Facebook Pixel

Все про користь модного суперфуду - насіння чіа

Все про користь модного суперфуду - насіння чіа

У кожної народності Землі є своє чудодійне зілля. У ацтеків - це безумовно безумовно безперервно. html'>насіннячіа. Рідна країна трави чіа в Центральна Америка, точніше Мексика. Стародавні народи вважали, що насіння рослин здатні додати людині небачену сили, витривалість і наділяють небувалою енергією. На сьогоднішній день насіння чіа вирощують южної  Європі, Бразилії, Гватемалі, Індії іАвстраліїі звичайно в Мексиці.

Популярний суперфуд може містити більше 30% мононенасичених жирів, 15% білка , 45% кутників і37%клітковини. 5 % омега-3, кальцій: 18% від RDI, марганець: 30% від RDI, магній: 30% RD, фосфор: 27% RDI.

ВітаміниА, Е іС, рибофлавін, ніацин, тіамін, цинк, натрій і велика кількість незамінних амінокислот.

Альфа-ліноленова кислота міститься в дуже великій концентрації і не маємо аналогів як у рослинності, так і серед тварин.

І тут стає зрозуміло завдяки чому насіння чиа, вважалися потужним енергетичним продуктом. Їх можна порівняти з хорошими вітамінними комплексами, але засвоєння буде набагато краще.

Яка користь насіння чиа?

Про корисну і важливу дію насіння ми дізналися нещодавно із західної Європи, де суперфуд вже увійшов до переліку продуктів повсякденного раціону і доступний у вільному продажу. Європейський союз ще 2005 року визнав насіння чіа - продуктом майбутнього. І після довгихнаукових випробувань ввели у загальнодоступне користування.

Біла чіа (шавліяіспанська) - маленьке насіння до 1 мл в діаметрі, в основному пофарбовані в неоднорідний колір: серий , чорний, коричневий або білий, а поверхня вся покрита рельєфним малюнком. Але незалежно від забарвлення, вони мають абсолютно схожі властивості і склад. Насіння використовується в чистому та переробленому вигляді. Борошно з підсмаженого чиа користується популярністю завдяки тривалому терміну зберігання. Іспанська шавлія здатна стабілізувати роботу системи травлення, регенірувати пошкоджені тканини опорно-рухового апарату, очистити шкіру, , кістки та волосся. Допомагає людям при ожирінні, прискорює обмінні процеси в організмі. На цьому властивості насіння не закінчуються. Чиа вміщують невелику кількість калорій, приблизно дві ст. ложки забезпечує всього лише 138 калорій, - це може зацікавити людей провідних здоровий спосіб життя, які дотримуються дієти, що займаються спортом. Жирні та нежирні кислоти необхідні для гарної роботи всього організму. Насіння чиа багаті на поліненасичені жирні кислоти, які не завжди можна знайти в продуктах повсякденного вживання. Велике вміст омега-3 і клітковини прискорює метаболізм, за рахунок підшкірного зайвого жиру допоможе поступово і якісно знизити вагу. Зміцнює стінки судин, сприяє роботі серцево-судинної системи. Насіння чіа - це цільнозернова їжа вирощується органічно, не містить глютену та ГМО. 30 г насіння вміщують до 13 г вуглеводів, з яких 95% - волокна. Допомагає насиченню шлунка і бореться із почуттям голоду. Клітковина здатна знизити рівень холестерину і цукру в крові, доводить кров'яний тиск до норми.

1. Кількість протеїну набагато більше, ніж у багатьох продуктів рослинного походження, становить 15%.

2. Широкий вітамінний спектр насіння шавлії іспанської допомагає знизити артеріальний тиск до прийнятних значень у людей з гіпертонією. Знижує ризик серцево-судинних захворювань. Позитивно впливають на роботу ендокринної системи.

3. Проведених досліджень свідчать про те, що вживання в їжу виробів з муки з чиа, нормалізує сахар в крові. 4. Покращує структуру кров'яних судин, результативно бореться хронічними запаленнями.

Італійські вчені довели, що люди, які вживають щодня сім'я в їжу, в два рази знижують чисельність смертельних випадків під час серцевих криз. span>

У свою чергу, погані звички, відсутність фізичних вправ, незбалансоване харчування тільки можуть перевищити подальший розвиток хронічних хвороб.

Обстеження людей з діабетом які вживали щодня в їжу чиа до 38г. показують, що реакція запального маркера hs-CDR зменшилася на 45%. Неоціненна користь суперфуда полягає у профілактиці та контролі цукору в крові. 5. . Насіння чиа в будь-якому вигляді - це хороша добавка до всіляких страв та напоїв. З борошна насіння виготовляють випічку, пудинги, коктейль, додають в каші, змішують з соком, компотом, морсом, йогуртом. Також підходить в якості приправи до будь-яких приправ. гарнірам, до риби та м'яса. У сирому вигляді годиться до будь-якої їжі сиру, салату, запіканкам. /span>

Але не варто забувати, що користь і вред залежить від правильного застосування насіння шавлії.

Автор статті Юлія Поворознюк - доктор дієтолог, терапевт, член асоціації дієтологів України, асоціації превентивної та антиейдж терапії. Цілісний інтегративний підхід, антиейдж. Закінчила Вінницький Національний медичний Університет ім. М. І. Пирогова КМАПО ім. Шупика на кафедрі гастроентерології та дієтологи, кафедрі терапії. Навчання у А.В. Примака (член Інституту Функціональної Медицини, США), клініці ендокринології доктора Калінченко (Москва), міжнародному інституті превентивної та інтегративної, антивікової медицини PreventAge (Москва). Учасник симпозіумів Асоціації Дієтологів України, Функціональної медицини «Здоров'я кістково-м'язової системи та вік». Автор програми харчування зі зниження, набору ваги, лікувальне харчування для дорослих та дітей. нутрицевтичні корекції дефіцитів, відновлювальні програми з шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, нервової, ендокринної, дихальної системи, підготовки до вагітності, нутрицевтичні корекції РАС, аутизму, СДВГ у дітей.

 

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.