Сподобалася стаття? Поділися з другом:
Вітамін D, вперше ідентифікований як вітамін на початку 20-го століття, тепер визнаний прогормоном. Багато в чому завдяки історичній випадковості в період 1920-1940 рр він став класифікуватися саме як вітамін, а не як стероїдний гормон. Формальне визначення вітаміну - це органічна молекула (або пов'язаний набір молекул), що є важливим мікроелементом, що надходять в організм з їжею в невеликих кількостях і необхідним для забезпечення нормального функціонування фізіологічних процесів. Акцент тут робиться саме на «невеликих кількостях» і «що надходять з їжею».
Це означає, що організм не здатний метаболічно синтезувати цей вітамін. Однак ультрафіолетове вплив 7-дегідрохолестеріна, присутнього в шкірі, призводить до фотохимическому виробництва вітаміну D3. Таким чином, вітамін D3 стає справжнім вітаміном тільки тоді, коли тварина або людина не мають регулярного доступу до сонячного або ультрафіолетового випромінювання. При нормальних фізіологічних умовах все ссавці, включаючи людей, можуть за допомогою ультрафіолетового опромінення 7-дегідрохолестеріна, присутнього в шкірі, виробляти достатню кількість вітаміну D3 для задоволення своїх харчових потреб.
Роль вітаміну D3 як найважливішого дієтичного компонента, в поєднанні з його важливістю як стероїдного гормону за останні 3-4 десятиліття набула широкої популярності в сфері охорони здоров'я. Проте, як показує статистика, не всі достатньо обізнані про його важливість для нашого здоров'я. У 2006-му році був проведений семінар по використанню вітаміну Д і вчені і експерти в сфері харчування зробили консенсусне заяву про те, що «приблизно половина літніх людей в Північній Америці і дві третини решти світу не отримують достатньо вітаміну D для підтримки здорової щільності кісток, зниження ризику переломів і поліпшення прикріплення зубів до щелепи. Така недостатність вітаміну D також знижує м'язову силу, збільшує ризик падінь і навіть пов'язана з підвищеним ризиком розвитку колоректального і інших основних видів раку »( Джерело )
Виявляється, людина з давніх часів знав про речовину, яке ми тепер знаємо як вітамін D . Перше наукове опис дефіциту вітаміну Д (тобто рахіту) було зроблено ще в 17 столітті. Однак головний прорив стався на початку 20-го століття, коли розвиток нутрициологии як експериментальної науки дозволило виявити причини, що викликають рахіт.
У 1919-1920-х роках британський учений Едвард Мелланбі, працюючи з собаками, вирощеними виключно в приміщенні (при відсутності сонячного або ультрафіолетового світла), розробив дієту, яка дозволила йому встановити, що ракові захворювання кісток у тварин були викликані дефіцитом певного мікроелемента в раціоні. У 1921 році він написав: «Дія жирів при рахіті відбувається через вітаміну або додаткового харчового фактора, який вони містять, ймовірно, ідентичний жиророзчинних вітамінів». Крім того, він встановив, що масло печінки тріски є відмінним антирахітичним засобом.
У 1923 році вчені Гаррі Голдблатт і Кетрін Марджорі Сомс встановили, що знаходиться в шкірі людини 7-дегидрохолестерин під впливом сонячного світла перетворювався в жирорастворимое речовина.
Хіміки Альфред Гесс і Мілдред Вайншток підтвердили взаємозв'язок між ультрафіолетовим випромінюванням і виробленням вітаміну Д. Вони проводили експерименти за участю щурів хворих на рахіт. Піддослідні тварини отримували в їжу шматочки шкіри, які зазнали впливу ультрафіолету. Після цього вони починали виробляти достатню кількість жиророзчинних вітамінів. Це дозволило вченим припустити, що цей вітамін можна отримати не тільки з їжею.
Величезний внесок у визначення структури і властивостей вітаміну Д було зроблено двома німецькими вченими. Паралельно над цим працювали Генріх Віланд в Мюнхені і Адольф Віндаус в Геттінгені.
До 1927 року робота над структурою і хімією стеролов і вітаміну D принесла настільки блискучі результати, що внесок Виланда і Віндаус був відзначений на найвищому рівні.
У 1927 році Віланд була присуджена Нобелівська премія з хімії за його роботу над жовчними кислотами, а в 1928 році така ж премія була присуджена Віндаус за його дослідження за складом стеринів і їх зв'язку з іншими речовинами, що зустрічаються в природі.
Важливість вітаміну Д для нашого організму
Вітамін D є життєво важливим живильною речовиною для нашого здоров'я.
Його основні функції:
Існує два основних типи вітаміну D:
Ці дві форми, як правило, еквівалентні, і обидві ефективно підвищують рівень вітаміну D в організмі людини. Однак в більш високих дозах вітамін D2 є менш ефективним.
