослідженні взяли участь десять здорових некурящих людей в віці від 18 до 60 років, які не приймали ніяких інших ліків або вітамінних добавок. Кожен з дорослих піддавався впливу плацебо і свіжого повітря (фіктивне випробування); плацебо і PM2,5-забруднене повітря; і добавки 50 мг вітаміну B6 і забруднене PM2,5 повітря. Повітря доставлявся через кисневу маску. Вчені вимірювали PM2.5 зміни метилювання в генах учасників до і після кожного експерименту. Вони виявили, що PM2,5 виснажив зміст мітохондріальної ДНК на 11,1% в порівнянні з фіктивним випробуванням. Проте, добавка вітаміну B6, яка приймається учасниками, послабила ефект PM2,5 на 102%. Вони припускають, що зменшення впливу PM2,5 на індивідуальному рівні може мати значні переваги для суспільної охорони здоров'я в районах з високим рівнем забруднення.

Вплив вітаміну В6 на зменшення симптомів депресії і поліпшення настрою

Піридоксин грає важливу роль в регуляції настрою Низький рівень вітаміну В6 теоретично може викликати депресію, оскільки вітамін В6 є кофактором в шляху триптофан-серотонін. У дослідженні г олландскіх вчених від 2004 року був виявлений зв'язок між депресією і наявністю в плазмі фосфатного похідного вітаміну B6 пиридоксальфосфата. У 140 осіб оцінювалися симптоми депресії і вимірювалися біохімічні маркери дефіциту вітаміну В6. Дослідники діагностували депресію у 13% випробовуваних і у всіх них в крові також був виявлений низький рівень пиридоксальфосфата. ( Джерело )

Також відомо, що прийом піридоксину надає неймовірно позитивний ефект на психічний стан і емоційну стабільність жінок в період постменопаузи.

Участь вітаміну В6 в лікуванні анемії

Гемоглобін - це складний білок, присутній в еритроцитах, і одна з його основних функцій - нести кисень по всьому організму. Гем (тобто червона небілкова частина молекули гемоглобіну) є ключовою ланкою молекули і для початкового виробництва гема в організмі необхідна присутність вітаміну В6. Хоча вироблення гема може відбуватися в різних місцях по всьому тілу, первинні місця пов'язані з печінкою і кістковим мозком. Присутність в організмі достатньої кількості вітаміну В6 життєво необхідно для вироблення еритроцитів і його дефіцит може бути причиною сидеробластної анемії.

Піридоксин і симптоми ПМС

Класичне дослідження, опубліковане в Британському медичному журналі в 1999 році, показало, що прийом 50 мг вітаміну В6 один або два рази на день може допомогти пом'якшити симптоми ПМС і поліпшити настрій, яке часто пов'язане з передменструальний синдром. Інше дослідження 126 жінок, проведене іранськими дослідниками в 2016 році, підтвердило, що прийом B6 може полегшити такі симптоми ПМС, як затримка води в організмі, тяга до їжі, занепокоєння, біль в спині і поганий настрій. Вчені вважають, що це може бути пов'язано з тим, що B6 грає життєво важливу роль в створенні нейромедіаторів, які передають інформацію між клітинами нашого мозку, включаючи регулює настрій серотонін.

Допомога вітаміну В6 в усуненні нудоти під час вагітності

Вітамін В6 використовувався десятиліттями для лікування нудоти і блювання під час вагітності. Для деяких вагітних жінок прийом вітаміну B6 значно покращує їх ранкове нездужання. Піридоксин допомагає нашому організму переробляти певні амінокислоти, які можуть зменшити нудоту. Результати деяких досліджень показують, що жінки з важкою ранковою нудотою мають більш низький рівень вітаміну В6 в крові. Це може бути причиною того, що багатьом майбутнім мамам, які страждають від раннього токсикозу, прийом добавки B6, мабуть, послаблює його симптоми. Однак не у всіх випадках прийом піридоксину допомагає запобігти блювоту.

Роль піридоксину в роботі серцево-судинної системи

B6 допомагає у профілактиці серцево-судинних захворювань, знижуючи рівень гомоцистеїну в крові Масштабне дослідження про взаємозв'язок вітамінів і рівня серцево-судинних захворювань було проведено в Японії. Дослідники вивчили дані 23 119 чоловіків і 35 611 жінок у віці від 40 до 79 років, які заповнили анкети про харчові звички. В результаті вчені виявили, що в середньому через 14 років спостереження 986 осіб померли від інсульту, 424 від серцево-судинних захворювань і 2087 від всіх захворювань, пов'язаних з серцево-судинною системою.

