Сподобалася стаття? Поділися з другом:
Ягоди Годжі ростуть на вічнозелених кущах, в помірному кліматі Китаю, Тибету і Монголії. Найчастіше в магазинах ми зустрічаємо їх у вигляді засушених плодів. Застосовуються в Китаї в медичних цілях. Особливістю є те, що до свіжих ягід Годжі не слід доторкатися голими руками, так як відбувається потім процес окислення і ягода набуває чорний колір. Їх збирають методом струшіванія на спеціальні килимки. Крім того, сік з ягід Годжі рекомендований через вміст антиоксидантів.
Ягоди дуже багаті вітамінами, мінералами та поживними речовинами, містять багато білків і 19 амінокислот, з яких 8 не виробляються людським організмом. На додаток є багатим джерелом заліза (його в 3 рази більше, ніж в шпинаті), цинку, міді, фосфору і германію, який має доведену протипухлинну дію. Цікаво також і те, що ці ягоди мають в 50 разів більше вітаміну C, ніж апельсин, але тільки в новій версії. На додаток ягоди Годжі містять бета-каротин, жирні кислоти і як один з харчових продуктів, стимулюють організм до вироблення гормону росту.
Оздоровчі властивості ягід Годжі
Незважаючи на те, що ягоди Годжі відомі в китайській медицині протягом століть, в даний час існує не так багато досліджень, які доводять ефективність і безпеку їх застосування в вигляді харчових добавок. Доведено, однак, що їжа самих ягід благотворно впливає на зір людини . Це відмінне джерело зеаксантина - антиоксидант, який може захистити очі від шкідливого впливу гострого світла, такого, як, наприклад, УФ-випромінювання. Дії цього антиоксиданту сприяє лютеїн, який забезпечує поліпшення комфорту для зору і знижує ризик розвитку катаракти, а також - пов'язаного з віком - макулярної дегенерації. Ягоди Годжі є хорошим джерелом зеаксантина, але його можна знайти також в овочах, таких як брокколі або капуста. Ягоди ці також впливають на наше загальний стан здоров'я. В останні роки сік з плодів Годжі став дуже популярним напоєм для здоров'я. У Китаї все ще повторюється легенда про людину, яка щодня вживав ягоди Годжі і прожив 252 роки. Ми, скоріше, стільки не проживемо, але вони можуть допомогти нам в деяких медичних аспектах. Серед них можна виділити захист печінки, поліпшення статевої функції і підвищення плодючості. Спостерігається також поліпшення стану волосся і шкіри, підвищення імунітету , поліпшення кровообігу, а також ефективна підтримка по зниженню ваги. Дослідження ягід Годжі показали, що вони можуть ефективно уповільнити зростання ракових клітин і знизити рівень холестерину.
Що ще варто знати про ягодах Годжі?
Смак ягід Годжі можна охарактеризувати як солодкий, зі злегка з гострим відтінком. На вигляд і консистенції нагадують родзинки. Традиційно, в китайській культурі використовуються в сирому вигляді, додають в чай і суп або роблять з них рідкі екстракти. Варто також мати на увазі, що до сих пір мало відомо про побічні ефекти вживання ягід Годжі. Відомо, однак, що вживання у великих кількостях може знизити рівень цукру в крові, збільшити ризик кровотечі. Можуть також вступати в реакцію з препаратами для лікування діабету і лікарськими засобами, що застосовуються при тромбозі і серцево-судинних захворюваннях.
Особливу обережність слід застосовувати дітям, вагітним жінкам і матерям, які годують груддю. Звичайно, як і з будь-яким компонентом, так і з ягодами Годжі, потрібно знайти золоту середину. Ви не повинні їх переїдати, але їх варто включити в свій раціон як добавки для йогурту, чаю, фруктів, супу або компоту.
Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.