Facebook Pixel

Все що потрібно знати про вітамін А

Все що потрібно знати про вітамін А

Знайомство з вітаміном А

Вітамін А - дуже важливий вітамін, необхідний для росту і розвитку, розпізнавання клітин, зору, імунної функції і репродукції. Він є потужним антиоксидантом і впливає на експресію генів і, отже, на фенотип. Він також допомагає правильно функціонувати серцю, легким, нирках і іншим органам.

Термін «вітамін А» звучить так, ніби існує одне єдине конкретне поживна речовина, зване «вітамін А», але це не так. Вітамін А - це широка група споріднених поживних речовин. Кожне з них корисно для нашого здоров'я, але їх переваги відрізняються один від одного.

Живильні речовини, пов'язані з вітаміном А

ретиноїди

(містяться в продуктах тваринного походження)

Каротиноїди (що містяться в продуктах рослинного походження)

ретинол

каротин

ксантофилов

Ретінал

Альфа-каротин *

астаксантин

ретиноєва кислота

Бета-каротин *

Бета-криптоксантин *

Ретініловие ефіри

Гамма-каротин *

Кантаксантін

Дельта-каротин

фукоксантин

Епсілон-каротин

лютеїн

Зета-каротин

Неоксантін

віолаксантін

зеаксантин

* Після вживання в їжу ці каротиноїдні форми вітаміну А можуть перетворюватися організмом в ретіноідной форми при певних умовах

ретиноїди

Ретиноїди - одна з форм вітаміну А, що міститься в продуктах тваринного походження

Як видно з наведеної вище таблиці, існує дві основні форми вітаміну А: ретиноїди (містяться в продуктах тваринного походження) і каротиноїди (містяться в продуктах рослинного походження).

Ці дві форми не просто хімічно різні - вони роблять різний вплив на наш організм. Існує ряд імунних, протизапальних, генетичних і репродуктивних впливів вітаміну А, які можуть надати тільки ретіноідной форми вітаміну.

Саме ретіноідной форми особливо важливі для підтримки здорової вагітності, розвитку і росту дітей, нічного бачення, вироблення червоних кров'яних тілець і стійкості до інфекційних захворювань. Навіть якщо ми не підпадаємо ні під одну з цих категорій, в будь-якому випадку щоденна доза вітаміну А життєво важлива для кожного з нас.

каротиноїди

Каротиноїдні форми вітаміну А надають унікальне вплив на організм людини

Подібно ретіноідной формам вітаміну А, каротиноїдні форми також мають величезний вплив на організм людини.

Основна функція каротіноідних форм вітаміну А - це антиоксидантну та протизапальну дію.

Деякі з каротиноїдів відіграють особливу роль в нашому організмі. Наприклад, єдині каротиноїди, виявлені всередині сітківки людського ока, це ксантофилл лютеїн і зеаксантин. Тому, будь-якого хто піклується про підтримку і поліпшення зору (наприклад, у зв'язку з профілактикою вікової макулярної дегенерації), вкрай необхідно забезпечити достатній рівень лютеїну і зеаксантину в організмі. (лютеїн - Джерело , зеаксантин - Джерело )

В організмі людини каротиноїдні форми вітаміну А можуть бути ефективно перетворені в ретіноідной форми. Наприклад, альфа-каротин, бета-каротин і бета-криптоксантин - три каротиноїдні форми вітаміну А, які можуть перетворюватися нашим організмом в ретіноідной форми при певних умовах.

Перетворення каротиноїдів в ретиноїди

Деякі каротиноїдні форми вітаміну А можуть перетворюватися в ретіноідной форми

Фраза «за певних умов» має на увазі той факт, що існує безліч факторів, що впливають на перетворення каротіноідних форм вітаміну А в ретіноідной форми:

  • спадкові генетична схильність
  • проблеми з травленням
  • бактеріальний дисбаланс в травному тракті
  • надмірне вживання алкоголю
  • надмірна дія токсичних хімічних речовин
  • незбалансоване споживання вітаміну А і вітаміну D у високих дозах
  • використання деяких лікарських препаратів

Припустимо, ви намагаєтеся споживати менше продуктів тваринного походження і намагаєтеся отримувати більше ретіноідной форм вітаміну А з рослинних продуктів з високим вмістом каротину. Однак, якщо у вас є один або декілька з перерахованих негативно впливають факторів, ваш організм не зможе перетворювати каротиноїди в ретиноїди.

