Сподобалася стаття? Поділися з другом:
На корисні бактерії в товстому кишечнику можуть впливати використання антибіотиків, дієта з низьким вмістом клітковини, фруктів і овочів. У всіх цих випадках пробіотики можуть допомогти відновити баланс.
У нас є трильйони бактерій, що живуть на нас або всередині нас, і більше 80% з них живуть в нашому кишечнику. Джерело За тисячі років спільної еволюції був вироблений особливий механізм взаємодії з важливими для здоров'я бактеріями. Вони допомагають нам синтезувати вітаміни і перетравлювати клітковину. джерело
Дисбаланс наших кишкових бактерій може привести до розвитку хронічних захворювань, включаючи ожиріння, діабет 2 типу та запальні захворювання кишечника. Джерело Цей дисбаланс може виникнути після прийому антибіотиків, які можуть знищити здорові бактерії в кишечнику. Це також може статися при незбалансованому харчуванні. Дисбаланс кишкових бактерій може навіть вплинути на наше психічне здоров'я. Джерело Наприклад, велика частина нейротрансмітерів (хімічні передавачі сигналів нейронів, такі як серотонін, дофамін) виробляється в кишечнику. Науково доведено, що 95% дофаміну синтезується саме в кишечнику. джерело
Тому підтримка балансу і різноманітності цих корисних мікроорганізмів в кишечнику життєво важливо для нашого здоров'я і гарного самопочуття.
Вживання пробіотиків - це один з кращих способів корекції і підтримання належного балансу кишкових бактерій.
Корінь слова пробиотик походить від грецького слова pro, що означає «просування», і biotic, що означає «життя».
Відкриття прибутків відбулося на початку 20-го століття, коли Ілля Мечников, якого називають «батьком прибутків», зауважив, що сільські жителі в Болгарії доживали до дуже глибокої старості, незважаючи на крайню бідність і суворий клімат. Він припустив, що можливо впливати на стан здоров'я і сповільнювати процеси старіння шляхом маніпулювання кишковим мікробіома за допомогою бактерій, що містяться в кислому молоці. З тих пір безліч наукових досліджень підтвердили і розширили його висновки.
"Численні різноманітні асоціації мікроорганізмів, що населяють травний тракт людини, в значній мірі визначають духовне і фізичне здоров'я людини" - так Мечников сформулював важливість балансу кишкового мікробіома в організмі людини. джерело
Прибуток - це комбінація живих корисних бактерій і дріжджів, які природним чином живуть в нашому організмі. У багатьох з нас склався негативний стереотип щодо слова «бактерія» як про щось хвороботворних і викликає нудоту. Проте, в нашому організмі є два види бактерій - хороші і погані.
Прибуток складаються з корисних бактерій, які допомагають підтримувати здоров'я і працездатність організму. Ці хороші бактерії допомагають нам у багатьох ситуаціях (включаючи боротьбу з шкідливими бактеріями).
Прибуток є частиною загальної картини - нашого мікробіома (або, іншими словами, мікрофлори). Мікробом - це унікальне співтовариство організмів, що утворюють єдину систему і переслідують єдину мету - здоров'я всього організму. Можна навести ще один приклад такої єдиної екосистеми - це ліс з усіма населяють його істотами і організмами.
Всередині і на поверхні нашого тіла містяться трильйони мікроорганізмів. Ці мікроорганізми складаються з таких видів:
Мікробом кожної людини унікальний. Немає двох людей з однаковим набором мікроорганізмів, навіть у близнюків вони різні.
Щоб мікроорганізм назвати пробиотиком, він повинен мати кілька характеристик:
Де корисні пробіотики (мікроби) живуть в нашому організмі?
