Facebook Pixel

Взаємодія вітаміну Д з вітаміном К?

Взаємодія вітаміну Д з вітаміном К?

Роль вітаміну Д

Однією з основних функцій вітаміну Д є підтримання нормального рівня кальцію в крові.

Існує два способи, якими можна досягти цього:

Поліпшення поглинання кальцію: вітамін Д збільшує поглинання кальцію з їжі, яку ми їмо.

Взяти кальцій з кістки: якщо в організм не надходить достатньо кальцію, вітамін Д підтримує свій рівень кальцію з кісток.

Підтримка нормального рівня кальцію в крові – це першочергове завдання . Хоча кальцій найбільш відомий своєю роллю у здоров'ї кісток, у нього також є багато інших життєво важливих функцій в організмі.

У періоди недостатнього надходження кальцію в організму немає іншого вибору, крім використання запасів кальцію в кістках, навіть якщо з часом це може призвести до втрати кісткової маси і остеопорозу.

Роль вітаміну К

Як згадувалося раніше, що вітамін Д гарантує рівень кальцію в крові в нормальних межах.

Тим не менш, вітамін Д не може повністю контролювати, де закінчується кальцій, а де починається вітамін К.

Вітамін К регулює кальцій в організмі , двома способами:

Підтримує кальцифікацію кісток: вітамін К активує остеокальцин, білок, який сприяє накопиченню кальцію в кістках та зубах.

Зменшує кальцифікацію м'яких тканин: вітамін К активує матричний білок GLA, який уберігає від накопичення кальцію в м'яких тканинах нирок та кровоносних судин. Оскільки кальцифікація кровоносних судин бере участь у розвитку хронічних захворювань серця і нирок.

Чи шкідливий вітамін Д без вітаміну К? люди стурбовані тим, що вітамін Д у великій дозуванні може сприяти кальцифікації кровоносних судин і бути причиною серцево-судинних захворювань, якщо вітаміну K недостатня кількість в організмі. Деякі докази можуть вказувати на ці побоювання:

Токсичність вітаміну Д викликає гіперкальціємію: одним із симптомів високого рівня вітаміну Д є гіперкальціємія, стан, що характеризується надмірно високим рівнем кальцію в крові.

>

Гіперкальціємія призводить до кальцифікації кровоносних судин (ККС), оскільки при гіперкальціємії рівень кальцію та фосфору підвищується і відбувається накопичення фосфат кальцію на слизовій оболонці кровоносних судин.

ККС на думку експертів є однією з основних причин хвороб серця.

Дефіцит вітаміну K безпосередньо пов'язаний з підвищеним ризиком кальцифікації кровоносних судин.

Добавки у великих дозах вітаміну К запобігають кальцифікації кровоносних судин, про що доводять наукові випробування.

Добавки з вітаміном K можуть знижувати ККЗ у літніх людей, якщо вживати по 500 мкг вітаміну K1 щодня.

Вживання вітаміну К може знизити ризик серцево-судинних захворювань та кальцифікації кровоносних судин.

Додавання вітаміну Д викликає кальцифікацію кровоносних судин, а вітамін К може допомогти в цій проблемі.

Як отримати достатньо вітаміну К?

Вітамін К випускається у багатьох формах, які традиційно діляться на дві групи:

Вітамін К1 (філлохінон): найбільш поширена форма вітаміну К. Він міститься в рослинах, особливо в листовій зелені, такій як капуста і шпинат.

Вітамін К2 (менахінон): ця форма зустрічається набагато рідше в їжі і в основному міститься в продуктах тваринного походження та ферментованих продуктах, таких як натто, місо, квашена капуста.

Насправді, вітамін К є великою родиною сполук, включаючи менахінон-4 (МК-4) і менахінон-7 (МК-7).

МК-4: міститься в продуктах тваринного походження, таких як печінка, жир, яєчний жовток та сир.

МК-7: утворюється в результаті бактеріальної ферментації і міститься в ферментованих продуктах, таких як натто, місо та квашена капуста. І утворюється у кишечнику за допомогою бактерій.

Рекомендоване дозування вітамінів К1 і К2 для 19 років і старше становить 90 мкг для жінок і 120 мкг для чоловіків.

Додаючи ці продукти у свій щоденний раціон, можна поповнити свої потреби вітаміну. Такі добавки широко доступні в нашому інтернет-магазині Біотус.

Вітамін К є жиророзчинним, і його споживання разом із жиром може значно покращити його засвоєння.

Наприклад, можна додати трохи олії до салату з листяною зеленню або приймати додатково біодобавки з їжею, що містить жир.

Багато продуктів, багатих на вітамін К2, також багаті та жирами. До них відносяться сир, м'ясо та яєчні жовтки.

Не приймайте дуже високі дози вітаміну К. Насамперед порадьтеся з лікарем, щоб уникнути алергічних реакцій.

Висновок

Вчені і донині вивчають роль цих двох вітамінів, оскільки вони до кінця не можуть зрозуміти, як вітаміни Д і К взаємодіють друг з одним. Одне ясно точно, що вітамін К приносить велику користь нашому серцю та кісткам, але неясно, чи шкідливий Д у великих дозуваннях, коли недостатньо вітаміну К. Переконайтеся, що ви отримуєте вітаміни у достатній кількості.

Автор  Атлі Арнарсон, доктор філософії, 4 березня 2017 р.

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.