В такому випадку вам потрібно звернутися до лікаря, щоб проаналізувати ці причини і мінімізувати їх вплив. Лікар може допомогти вам поліпшити травлення, зменшити вплив ліків, зменшити токсичний вплив хімічних речовин, збалансувати дозування вітамінів А і Д.

Два додаткових важливих моменти:

  1. Якщо ваш організм здатний ефективно перетворювати каротиноїди в ретиноїди, бета-каротин буде оптимальним вибором. У порівнянні з альфа-каротином або бета-криптоксантин ам потрібно вдвічі менше бета-каротину для створення такої ж кількості ретинолу.
  2. Якщо у вас відсутні негативні фактори, що перешкоджають перетворенню каротиноїдів в ретиноїди, у цього є ряд переваг. Замість споживання високих рівнів ретинолу з їжі, ваш організм буде самостійно регулювати рівні каротиноїдів і ретиноидов, опредлеляя оптимальну ступінь перетворення одних в інші.

Як вітамін А впливає на наше здоров'я?

Вітамін А надає життєво важливий вплив на імунну систему, зір, репродуктивну функцію.

ретіноідной форми

Крім воздествия на зір людини ретіноідной форми вітаміну А беруть участь в самих різних фізіологічних процесах нашого організму:

  • підтримка імунної системи
  • протівооспалітельние процеси
  • підтримка епітеліальних і слизових тканин
  • зростання і розвиток
  • формування кісткової тканини
  • участь у створенні червоних клітин крові
  • виробництво сперматозоїдів

В їжі ретіноідной форми вітаміну А зазвичай з'являються у вигляді складних ефірів ретиніт. Організм зазвичай здатний перетворювати ці складні ефіри ретиніт в метаболічно активні форми вітаміну А, включаючи ретинол, ретінал і ретиноевую кислоту.

Вітамін А і підтримка зору

Підтримка зору - одна з головних функцій вітаміну А   Вітамін А життєво необхідний для збереження і підтримання нашого зору. Він бере участь в перетворенні світла, що потрапляє в наше око, в електричний сигнал, який потім відправляється в мозок.

Одним з перших симптомів дефіциту вітаміну А може бути нічна сліпота, відома як куряча сліпота. Вітамін є основним компонентом пігменту родопсин. Родопсин знаходиться в сітківці ока і надзвичайно чутливий до світла. Люди з нічною сліпотою все ще можуть нормально бачити протягом дня, але в темряві зір погіршується, так як їх очі намагаються вловлювати світло на більш низьких рівнях. На додаток до профілактики нічний сліпоти вживання достатньої кількості бета-каротину може допомогти уповільнити зниження зору, яке досить часто приходить з віком.

Вікова дегенерація жовтої плями є основною причиною сліпоти в багатьох країнах. Хоча його точна причина невідома, вважається, що він є результатом клітинного пошкодження сітківки, викликаного окислювальним стресом. Дослідження вікових захворювань очей показало, що надання людям старше 50 років з деякою дегенерацією зору антиоксидантної добавки (включаючи бета-каротин) знижує ризик розвитку прогресуючої дегенерації жовтої плями на 25% ( Джерело ).  







Участь вітаміну А в підтримці імунної системи

В організмі людини вітамін А відіграє ключову роль у підтримці діяльності імунної системи Вітамін А відіграє ключову роль у підтримці імунних і протизапальних функцій нашого організму.

Наприклад, наш травний тракт може щодня піддаватися впливу небажаних речовин і мікроорганізмів (наприклад, залишків пестицидів в їжі або деяких видів бактерій). Щоб допомогти нейтралізувати небажані бактерії та інші мікроорганізми, наша імунна система має здатність виробляти і виділяти антитіла, які можуть блокувати або гальмувати їх діяльність.

