кон'юнктивіт
Кон'юнктивіт - запальний процес слизової оболонки ока. Такий стан може бути викликане алергічною реакцією або інфекцією, вірусного або бактеріального характеру. Кон'юнктивіт вважається одним з найбільш поширених захворювань в офтальмології. Захворювання може набувати характеру епідемії, особливо в холодну пору року.
опис хвороби
Кон'юнктивітом прийнято називати захворювання кон'юнктиви - тонкої слизової оболонки ока. Запальні процеси викликають такий стан, при якому кровоносні судини, розташовані в кон'юнктиві, набувають більш яскраве забарвлення, а також змінюється колір склери. Таку клінічну картину досить часто називають «рожевим оком».
Існує кілька видів і форм захворювання. За характером перебігу хвороби прийнято розрізняти гострий і хронічний кон'юнктивіт. Для гострої форми характерно стрімкий розвиток і яскраво виражена симптоматика. При хронічному запаленні симптоматика буває дуже слабо вираженою, і людина може не помічати її місяцями.
причини
Залежно від чинників, які сприяють захворюванню, прийнято розрізняти такі види кон'юнктивіту:
Ознаки цієї недуги можуть відрізнятися в залежності від специфіки захворювання. Якщо причиною кон'юнктивіту є бактеріальна інфекція, на слизовій оболонці ока з'являються рясні виділення, які мають зеленуватий відтінок. На століттях можуть утворитися скоринки. При попаданні інфекції в одне око, бактерія може поширитися і на інший.
Для вірусного кон'юнктивіту характерним є ущільнення століття і набряклість, підвищена сльозоточивість з невеликими добавками слизу. У більшості випадків недуга вражає тільки одне око.
При алергічному кон'юнктивіті спостерігається сильний свербіж, почервоніння і посилена сльозоточивість. Така клінічна картина може супроводжуватися закладеністю і свербінням в носових ходах, а також відділенням слизу.
Існує також ряд симптомів, які можуть супроводжувати всі форми захворювання:
Для поліпшення стану кон'юнктиви і в раціоні повинні бути присутніми продукти, насичені вітамінами А і D. Для цього, дієтичне харчування має складатися з жирних сортів риби, морепродуктів (вугра і капусти, устриць і печінки тріски), рослинного масла і насіння льону, насіння (соняшнику і гарбуза), кисломолочних продуктів, яєць курки, часнику, ягідок черемші і калини. Також, в раціоні повинні бути присутніми морква, шпинат, чорниця, абрикос, кукурудза, шипшина, кунжут і буряк. Ці продукти сприяють зміцненню імунітету і здоров'ю очей.
Підпишіться на розсилку