Найбільш поширеним місцем, пов'язаним з корисними бактеріями, є наш кишечник (в основному, товста кишка). Також в нашому тілі існує кілька інших місць, в яких містяться хороші мікроби:
У жовтні 2013 року Міжнародна наукова асоціація по пробіотиків і пребіотиків (ISAPP) організувала зустріч клінічних та наукових експертів по пробіотиків (за спеціальностями: гастроентерологія, педіатрія, сімейна медицина, кишкова мікробіота, мікробіологія пробіотичних бактерій, мікробна генетика, імунологія і ін.). Метою цієї зустрічі було перегляд і актуалізація концепції пробіотиків. Було вирішено використовувати такий концепт прибутків: «живі мікроорганізми, які при введенні в адекватних кількостях приносять користь здоров'ю господаря». Вони також визначили продукти, що містять пробіотики, і продукти, що містять живі або активні культури, і встановили наступні критерії:
2. Критерії прибутків для продуктів, які не претендують на звання продукту, що виявляє вплив на здоров'я:
3. Критерії прибутків для продуктів, які претендують на звання продукту, що виявляє вплив на здоров'я:
Основне завдання прибутків полягає в підтримці здорового балансу в організмі. Коли ми хворіємо, шкідливі бактерії проникають в наше тіло, їх кількість збільшується і це вибиває організм з рівноваги. Корисні бактерії допомагають боротися з шкідливими бактеріями і відновлюють баланс. Хороші бактерії підтримують здоров'я, стабілізують імунну систему, контролюють розвиток запального процесу.
Певні види корисних бактерій також:
Загальні види прибутків
Найбільш часто вживаними пробіотиками є штами двох основних видів. Ці види також є найбільш вивченими пробіотиками:
Бактерії Lactobacillus зустрічаються в натуральному вигляді в роті, тонкому кишечнику і піхву.
Загальні штами пробіотиків
Пробіотичні штами є генетичними підтипами видів. Кожен пробіотичний штам різному вплив на організм. Ви можете зустріти назви пробіотичних штамів на етикетках продуктів харчування або добавок в поєднанні з назвою виду. Наприклад, види Bifidobacteria або Lactobacillus часто скорочено позначають як B. або L. і об'єднують під назвою окремого штаму, таким як acidophilus. Це дає вам пробиотик L. acidophilus. Таким чином назва буде відображатися на етикетках продуктів харчування або харчових добавок.
Найпоширеніші штами пробіотиків, які ви можете зустріти на етикетках продуктів харчування і харчових добавок:
2. Bifidobacterium breve
3. Bifidobacterium lactis
4. Bifidobacterium longum
5. Bifidobacterium bifidum
6. Lactobacillus аacidophilus - клінічно було доведено, що вони знижують частоту виникнення діареї, пов'язаної з антибіотиками Джерело
7. Lactobacillus reuteri
8. Lactobacillus bulgaricus
9. Lactobacillus casei
10 .Lactobacillus gasseri
11. Lactobacillus plantarum
12. Enterococcus faecium
13. Saccharomyces boulardii
Важливо пам'ятати, що для того, щоб йогурт вважався пробиотиком, він повинен:
Пребіотики - це Неперетравлювані харчові інгредієнти, якими харчуються пробіотики. Вони використовуються в кишечнику, щоб збільшити популяції здорових бактерій, допомогти травленню і збільшити синтез вітамінів.
джерело пребіотиків
Основним джерелом пребіотиків є клітковина. У натуральному вигляді вони зустрічаються у фруктах і овочах, але ви також можете приймати їх у формі харчових добавок. Хоча все пребіотики є волокнами, не всі волокна є пребіотиками. Звичайні форми харчових волокон, присутні в більшості рослинних харчових продуктів та зернових, менш вибірково ферментують бактеріями в кишечнику і позбавлені деяких переваг для здоров'я, що демонструються пребіотиками.
пребіотичні продукти
Пребіотики м ожно знайти в деяких харчових продуктах, таких як, наприклад, цибуля, часник, цибуля-порей, топінамбур, спаржа і банани. Однак, щоб отримати будь-які значні переваги для здоров'я з цих джерел, вам доведеться споживати великі порції.