Недавні дослідження показали, що вітамін А відіграє ключову роль в цих захисних процесах. Вчені з'ясували, що Т-лімфоцити і В-лімфоцити (ключові клітини імунологічної системи) не можуть бути правильно синтезовані без вітаміну А, а імунні реакції не можуть бути ефективно активовані без участі вітаміну А. Цікаво, що всякий раз, коли в нашому організмі активізується будь-якої запальний процес, наші клітини також починають збільшувати перетворення вітаміну А в формі ретинолу в другу форму, звану ретиноєвої кислотою. Це перетворення вимагає участі двох ферментів (алкогольдегідрогенази і ретінальдегіддегідрогенази). В даний час вважається, що нездатність наших клітин здійснювати це перетворення вітаміну А з ретинолової форми в ретиноевую кислоту є фактором ризику підвищеної сприйнятливості до інфекції, а також поганий реакції на вакцинацію. Дослідники вважають, що вітамін А може бути однаково важливий для нашої імунної і протизапальної системи, в якій наші клітини не можуть стати надмірно реактивними.

Також вважається, що деякі аспекти харчової алергії можуть бути пов'язані з надмірною реакцією нашої імунної системи на харчові білки. Тому оптимальне споживання вітаміну А може виявитися важливим для зниження ризику деяких видів харчової алергії.

Вітамін А і підтримка зростання клітин

Вітамін А бере участь в процесах росту і розвитку клітин  

Вітамін А необхідний для нормального росту і розвитку клітин.

Ретиноєва кислота, наприклад, необхідна для синтезу багатьох глікопротеїнів, які контролюють клітинну адгезію (здатність клітин прикріплятися один до одного. Як уже згадувалося вище, ретиноевая кислота може синтезуватися в наших клітинах з ретінілових ефірів, що містяться в їжі, і для того, щоб цей синтез відбувався, потрібні два ферменти (алкогольдегидрогеназа і ретінальдегіддегідрогеназа). Дослідники активно вивчають зв'язок між цією ферментної системою і ростом клітин і вважають, що проблеми з синтезом ретиноєвої кислоти можуть стати ключем до розуміння широкого кола проблем, пов'язаних з ростом і розвитком людини.

Ретіноідной кислота бере участь в процесі кровотворення (виробництво еритроцитів в нашому кістковому мозку).

Вітамін А - ще трохи користі

  • Вітамін А необхідний для репродуктивних процесів у чоловіків і жінок. Він також бере активну участь в сперматогенезе (виробництві сперматозоїдів).
  • Вітамін А - важливий компонент процесів кісткового метаболізму.
  • В одному з досліджень в області генетики була вивчена і підтверджена роль вітаміну А (у формі ретиноєвої кислоти) в регуляції генетичних подій. ( Джерело )



Роль каротіноідних форм вітаміну А в організмі людини

Каротиноїди грають важливу роль в антиоксидантних і імунних процесах в організмі людини

Запобігання дефіциту вітаміну А

До кінця 20-го століття функції каротиноїдів обговорювалися тільки з точки зору їх здатності діяти так само, як і ретиноїди.

З більш ніж 600 каротиноїдів, які існують в рослинній їжі, тільки три каротиноида  

  • бета-каротин
  • альфа-каротин
  • бета-криптоксантин

були позначені як каротиноїди «провітаміну А», які можуть бути перетворені організмом (при певних обставинах) в ретиноїди. Споживання цих трьох каротиноїдів досі вважається надзвичайно важливим для запобігання дефіциту вітаміну А в його ретіноідной формах.

Антиоксидантна, протизапальна та імунна активність

В останні роки каротиноїди привертають велику увагу дослідників як потенційні протиракові і омолоджуючі з'єднання. Ці потенційні функції каротиноїдів тісно пов'язані з їх антиоксидантної та протизапальну активність. Важливо відзначити, що практично всі каротиноїди забезпечують антиоксидантну та протизапальну дію.

Сприяння правильним міжклітинних зв'язків

На додаток до своєї антиоксидантну та імуностимулюючу активність, каротиноїди показали здатність стимулювати межклеточную зв'язок. В даний час дослідники вважають, що порушення зв'язку між клітинами може бути однією з причин надмірного росту клітин (стану, яке в кінцевому підсумку призводить до раку).

Сприяючи правильної зв'язку між клітинами, каротиноїди можуть грати безпосередню роль в профілактиці раку.