Фактори, що впливають на здатність організму синтезувати вітамін D:
Деякі люди зможуть отримувати в достатній кількості вітаміну D тільки від сонячного світла. Це залежить від кольору їх шкіри, часу доби, географічного розташування.
Люди, що живуть ближче до екватора, отримують більше сонячного світла. У Північній півкулі в період з листопада по лютий люди відчувають дефіцит вітаміну Д, що отримується за допомогою сонячного світла.
Кількість меланіну, що міститься в шкірі людини, також впливає на кількість виробленого вітаміну D. Менша кількість меланіну призводить до більш світлій шкірі, яка практично не захищена від шкідливих ультрафіолетових променів. Люди з великою кількістю меланіну в шкірі мають кращий захист від сонця, але їм потрібно більше часу для вироблення вітаміну D. Наприклад, в США У Сполучених Штатах Центри вчені з Центру по контролю і профілактиці захворювань виявили, що американці мексиканського походження і чорношкірі люди неіспанского етнічного походження мають більш високу ймовірність дефіциту вітаміну д.
Деякі люди не можуть поглинати достатню кількість вітаміну D від сонячного світла через певних факторів способу життя. наприклад,
Не варто забувати, що наш організм може виробляти тільки певну кількість вітаміну Д в момент часу. Тому поглинання ультрафіолетових променів понад норму може викликати опіки шкіри, її передчасне старіння і збільшити ризик розвитку раку шкіри.
Хоча їжа і не є основним джерелом вітаміну Д, ми можемо знайти деякий його кількість в таких продуктах:
Вміст вітаміну Д в різних продуктах
продукти | Вміст вітаміну Д в міжнародних одиницях МО |
Масло печінки тріски, 1 столова ложка | 1360 |
Лосось, 85 г в приготованому вигляді | 447 |
Консервований тунець, 85 г | 154 |
Збагачений апельсиновий сік, 1 чашка | 137 |
Збагачене молоко, 1 чашка | 115-124 |
Йогурт, збагачений 20% вітаміну Д від рекомендованого добового кількості, 170 г | 80 |
Консервовані сардини, 2 штуки | 46 |
Яловича печінка, 85 г в приготованому вигляді | 42 |
Яєчний жовток, 1 великий | 41 |
Вівсяні пластівці, збагачений 10% вітаміну Д від рекомендованого добового кількості, 1 чашка | 40 |
Швейцарський сир, 30 г | 6 |
Досить нелегко визначити єдину добову дозу прийому вітаміну Д, так як вона безпосередньо залежить від часу перебування на сонці. Вона варіюється від людини до людини і залежить від багатьох факторів, згаданих вище.
З цієї причини рекомендації засновані на рекомендованих дозах за умови, що людина отримує мінімальну кількість сонця. Рекомендоване дієтичне споживання в міжнародних одиницях.
Наприклад, Рада з продовольства і харчування в Інституті медицини США встановив рекомендовану добову дозу для вітаміну D, що представляє собою щоденну дозу, достатню для підтримання здоров'я кісток і нормального метаболізму кальцію у здорових людей. ( Джерело ) У таблиці нижче дози вказані як в міжнародних одиницях (МО), так і в микрограммах (мкг). Біологічна активність 40 МО дорівнює 1 мкг
вік | чоловіки | жінки |
0-12 місяців | 400 МО (10 мкг) | 400 МО (10 мкг) |
1-13 років | 600 МО (15 мкг) | 600 МО (15 мкг) |
14-18 років | 600 МО (15 мкг) | 600 МО (15 мкг) |
19-50 років | 600 МО (15 мкг) | 600 МО (15 мкг) |
51-70 років | 600 МО (15 мкг) | 600 МО (15 мкг) |
˃70 років | 800 МО (20 мкг) | 800 МО (20 мкг) |
Не варто забувати, що хоча вітамін D3 - це безрецептурний препарат, він є гормональним і повинен застосовуватися тільки під професійним керівництвом лікаря. Простий аналіз крові може визначити рівень вітаміну Д в організмі і потребуєте в додатковому його кількості.
Вчені використовують нанограми на мілілітр (нг / мл) для вимірювання рівня вітаміну D в крові.
В даний час немає єдиного певного рівня дефіциту вітаміну D. Деякі експерти класифікують дефіцит як наявність менше 12 нг / мл вітаміну D в крові і стверджують, що рівні нижче 20 нг / мл є занадто низькими для підтримки здоров'я кісток.
Однак інші експерти вважають, що рівень повинен бути вище, і розцінюють дефіцит починаючи вже з 30 нг / мл.
Симптоми дефіциту вітаміну Д
Дефіцит вітаміну D може бути викликаний певними захворюваннями, такими як:
Вік: здатність шкіри виробляти вітамін D зменшується з віком.
