Facebook Pixel

Які вітаміни та добавки потрібні військовим в умовах війни?

Які вітаміни та добавки потрібні військовим в умовах війни?

Бути військовим у реаліях війни – це важка фізична та розумова праця. Щоб вистояти у непередбачених ситуаціях та зберегти фізичне й психічне здоров'я, потрібно мати особливу підготовку. Військові мають бути у відмінній фізичній формі, мати хороші показники здоров'я, вміти концентруватися в умовах стресу.

Виконання бойових операцій потребує фізичної витривалості та психологічної гнучкості. Проаналізувавши дослідження американських учених, які вивчали досвід військових у гарячих точках, ми визначили перелік вітамінів та добавок, необхідних для підтримки здоров'я й витривалості військових за умов війни.

Жирні кислоти омега-3: підтримка серцево-судинної системи та психічного здоров'я

Дефіцит вітамінів, ризик анемії, розлади харчування, ГРВІ, безсоння та депресія - дослідження показують, що у всіх військових під час спецоперацій виникає гостра нестача вітамінів, а також схильність до вірусних захворювань та психічних розладів. Тому військовим, як нікому, потрібне додаткове поповнення раціону поживними речовинами.

За словами дослідників, через погану дієту з високим вмістом вуглеводів, низьким вмістом корисних білків і браком якісної жирної риби, військовослужбовці часто мають дефіцит омега-3 жирних кислот. За даними низки досліджень, омега-3-ненасичені жирні кислоти підтримують когнітивні функції та серцево-судинну систему.

Поліненасичені жирні кислоти знижують рівень холестерину та ризик серцево-судинних захворювань, покращують когнітивну функцію мозку, підтримують еластичність суглобів і хрящів.

Омега-3 кислоти необхідні для усунення тривожних розладів і депресії в умовах війни, підвищених стресів, фізичних та розумових навантажень. Оскільки наш організм не може виробляти ці поживні речовини самостійно, фахівці рекомендують регулярно вживати жирну рибу, а також приймати капсули Омега-3.

Українські військові під час спецопераційАргінін: підвищення витривалості

За даними американських експертів Ресурсного центру людських можливостей при Міністерстві оборони США, L-аргінін має потенціал ергогенної користі. Це означає, що добавка підвищує фізичну витривалість, що має ключове значення для військових. Споживання L-аргініну підвищує рівень оксиду азоту в крові. Це сприяє кисневому харчуванню м'язів під час фізичної активності.

Дослідження показують, що 6 г L-аргініну - це найкраща добова норма, корисна для підтримки гарної фізичної форми. Експерти також рекомендують вживати продукти із високим вмістом цієї речовини – червоне та біле м'ясо, рибу, яйця, соєві продукти, включаючи тофу, сочевицю, бобові та горіхи.

Протеїн: білкові добавки для м’язового тонусу

Білок – це будівельний матеріал, необхідний для росту та розвитку тіла, який допомагає м'язам залишатися здоровими. Він зберігає почуття ситості, допомагає пережити день без збоїв та затуманення свідомості, особливо тим, чия діяльність пов'язана зі стресами та важкими фізичними навантаженнями.

Протеїновий порошок або протеїнові батончики - це чудова альтернатива білку, якого може бути недостатньо у військових пайках.

Часто військовослужбовці використовують білкові та амінокислотні добавки, щоб збільшити м'язову масу та сприяти відновленню після тренувань. Згідно дослідження 2021, приблизно 33% американських військовослужбовців застосовують білкові або амінокислотні добавки порівняно з лише 4% цивільних осіб. Білок необхідний для нарощування м'язової маси. Доповнення раціону протеїновим порошком чи батончиками може допомогти задовольнити щоденну потребу у білку.

Вітамін С: підтримка імунної системи

Довгі ночі, ранній світанок, необхідність щоразу перевершувати свої фізичні можливості – військовий спосіб життя втомлює, тому важливо дбати про своє імунне здоров’я. Численні дослідження показали: вітамін С необхідний для імунної функції, що може бути корисним для військовослужбовців.

Понад 50 тисяч досліджень довели, що вітамін С підтримує імунну систему, захищає серцево-судинну систему, ясна та суглоби від небезпечних захворювань. Нутрієнт покращує психоемоційний стан при підвищених стресах. Наш організм не вміє виробляти вітамін С, тому так важливо отримувати його з їжі та вітамінних комплексів.

Сухий пайок українських військовихВітамін D: природний антидепресант

Згідно з численними дослідженнями, вітамін D зменшує вироблення кортизолу, «гормону стресу». В огляді, опублікованому в журналі Nutrients, вчені виявили, що у людей, які приймали вітамін D, спостерігалося поліпшення самопочуття при депресії, а ефект від прийому добавок був порівняний з ефектом від прийому антидепресантів.

Вітамін D відіграє ключову роль для підтримки здоров'я та психологічного балансу:

  • допомагає засвоювати кальцій та фосфор;
  • захищає організм від рахіту, розвитку карієсу, патологій ясен та остеопорозу;
  • підтримує імунітет, підвищуючи стійкість до вірусних захворювань.

Мелатонін: гормон сну та молодості

Мелатонін або “гормон сну” регулює фази сну, підвищує стресостійкість та фізичну активність. Наше тіло виробляє гормон в темряві, допомагаючи нам розслабитися та заснути. Однак людям, які постійно знаходяться в стані стресу, порушуючи природні циркадні ритми, може знадобиться додатковий прийом мелатоніну, який:

  • усуває безсоння та хронічний недосип;
  • має антиоксидантну дію;
  • уповільнює процеси старіння;
  • усуває тривожність, покращує настрій.

Враховуючи високий рівень стресу та відсутність можливості вести здоровий спосіб життя в реаліях війни, українським військовим нині, як ніколи, важливо підтримувати здоров'я вітамінами та дієтичними добавками. Компанія Biotus задає тон у збереженні здоров’я українців навіть у важкі воєнні часи, ініціюючи численні акції, спрямовані на допомогу ЗСУ, зокрема забезпечення військових вітамінами.

Зміст
  • Жирні кислоти омега-3: підтримка серцево-судинної системи та психічного здоров'я
  • Аргінін: підвищення витривалості
  • Протеїн: білкові добавки для м’язового тонусу
  • Вітамін С: підтримка імунної системи
  • Вітамін D: природний антидепресант
  • Мелатонін: гормон сну та молодості
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0