Старіння - не вирок: таурин як фактор молодості та довголіття

Категорії

Бажаєте, щоб замість вас старів портрет, захований у підвалі, вживайте якнайбільше таурину! Амінокислота міститься в організмі людей і тварин, у м'ясних, рибних та молочних продуктах, а також… в енергетиках. Авторитетне наукове видання Science опублікувало нове дослідження, в якому вчені знайшли прямий зв'язок між таурином та довголіттям.

Дослідники з'ясували: з віком рівень таурину у людей та тварин знижується, що активізує процеси старіння. Додатковий прийом амінокислоти за 1 рік може збільшити тривалість життя на 8 років, покращуючи показники здоров'я. Вчені вважають дослідження революційним і впевнені в тому, що ми стали на кілька кроків ближчими до здорового довголіття.

Старіння неминуче?

Старіння – неминучий та багатофакторний процес, – кажуть автори дослідження. Та є речовини, які пришвидшують чи навпаки уповільнюють ці процеси. До них відноситься амінокислота таурин, яка міститься в організмі людини та тварин.

Концентрація таурину в крові знижується з віком у мишей, мавп та людей. Щоб з'ясувати, чи сприяє це старінню, вчені давали таурин 1 раз на день черв'якам, самкам і самцям мишей та мавп.

Дослідники науково довели: дефіцит амінокислоти таурину в організмі викликає старіння та погіршує показники здоров'я у тварин. Чи спостерігається такий же ефект у людей? Вчені впевнені, що так, але це ще належить науково довести.

Добавки таурину уповільнюють процес старіння у мавп, мишей та черв'яків, збільшуючи тривалість здорового життя мишей у середньому віці на 12%.

«Останні 25 років вчені намагалися знайти фактори, які не тільки дозволяють людині жити довше, а й збільшують тривалість життя, дозволяючи бути здоровими і в похилому віці», - каже автор дослідження, доцент Кафедри генетики та розвитку Коледжу лікарів і хірургів Колумбійського університету в Нью-Йорку Віджай Ядав.

Таурин може бути еліксиром життя всередині нас, який допомагає нам жити довше і здоровіше, – упевнений учений.

Експерименти на мишах, мавпах та хробаках показали, що додаткове введення таурину сприяло не лише довголіттю тварин, але й покращенню показників здоров'я: від кістково-м'язового каркасу до серцево-судинної та травної системи.

"Еліксир життя всередині нас": таурин та процеси старіння

У ході дослідження вчені з'ясували, що рівень таурину в крові мавп, мишей та людей значно знижуються із віком. Наприклад, рівень амінокислоти у 60-річних становить лише третину від рівня таурину у 5-річних дітей.

«Коли ми це з'ясували, ми почали ставити питання, чи є дефіцит таурину рушійною силою процесу старіння, і розпочали великий експеримент на мишах», - стверджує Ядав.

Вчені досліджували 250 мишей, яким було приблизно 45 років за людськими мірками. Щодня гризунам додавали в корм таурин або вводили розчин речовини. 

Клінічний експеримент показав: тривалість життя самок мишей збільшувалася на 12%, самців – на 10%, що відповідає 7-8 людським рокам. Такі ж позитивні ефекти спостерігалися і в мавп, яким також вводили амінокислоту.

Вчені також зазначили: тварини, які отримували таурин протягом року, мали кращі показники здоров'я порівняно із іншою групою.

Вони стали більш енергійними, у них збільшилася кісткова маса, зменшилася депресія та тривожна поведінка, покращилася м'язова сила й витривалість, а також знизилася резистентність до інсуліну.

Чи може таурин подовжити життя людини?

Чи може додаткове споживання таурину підтримувати молодість та здоров'я людини? Вчені стверджують, що є всі передумови для цього. Наприклад, в одному із досліджень вони вивчили 12 000 дорослих жителів Європи у віці від 60 років.

Вчені з'ясували, що люди з вищим рівнем таурину були більш здоровими та мали нижчий рівень ожиріння й запалення, низьку частоту гіпертонії, а також меншу кількість випадків діабету 2 типу.

Потрібні додаткові клінічні випробування на людях, щоб визначити справжню користь таурину для здоров'я, – кажуть дослідники.

Доктор філософії, президент Академії харчування та дієтології США Лаурі Райт в інтерв'ю науковому журналу Medical News Today пояснила науковий інтерес вчених до таурину:

«Через велику кількість таурину в організмі та його ролі в нервовій системі зростає інтерес до цієї амінокислоти в процесах старіння. Думаю, невдовзі ми побачимо дослідження таурину на людях.

Таурин виконує чимало функцій в організмі, є нейротрансмітером у головному мозку, утворює жовчні солі, покращує травлення та підтримує нервову систему».

Незважаючи на виражені anti-age властивості таурину, вчені вважають, що додаткового вживання амінокислоти недостатньо. Лікарка Райт упевнена: найкращий спосіб уповільнити процеси старіння - менше стресувати, більше рухатися та дотримуватися середземноморського типу харчування, багатого на фрукти, овочі, корисні олії, рибу та цільнозернові.

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Коментарі до статті
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.