гастрит
Гастрит - одне з найбільш часто зустрічаються захворювань. Статистичні дані свідчать про те, що в усьому світі кожні 2-3 людини зустрічалися з цим порушенням. При цьому, гастрит більш характерний для середнього класу населення, для жителів великих міст і для білих комірців. У 80% людей в літньому віці діагностовано хронічний гастрит. Тривале ігнорування проблем зі шлунком, неправильне або недостатнє лікування може призвести до ерозії, виразковій хворобі, анемії, порушень травлення і навіть до онкології.
опис хвороби
Запальний процес, який локалізований в слизовій оболонці шлунка, що виникають через механічного, термічного або хімічного пошкодження, прийнято називати гастритом. Хвороба викликає порушення функцій цього органу, в результаті чого їжа погано перетравлюється, а організм недоотримує потрібних вітамінів і поживних речовин. Як і більшість недуг, гастрит має гостру і хронічну форми. При цьому, прийнято також розрізняти види даного захворювання в залежності від рівня кислотності: зі зниженою, підвищеною або в стані норми.
причини
Фактори, які сприяють розвитку запального процесу:
Будь дискомфорт в області верхнього відділу очеревини є першою ознакою неполадок зі шлунком. При гастриті може виникати почуття здавленості або навіть болю, що виникають після прийому їжі. Насторожувати має поява печії (якщо її раніше не було) і «кислої» відрижки. Мовою може з'явитися білий характерний наліт. Загострення гастриту практично завжди супроводжується симптомами диспепсії: нудотою, блювотою, закрепами або діареєю. Також можливе незначне підвищення температури.
Як тільки пролунає діагноз гастрит - дієта є одним з головних умов лікування. Дієтичне харчування в такому випадку має підтримувати функцію шлунка, пов'язану з виробленням ферментів, захищати слизову оболонку від подразників і посилювати ефект призначеного лікарем курсу лікування. Дотримуватися підібраний режим і раціон необхідно навіть після того, як всі симптоми гастриту пройдуть.
У період загострення щоденний раціон повинен включати слизові каші без молока, картопляні пюре, відварене м'ясо (подрібнене на м'ясорубці), курячий бульйон (нежирний). Харчування має бути збалансованим, багатим поживними речовинами і вітамінами, а також білками. Рекомендується розділити прийоми їжі на 4-5 рази і їсти кожен день в один і той же час.
Категорично не можна вживати продукти, які можуть викликати бродіння, а також алкоголь, молоко, шоколад, свіжу випічку і здобу, прянощі і спеції, копченості, жирні та мариновані страви.
Підпишіться на розсилку