Також вважається, що каротиноїди грають важливу роль в репродуктивній функції жінок. Хоча точна функція каротиноїдів в жіночій репродукції ще не визначена, відомо, що жовте тіло містить дуже високий рівень бета-каротину, що дозволяє припустити, що це поживна речовина грає важливу роль в репродуктивних процесах.

Взаємодія вітаміну А з іншими поживними речовинами

Вітамін А бере активну участь в метаболізмі вітаміну Д

Взаємодія вітаміну А та інших вітамінів і мікроелементів

  1. Транспортування і використання вітаміну А залежить від декількох білків, що зв'язують вітамін А. Оскільки для виробництва цих зв'язуючих білків потрібно достатнє вживання білка з їжею, дефіцит білка може призвести і до дефіциту вітаміну А.
  2. Споживання необхідної кількості харчових жирів і цинку також дуже важливо для поглинання і використання вітаміну А.
  3. Залізодефіцитна анемія і низькі показники рівня гемоглобіну пов'язані з низьким рівнем вітаміну А. Вітамін А, очевидно, сприяє мобілізації заліза для включення його в еритроцити.
  4. Селен бере участь в антиоксидантної активності і, отже, можна вважати синергетичним (тобто взаємно підсилюють ефект один одного при взаємодії) до вітаміну А. І вітамін А, і селен мають аналогічні ефекти при придушенні утворення ракових клітин.
  5. Кальцій життєво важливий для здоров'я кісток, і деякі дослідження на людях і тваринах показують, що надмірне споживання вітаміну А може мати несприятливі наслідки в цьому відношенні. Наприклад, низький і високий рівні вітаміну А в крові були пов'язані з підвищеним ризиком перелому стегна у літніх людей ( Джерело ). Крім того, досліди на мишах показали, що передозування вітаміном А призводить до зниження кісткової маси ( Джерело )

Вітаміни, синергетичного до вітаміну А

  • Вітамін Е вважається синергетическим по відношенню до вітаміну А через його антиоксидантної активності, яка призводить до м'якого вплив на вітамін А.
  • Також вважається, що вітамін С діє як антиоксидант для печінкових запасів вітаміну А. Дослідження показали, що вітамін А чинить Ліянь на печінковий синтез аскорбінової кислоти.
  • Будь-яке поживна речовина, що володіє антиоксидантною активністю можна вважати синергетичним по відношенню до вітаміну А.
  • Через синергетичного впливу на мінеральний цинк, вітамін B6 можна вважати синергетичним до вітаміну А.
  • Також такі вітаміни групи В як вітамін B1, B2, B3 і B5 були конкретно описані як синергисти вітаміну А.

Вітаміни, антагоністичні до вітаміну А

  • Вітаміни D і A часто вважаються сінергістичним і часто приймаються разом, доповнюючи один одного. Однак, вітамін А може бути рекомендований, щоб зменшити токсичні ефекти гіпервітамінозу D. Вітаміни А і D взаємодіють в організмі різними способами. Проте, також можливо, що надмірне споживання вітаміну А може перешкоджати реакції організму на вітамін D.
  • Загалом жиророзчинні вітаміни часто конкурують за поглинання і транспортування. Отже, вся жиророзчинна сім'я вітамінів може вважатися антагоністами.
  • Метаболізм кісткової тканини також вказує на антагонізм вітамінів А і D. Вітамін D збільшує поглинання і утримання кальцію, а надлишок вітаміну А викликає резорбцію (тобто вимивання кальцію з кістки в кров) кістки і її декальцинацію.
  • Інші вітаміни, що володіють потенціалом протидіяти вітаміну А - це вітаміни В1, В12, В6 і К. Їх механізми дії не повністю вивчені, але, ймовірно, вони негативно впливають на вітамін А тоді, коли рівень споживання вітаміну А або його запасів у печінці вкрай низький .
  • Вітамін А часто конкурує з вітамінами D і K2, і дослідження показують, що більш високий рівень вітаміну А пов'язаний з більш низькою щільністю кістки




Ознаки дефіциту вітаміну А

Дефіцит вітаміну А негативно позначається на стані шкіри, зір, репродуктивної функції.