Пацієнти були розділені на п'ять груп залежно від споживання фолієвої кислоти, вітаміну B6 і вітаміну B12. Дослідники порівняли людей з найнижчими і найвищими рівнями для кожного нутриента і про назовні, що більш високе споживання фолієвої кислоти і B6 було пов'язано зі значно меншою кількістю смертей від серцевої недостатності у чоловіків. У жінок вони виявили значно меншу кількість смертей від інсульту, хвороб серця і загальної смертності від серцево-судинних захворювань. Дослідники говорять, що B6 і фолієва кислота можуть боротися з серцево-судинними захворюваннями, знижуючи рівень гомоцистеїну в крові, який багато в чому залежить від системи харчування, а також спадковості.

Дослідники говорять, що висновки про значення вітамінів групи В узгоджуються з дослідженнями в Північній Америці і Європі. Вважається, що гомоцистеїн викликає пошкодження внутрішньої оболонки артерій, сприяючи утворенню тромбів. ( Джерело )

Антиканцерогенні властивості вітаміну В6

У систематичному огляді як епідеміологічних, так і клінічних досліджень вивчалася взаємозв'язок між дієтичним споживанням або рівнем вітаміну В6 в крові і всіма видами раку. Епідеміологічні дослідження показали, що оптимальне споживання продуктів з вітаміном B6 і більш високий рівень B6 в крові були в значній мірі пов'язані з більш низьким ризиком всіх видів раку, в першу чергу раку шлунково-кишкового тракту.

Вважається, що вітамін B6 грає роль в колоректальний рак завдяки своїй ферментативної активності, яка може знижувати окислювальний стрес і поширення пухлинних клітин. Дефіцит вітаміну В6 пов'язаний з хронічним запаленням, одним з основних факторів ризику розвитку колоректального раку. При вимірюванні рівня пиридоксаль-5-фосфату (ПДФ) в крові тих, хто має більш високим рівнем ПДФ показали зниження ризику розвитку раку на 30-50%. ( Джерело )

Вітамін В6 і профілактика та запобігання проблем із зором

Піридоксин грає ключову роль в запобіганні захворювань очей, особливо що стосується вікової дегенерації жовтої плями

Піридоксин грає ключову роль в запобіганні захворювань очей, особливо що стосується вікової дегенерації жовтої плями.

Вікова дегенерація жовтої плями (ARMD) є основною причиною втрати зору у багатьох країнах. Експерти вважають, що збалансований прийом необхідних поживних речовин має велике значення для підтримки здоров'я очей, і вітамін B6 є одним з обов'язкових компонентів. У 2009 році дослідники з Гарвардської медичної школи виявили, що жінки, які приймають 50 мг B6, плюс 1000 мкг B12 і 2500 мкг фолієвої кислоти щодня, істотно знижують ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями.

Зменшення симптомів ревматоїдного артриту

Піридоксин значно впливає на процес розвитку симптомів ревматоїдного артриту. З одного боку, завдяки його протизапальним властивостям, він зменшує інтенсивність запального процесу в суглобах. А з іншого боку - інтенсивний запальний артритних процес веде до дефіциту піридоксину в організмі.

Було проведено дослідження за участю хворих на ревматоїдний артрітомю. Випробовувані протягом трьох місяців брали 100 мг вітаміну B6 + 5 мг В9. У всіх учасників було відзначено істотне зниження інтенсивності запального процесу ( Джерело ).

Скільки вітаміну В6 потрібно нашому організму щодня?

Оптимальне дозування піридоксину необхідно обговорити з вашим лікарем

Оптимальне дозування піридоксину необхідно обговорити з вашим лікарем перед початком прийому. В6 впливає на різні аспекти обміну речовин і отже, потреба в ньому може варіюватися. Наприклад, людям, що дотримують високобілкову дієту потрібні більш високі дози вітаміну В6.

Рекомендована добова потреба у вітаміні B6 становить:

вік

чоловіки

жінки

0-6 місяців

0.1 мг

0.1 мг

7-12 місяців

0.3 мг

0.3 мг

1-3 роки

0.5 мг

0.5 мг

4-8 років

0.6 мг

0.6 мг

9-13 років

1.0 мг

1.0 мг

14-18 років

1.3 мг

1.3 мг

19-50 років

1.3 мг

1.3 мг

51+ років

1.7 мг

1.5 мг

Під час вагітності

-

1.9 мг

Під час годування грудьми

-

2.0 мг

Харчові джерела вітаміну В6

Один середній банан: містить 0,4 мг або 20 відсотків рекомендованої денної норми вітаміну В6

Більшість продуктів містять вітамін В6.

