Facebook Pixel

Старіння - не вирок: таурин як фактор молодості та довголіття

Старіння - не вирок: таурин як фактор молодості та довголіття

Бажаєте, щоб замість вас старів портрет, захований у підвалі, вживайте якнайбільше таурину! Амінокислота міститься в організмі людей і тварин, у м'ясних, рибних та молочних продуктах, а також… в енергетиках. Авторитетне наукове видання Science опублікувало нове дослідження, в якому вчені знайшли прямий зв'язок між таурином та довголіттям.

Дослідники з'ясували: з віком рівень таурину у людей та тварин знижується, що активізує процеси старіння. Додатковий прийом амінокислоти за 1 рік може збільшити тривалість життя на 8 років, покращуючи показники здоров'я. Вчені вважають дослідження революційним і впевнені в тому, що ми стали на кілька кроків ближчими до здорового довголіття.

Старіння неминуче?

Старіння – неминучий та багатофакторний процес, – кажуть автори дослідження. Та є речовини, які пришвидшують чи навпаки уповільнюють ці процеси. До них відноситься амінокислота таурин, яка міститься в організмі людини та тварин.

Концентрація таурину в крові знижується з віком у мишей, мавп та людей. Щоб з'ясувати, чи сприяє це старінню, вчені давали таурин 1 раз на день черв'якам, самкам і самцям мишей та мавп.

Дослідники науково довели: дефіцит амінокислоти таурину в організмі викликає старіння та погіршує показники здоров'я у тварин. Чи спостерігається такий же ефект у людей? Вчені впевнені, що так, але це ще належить науково довести.

Добавки таурину уповільнюють процес старіння у мавп, мишей та черв'яків, збільшуючи тривалість здорового життя мишей у середньому віці на 12%.

«Останні 25 років вчені намагалися знайти фактори, які не тільки дозволяють людині жити довше, а й збільшують тривалість життя, дозволяючи бути здоровими і в похилому віці», - каже автор дослідження, доцент Кафедри генетики та розвитку Коледжу лікарів і хірургів Колумбійського університету в Нью-Йорку Віджай Ядав.

Таурин може бути еліксиром життя всередині нас, який допомагає нам жити довше і здоровіше, – упевнений учений.

Експерименти на мишах, мавпах та хробаках показали, що додаткове введення таурину сприяло не лише довголіттю тварин, але й покращенню показників здоров'я: від кістково-м'язового каркасу до серцево-судинної та травної системи.

Таурин продлевает молодость"Еліксир життя всередині нас": таурин та процеси старіння

У ході дослідження вчені з'ясували, що рівень таурину в крові мавп, мишей та людей значно знижуються із віком. Наприклад, рівень амінокислоти у 60-річних становить лише третину від рівня таурину у 5-річних дітей.

«Коли ми це з'ясували, ми почали ставити питання, чи є дефіцит таурину рушійною силою процесу старіння, і розпочали великий експеримент на мишах», - стверджує Ядав.

Вчені досліджували 250 мишей, яким було приблизно 45 років за людськими мірками. Щодня гризунам додавали в корм таурин або вводили розчин речовини. 

Клінічний експеримент показав: тривалість життя самок мишей збільшувалася на 12%, самців – на 10%, що відповідає 7-8 людським рокам. Такі ж позитивні ефекти спостерігалися і в мавп, яким також вводили амінокислоту.

Вчені також зазначили: тварини, які отримували таурин протягом року, мали кращі показники здоров'я порівняно із іншою групою.

Вони стали більш енергійними, у них збільшилася кісткова маса, зменшилася депресія та тривожна поведінка, покращилася м'язова сила й витривалість, а також знизилася резистентність до інсуліну.

Чи може таурин подовжити життя людини?

Чи може додаткове споживання таурину підтримувати молодість та здоров'я людини? Вчені стверджують, що є всі передумови для цього. Наприклад, в одному із досліджень вони вивчили 12 000 дорослих жителів Європи у віці від 60 років.

Вчені з'ясували, що люди з вищим рівнем таурину були більш здоровими та мали нижчий рівень ожиріння й запалення, низьку частоту гіпертонії, а також меншу кількість випадків діабету 2 типу.

Потрібні додаткові клінічні випробування на людях, щоб визначити справжню користь таурину для здоров'я, – кажуть дослідники.

Доктор філософії, президент Академії харчування та дієтології США Лаурі Райт в інтерв'ю науковому журналу Medical News Today пояснила науковий інтерес вчених до таурину:

«Через велику кількість таурину в організмі та його ролі в нервовій системі зростає інтерес до цієї амінокислоти в процесах старіння. Думаю, невдовзі ми побачимо дослідження таурину на людях.

Таурин виконує чимало функцій в організмі, є нейротрансмітером у головному мозку, утворює жовчні солі, покращує травлення та підтримує нервову систему».

Незважаючи на виражені anti-age властивості таурину, вчені вважають, що додаткового вживання амінокислоти недостатньо. Лікарка Райт упевнена: найкращий спосіб уповільнити процеси старіння - менше стресувати, більше рухатися та дотримуватися середземноморського типу харчування, багатого на фрукти, овочі, корисні олії, рибу та цільнозернові.

Зміст
  • Старіння неминуче?
  • "Еліксир життя всередині нас": таурин та процеси старіння
  • Чи може таурин подовжити життя людини?
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.