Масовий дефіцит вітаміну А сьогодні в основному зустрічається в слаборозвинених країнах. Існує також ряд факторів, які перешкоджають нормальному травленню і можуть викликати порушення всмоктування вітаміну А:

  • целіакія
  • хвороба Крона
  • цироз печінки
  • алкоголізм
  • муковісцидоз
  • лямбліоз
  • захворювання підшлункової залози
  • непрохідність потоку жовчі з печінки і жовчного міхура в кишечник.

Також в групі ризику можуть бути люди з обмеженнями в харчуванні (наприклад, через бідність або різних самообмежень).

Симптоми дефіциту вітаміну А

Легкі форми дефіциту вітаміну А можуть не викликати жодних симптомів. Проте, навіть мінімальний дефіцит вітаміну А може викликати регулярну втому.

Як легкі, так і важкі форми дефіциту вітаміну А можуть бути причиною:

  • інфекцій, в тому числі інфекцій горла та грудної клітини
  • гастроентериту
  • затримки росту і розвитку кісток у дітей та підлітків
  • безпліддя
  • викидня

Серйозніші форми дефіциту вітаміну А також можуть викликати:

Проблеми з зором

  • Поганий зір в темряві (нічна сліпота)
  • Витончення і виразка рогівки на поверхні очей (кератомаляция). Сухість кон'юнктиви і рогівки на поверхні ока (ксерофтальмія)
  • Овальні, трикутні або неправильні пінисті плями на білку очей (так звані плями Біто)
  • Перфорація рогівки.
  • Сильне погіршення зору (через пошкодження сітківки) в задній частині ока.

Проблеми зі шкірою і волоссям

  • Суха шкіра
  • сухе волосся
  • сверблячка

Скільки вітаміну А нам потрібно?

Оптимальне дозування вітаміну А повинен підібрати ваш лікуючий лікар. Вона залежить від багатьох чинників, таких як ваш вік, стать, стан здоров'я, обстоятельтсва вашому житті, системи харчування.

Ми наведемо рекомендовані дози вітаміну А згідно з даними Національного інституту здоров'я (США):

немовлята  

  • Від 0 до 6 місяців: 400 мкг в день (мкг / день)
  • Від 7 до 12 місяців: 500 мкг / день

діти

  • Від 1 до 3 років: 300 мкг / день
  • Від 4 до 8 років: 400 мкг / день
  • Від 9 до 13 років: 600 мкг / день

Підлітки і дорослі

  • Чоловіки у віці 14 років і старше: 900 мкг / день
  • Жінки у віці 14 років і старше: 700 мкг / день

- 770 мкг під час вагітності

- 1300 мкг в період лактації



Передозування вітаміну А

Надмірне споживання вітаміну А може бути токсичним

Надмірне споживання вітаміну А може бути токсичним.

Ознаки передозування:

  • зміни шкіри, такі як пожовтіння, розтріскування, свербіж і підвищена чутливість до сонячного світла
  • зміни зору
  • ламкі нігті
  • зміни волосся (випадання волосся, жирне волосся)
  • біль в кістках
  • блювота
  • запаморочення
  • головні болі і нудота
  • труднощі з набором ваги і зниження апетиту
  • захворювання ясен
  • дратівливість
  • втома, сонливість і погіршення концентрації
  • захворювання печінки

Вагітні жінки не повинні перевищувати рекомендовану дозу, так як це може негативно позначитися на розвитку плоду.

Ретинол також входить до складу різних косметичних засобів для антивікового ефекту. Такі косметичні засоби також не рекомендуються використовувати вагітним жінкам.

Харчові джерела вітаміну А

Вітамін А міститься в овочах і фруктах жовтого і помаранчевого кольору

Вільний ретинол зазвичай не міститься в їжі. Ретініловие ефіри (включаючи ретінілпальмітат) є формою зберігання ретинолу у тварин і, таким чином, основними попередниками ретинолу в їжі тваринного походження. Деякі каротиноїди рослинного походження (наприклад, α-каротин, β-каротин і β-криптоксантин) згодом могуть бути перетворені в ретіноідной форми вітаміну А .

Овочі жовтого і помаранчевого кольору містять значну кількість каротиноїдів. Зелені овочі також містять каротиноїди, хоча пігменти від жовтого до червоного маскуються зеленим пігментом хлорофілу.