пребіотичні добавки
Регулярний прийом пребіотиків допоможе збільшити і стимулювати зростання корисних бактерій в кишечнику. Пребіотичні добавки містять ферментіруемие волокно, яке забезпечує їжу для лактобацил і біфідобактерій. Пребіотичні добавки відрізняються від пробіотичних добавок тим, що вони не є живими бактеріями, мають високу стабільність, не схильні до дії тепла і кислотності і не зачіпають кишечник. Важливо відзначити, що не всі пребіотики однакові, і деякі з них більш цілеспрямовані по типу бактерій, які вони годують.
Що таке синбіотики?
Синбіотики - це суміш корисних бактерій (пробіотики) і клітковини (пребіотики).
Це добавки, які містять пробіотичні штами на додаток до пребіотиків.
перевага синбіотиків
Деякі дослідники говорять, що пробіотики можуть стикатися з «труднощами виживання» при проходженні через шлунково-кишковий тракт. Іншими словами, вони насправді не завжди можуть вижити під впливом шлункового соку і дістатися до кишечника. Ідея, що лежить в основі синбіотиків, полягає в тому, що додавання пребіотиків в пробіотичну добавку може забезпечити надходження в кишечник корисних для травлення мікроорганізмів живими і здоровими. Вважається, що ці добавки особливо корисні для людей з такими захворюваннями, як синдром роздратованого кишечника і діабет.
В огляді 2018 року «Прибуток в профілактиці і лікуванні захворювань» ( Джерело ) говориться, що найпереконливіший доказ на користь пробіотиків полягає в профілактиці або лікуванні п'яти станів:
Прибуток для чоловіків і жінок
Ефект прибутків може бути різним у чоловіків і жінок.
У дослідженні 2014 року вчені вивчали ефект від прийому Lactobacillus rhamnosus у чоловіків і жінок з ожирінням. Джерело Результати показали, що жінки втратили вагу і зменшили кількість жиру під час випробування, і також вони зберегли цю тенденцію після завершення дослідження. У чоловіків же подібний ефект не спостерігався.
Інше дослідження серед пацієнтів носіїв сальмонели показало, що ефект від прийому Lactobacillus plantarum варіюється в залежності від статі. Джерело Хоча автори дослідження бачили мало доказів того, що цей пробіотик може лікувати сальмонелу, вони відзначили, що при цьому чоловіки і жінки по-різному відображали симптоми інфекції і швидкість очищення біологічних тканин організму від інфекції.
Все ж вченим необхідно провести більше досліджень, щоб встановити, чи повинна пробіотична терапія бути різною залежно від статі людини.
Бактерії, присутні в кишечнику людини, можуть впливати на вагу тіла. Дослідження 2009 року показують, що люди з ожирінням мають меншу бактеріальне різноманітність. джерело
Деякі експерти припускають, що добавки з синбіотики, до складу яких входять такі штами як Lactobacillus gasseri, викликають зниження ваги. Додавання певних волокон може посилити ці ефекти. джерело
Огляд 2019 року, присвячений взаємозв'язку ожиріння і прибутків, показав, що штами бактерій пов'язані з ожирінням і що суміші пробіотичних штамів можуть бути більш ефективними при лікуванні ожиріння, ніж окремі штами. Зокрема, Bifidobacterium може бути ефективним для зниження індексу маси тіла (ІМТ). У більшості досліджень в цій області використовувалися штами Lactobacillus і Bifidobacterium. Проте, все ще залишаються без відповіді питання про конкретні штамах, тривалості лікування і відповідних дозуваннях. джерело
Прибуток також можуть бути корисні для вирішення проблем з кишечником. Його оболонка іноді може бути пошкоджена, що може привести до її проникності. Це може дозволити молекулам проникнути в кровотік і викликати запалення або імунні реакції.