У людини з добре збалансованою дієтою не повинно бути дефіциту, якщо тільки у нього немає фізичних проблем або вони не приймають певні ліки.

Деякі основні джерела B6:

  • нут: одна чашка містить 1,1 міліграма або 55 відсотків рекомендованої денної норми (РДН)
  • яловича печінка: 100 г містить 0,9 мг, або 45 відсотків РДН
  • жовтий тунець: 100 г містять 0,9 мг, або 45 відсотків РДН
  • куряча грудка: 100 г містить 0,5 мг або 25 відсотків РДН
  • один середній банан: містить 0,4 мг або 20 відсотків РДН
  • тофу: півсклянки містить 0,1 мг або 5 відсотків РДН

Інші джерела:

  • авокадо
  • коричневий рис
  • морква
  • збагачені пластівці
  • фундук
  • молоко
  • картопля
  • Соєві боби
  • шпинат
  • індичка
  • цільні зерна

Дефіцит вітаміну B6

Дефіцит зустрічається рідко, але він може виникнути, якщо у людини погана кишкова абсорбція або він приймає деякі препарати, що впливають на рівень піридоксину в організмі.

Дефіцит зустрічається рідко, але він може виникнути, якщо у людини погана кишкова абсорбція або він приймає деякі препарати, що впливають на рівень піридоксину в організмі.

Ознаки та симптоми дефіциту вітаміну В6:  

  • периферична невропатія з поколюванням, онімінням і болем в руках і ногах
  • анемія
  • напади депресії
  • сплутаність свідомості
  • ослаблена імунна система

Тривалий дефіцит В6 може привести до такого захворювання як хейліт. Його основні ознаки - це себорейний дерматит, запалення язика, тріщини губ і куточків рота.

Наступні препарати можуть виснажувати вітамін B6 і збільшувати ризик розвитку дефіциту:

  • нестероїдні протизапальні препарати
  • естрогени
  • протиепілептичні засоби (протисудомні препарати)
  • антибіотики (пеніциламін)
  • препарати від туберкульозу (ізоніазид, циклосерин)
  • препарати для лікування хронічної обструктивної хвороби легень (теофілін)

Умови, які збільшують ризик дефіциту:

  • порушення травлення (целіакія і запальне захворювання кишечника)
  • недоїдання
  • алкогольна залежність
  • ниркова недостатність

Препарати вітаміну В6 на нашому сайті

Назва товару

Наявність на складі

Ціна

рейтинг

Магній з вітаміном В6, Magnesium Vitamin B6, Solgar, 250 таблеток

В наявності

969 грн

Вітамін В6 (піридоксин), Pyridoxal 5'-Phosphate, Thorne Research, 180 капсул

В наявності

2 025 грн
5

5-НТР, 5-гідрокси L-триптофан, посилений вітамінами B6 і C, Doctor's Best, 120 кап.

Під замовлення

973 грн
6

FAQ - Часті питання:

Могу ли я принять слишком много витамина В6 с едой?

Практически невозможно получить токсические дозы В6 из пищевых источников. Только приема витамина В6 более 1000 мг в день могут проявиться такие симптомы передозировки как онемение в руках и ногах и повреждения нервных окончаний.

Какая разница между витаминами В6 и В12?

Витамин B6 помогает организму поддерживать здоровый обмен веществ и иммунную систему и содержится в таких продуктах как рыба, нут, картофель и других крахмалистых овощах. B12 помогает организму вырабатывать эритроциты и естественным образом содержится в моллюсках, рыбе, мясе, яйцах и молочных продуктах.

Это правда что витамин В6 обладает мочегонными свойствами?

Действительно, существуют данные, что прием витамина может предотвратить задержку воды в организме и также он может действовать как диуретик во время ПМС.

Зміст
  • Історія відкриття піридоксину
  • Основні хімічні характеристики вітаміну В6
  • Роль вітаміну В6 в організмі людини
  • Користь піридоксину для нашого здоров'я
  • Вплив вітаміну В6 на мозкові функції
  • Захист від впливів забруднення навколишнього середовища
  • Вплив вітаміну В6 на зменшення симптомів депресії і поліпшення настрою
  • Участь вітаміну В6 в лікуванні анемії
  • Піридоксин і симптоми ПМС
  • Допомога вітаміну В6 в усуненні нудоти під час вагітності
  • Роль піридоксину в роботі серцево-судинної системи
  • Антиканцерогенні властивості вітаміну В6
  • Вітамін В6 і профілактика та запобігання проблем із зором
  • Зменшення симптомів ревматоїдного артриту
  • Скільки вітаміну В6 потрібно нашому організму щодня?
  • Харчові джерела вітаміну В6
  • Дефіцит вітаміну B6
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.