Харчові джерела ретіноідной форми вітаміну А:

  • яйця
  • незбиране молоко
  • печінку
  • збагачене знежирене молоко
  • злаки

Рослинні джерела вітаміну А (бета-каротин):

  • Солодка картопля
  • морква
  • шпинат
  • абрикоси

висновок

Вітамін А є життєво важливим живильною речовиною для нашого здоров'я, і він має безліч важливих функцій і переваг. Однак, занадто багато хорошого не завжди означає краще. Іншими словами, як недостатнє споживання, так і надмірне споживання вітаміну А призводять до несприятливих наслідків для здоров'я.



Препарати з вітаміном А на нашому сайті

Бета Каротин Океанический, Beta-Carotene, Solgar

Бета Каротин Океанический, Beta-Carotene, Solgar, 25,000 Ме, 90 капсул


https://biotus.ua/beta-karotin-solgar-25-000-me-90-kapsul.html

Вітамін А (100% натуральний бета-каротин з водоростей) 25.000 МЕ, каротинові суміш (альфа-каротин, криптоксантин, зеаксантин, лютеїн) 816 мкг

Вітамін А, Dry Vitamin A, Solgar

Вітамін А, Dry Vitamin A, Solgar 1500 мкг, 100 Таблеток


https://biotus.ua/vitamin-a-solgar-5-000-mt-100-tabletok.html

Вітамін А (ретиніт пальмітат) 1500 мкг, вітамін С (L-аскорбінова кислота) 10 мг

Вітамін А І Д, A & D, Essential Nutrition, Now Foods

Вітамін А І Д, A & D, Essential Nutrition, Now Foods, 10000/400 Ме, 100 капсул


https://biotus.ua/vitamin-aid-now-foods-10000-400-me-100-kap.html

Вітамін А (ретиніт пальмітат) 10000 МО, вітамін Д3 (холекальциферол) 400 МО

Бета Каротин, Beta-Carotene, Puritan's Pride

Бета Каротин, Beta-Carotene, Puritan's Pride, 10,000 Ме, 100 гелевих капсул


https://biotus.ua/beta-karotin-beta-carotene-puritan-s-pride-10-000-me-100-gelevyh-kapsul.html

Вітамін А (100% бета-каротин) 3000 мкг

FAQ - Часті питання:

еред началом приема витамина А я бы хотела сдать анализ крови, чтобы узнать уровень витамина в моем организме. Можете пожалуйста подсказать, какие результаты анализа будут означать дефицит или избыток витамина?

Показатели дефицита: менее 50 мкг на децилитр, показатели избытка: более 200 мкг на децилитр.

Если я буду пытаться получить необходимую норму витамина А из пищи, как эффективнее всего это сделать?

Поскольку витамин А является жирорастворимым витамином, для лучшей его усваиваемости и скорейшего поступления в кровь, будет лучше всего употреблять каротиноиды с небольшим количеством жира.

сли я придерживаюсь вегетарианской диеты, есть ли вероятность того, что у меня может быть дефицит витамина А?

Люди, чья диета не включает пищевые продукты животного происхождения, подвержены более высокому риску дефицита витамина А

Зміст
  • Знайомство з вітаміном А
  • Живильні речовини, пов'язані з вітаміном А
  • ретиноїди
  • каротиноїди
  • Перетворення каротиноїдів в ретиноїди
  • Як вітамін А впливає на наше здоров'я?
  • ретіноідной форми
  • Вітамін А і підтримка зору
  • Участь вітаміну А в підтримці імунної системи
  • Вітамін А і підтримка зростання клітин
  • Роль каротіноідних форм вітаміну А в організмі людини
  • Запобігання дефіциту вітаміну А
  • Антиоксидантна, протизапальна та імунна активність
  • Сприяння правильним міжклітинних зв'язків
  • Взаємодія вітаміну А з іншими поживними речовинами
  • Взаємодія вітаміну А та інших вітамінів і мікроелементів
  • Ознаки дефіциту вітаміну А
  • Симптоми дефіциту вітаміну А
  • Проблеми з зором
  • Проблеми зі шкірою і волоссям
  • Скільки вітаміну А нам потрібно?
  • Передозування вітаміну А
  • Харчові джерела вітаміну А
  • висновок
  • Препарати з вітаміном А на нашому сайті
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.