Мобільність: люди, які постійно перебувають вдома або рідко бувають на вулиці (наприклад, люди в будинках для людей похилого віку та інших закритих установах), не можуть використовувати вплив сонця як джерело вітаміну Д.
Колір шкіри: темна шкіра виробляє меншу кількість вітаміну Д, ніж світла шкіра.
Грудне вигодовування: жіноче грудне молоко містить лише незначну кількість вітаміну Д. Тому для немовлят, які перебувають виключно на грудному вигодовуванні, існує ризик недоотримати необхідну кількість вітаміну.
Вітамін Д , як і будь-який інший препарат, в кількостях, що перевищують розумні межі, може завдати шкоди організму. Логічно припустити, що передозування не може виникнути від тривалого перебування на сонці. Це можливо лише в разі прийому добавок вітаміну Д. Це трапляється досить рідко, наприклад, у випадках, коли людина приймає занадто велику дозу вітаміну протягом тривалого терміну (від року і більше).
Симптоми надлишку вітаміну Д в крові:
Прийом дуже великої кількості вітаміну D може підвищити рівень кальцію в крові. Це може викликати проблеми зі здоров'ям, такі як сплутаність свідомості і проблеми з серцем.
Також деякі ліки можуть взаємодіяти з препаратами вітаміну Д, що може значно знизити їх ефективність.
Алюміній. Прийом вітаміну D і алюминийсодержащих фосфат-зв'язуючих протягом тривалого часу може викликати шкідливі високі рівні алюмінію у людей з нирковою недостатністю.
Протисудомні. Протисудомні препарати фенобарбітал і фенітоїн посилюють розщеплення вітаміну D і зменшують засвоєння кальцію.
Аторвастатин (Ліпітор). Прийом вітаміну D може вплинути на процес засвоєння статинів.
Кальціпотріен (Довонекс). Не приймайте вітамін D з цим препаратом від псоріазу. Комбінація може збільшити ризик занадто великої кількості кальцію в крові (гіперкальціємія).
Холестирамін (Преваль). Прийом цього препарату для схуднення може знизити засвоєння вітаміну Д.
Субстрати цитохрому P450 3A4 (CYP3A4). Використовуйте вітамін D обережно, якщо ви приймаєте ліки з цими ферментами.
Дигоксин (Ланоксін). Уникайте прийому високих доз вітаміну D разом з цим серцевим препаратом. Високі дози вітаміну D можуть викликати гіперкальціємію, яка може збільшити ризик фатальних серцевих проблем з дигоксином.
Дилтіазем (Кардізем, Тіацак). Уникайте прийому високих доз вітаміну D з цим препаратом від кров'яного тиску. Високі дози вітаміну Д можуть викликати гіперкальціємію, що істотно знизить ефективність препарату.
Орлістат (Ксенікал, Аллі). Прийом цього препарату для схуднення може знизити засвоєння вітаміну D.
Діуретики. Ці препарати можуть знизити виділення кальцію з сечею. Це може привести до гіперкальціємії, якщо ви приймаєте вітамін D.
Стероїди. Прийом стероїдних медикаментів, таких як преднізон, може знизити засвоєння кальцію і погіршити вироблення вітаміном D.
Стимулюючі проносні. Тривале використання високих доз стимулюючих проносних засобів може знизити поглинання вітаміну D і кальцію.
Верапаміл (Верелан, Калан). Уникайте прийому високих доз вітаміну D з цим препаратом від кров'яного тиску. Високі дози вітаміну D можуть викликати гіперкальціємію, що може знизити ефективність препарату.
Вітамін Д-3 Для Дітей, Baby Vitamin D3, California Gold Nutrition, у краплі, 400 МО (10 мкг), 10 мл https://biotus.ua/vitamin-d-3-dlja-detej-california-gold-nutrition-10-ml.html | Вітамін Д (холекальциферол) - 400 МО (10 мкг) | |
Вітамін Д3, Vitamin D3, Biotus, 1000 МО, 60 капсул https://biotus.ua/vitamin-d3-vitamin-d3-biotus-1000-me-60-kapsul.html | Вітамін Д3 - 1000 МО | |
Вітамін Д3 (Холекальциферол), Vitamin D3, Solgar, 10000 МО, 120 капсул https://biotus.ua/vitamin-d3-solgar-vitamin-10-000-me-120-kapsul.html | Вітамін Д3 (холікальціферол) - 250 мкг (10000 МО) | |
Кальцій, Магній, D3, Апельсин, Ваніль, Calcium Magnesium Citrate, Solgar, 473 мл | 1 порція - 1 столова ложка (15 мл). В одній порції - цукор - 1г, вітамін Д3 (холекальциферол) - 500 МО, кальцій (цитрат кальцію) - 600 мг, магній (цитрат магнію) - 300 мг. |
Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.