Проблеми в роботі кишечника можуть виникнути також після курсу антибіотикотерапії. Антибіотики можуть вбивати як погані, так і хороші бактерії. Іноді це може викликати у людини симптоми діареї при їх прийомі. Джерело Однак навіть одночасний прийом пробіотиків може допомогти населенню кишечника корисними бактеріями і послабити будь-які симптоми діареї.
Наприклад, пробіотичні дріжджі Saccharomyces boulardii можуть бути ефективні в профілактиці і лікуванні діареї, що виникає при прийомі антибіотиків або після інфекції. Дріжджі також можуть бути ефективними при лікуванні синдрому роздратованого кишечника і запального захворювання кишечника. джерело
Прибуток від запорів
Дослідження показують, що пробіотики можуть скоротити час проходження їжі через шлунково-кишковий тракт. Тобто з пробиотиком час, необхідний для того, щоб їжа пройшла весь шлях і закінчилася актом дефекації, займає 12,4 години. Кількість же актів дефекації збільшилася на 1,3 в тиждень. Штам Bifidobacterium lactis, мабуть, найбільш ефективний для поліпшення часу проходження кишечника, частоти і консистенції стільця, а також метеоризму. джерело
Прибуток для дітей
Дитячі кольки
некротичний ентероколіт
Сепсис у немовлят
Інші переваги пребіотиків
Існує також велика кількість підтверджених результатів про інші переваги пробіотиків.
Це лише невелика частина загальних переваг пробіотиків, оскільки поточні дослідження вказують на широкий спектр наслідків для здоров'я.
Наскільки безпечні пробіотики?
Оскільки мікроби, які використовуються в якості пробіотиків, вже існують у вашому організмі, пробіотичні продукти і добавки зазвичай вважаються безпечними.
Вони можуть викликати алергічні реакції, а також можуть викликати легкий розлад шлунка, діарею або метеоризм і здуття живота протягом перших кількох днів після початку їх прийому.
Є певні категорії людей, які повинні дотримуватися обережності при використанні пробіотичних добавок через високого ризику зараження:
Обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем перед початком прийому пробіотичної добавки.
Чи можуть пробіотики завдати шкоди організму?
Для більшості здорових людей пробіотики не завдають шкоди і вже накопичений великий досвід їх безпечного використання. Вони, як правило, вважаються безпечними, і їх часто "дають спробувати", щоб подивитися, чи можуть вони допомогти з тими чи іншими захворюваннями.
Проте ризик прояву побічних ефектів прибутків вище у людей з важкими захворюваннями або з ослабленою імунною системою.
Коли пробіотики розглядаються для осіб з високим ризиком, таких як недоношені діти або тяжкохворі стаціонарні пацієнти, потенційні ризики прибутків слід ретельно зіставляти з їх перевагами.
Можливі, але малоймовірні побічні ефекти:
Існує безліч досліджень по темі прибутків. Вчені намагаються визначити, коли і як їх слід використовувати, а також наскільки вони ефективні. У будь-якому випадку обов'язково поговоріть зі своїм лікуючим лікарем перед початком прийому пробіотичних добавок. джерело
Як правильно вибрати і приймати пробіотик
При виборі пробіотичної добавки насамперед звертайте увагу на виробника. Це повинен бути перевірений добре зарекомендував себе бренд з високими стандартами виробництва. Виробники постійно намагаються підвищити ефективність пробіотиків, використовуючи різні методи (наприклад, мікроінкапсуляції), щоб захистити пробіотики від навколишнього середовища, збільшуючи шанси бактерій на виживання і ефективність.
«Приймайте пробіотики за сніданком», - пропонує дієтолог Роберт Хобсон. «Було показано, що цей час, коли бактерії мають найбільші шанси на виживання в кислому середовищі кишечника. Коли ви приймаєте їх, намагайтеся уникати занадто кислих продуктів, таких як безалкогольні напої і соки, дуже гарячу їжу чи алкогольні напої. Така їжа може вбити мікроби і вплинути на користь вашої пробіотичної добавки ». джерело
Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.