Facebook Pixel

Цілющі жири: користь незамінних жирних кислот

Цілющі жири: користь незамінних жирних кислот

Подейкують, що жирні продукти псують фігуру та шкодять здоров'ю. Якщо йдеться про жири, які містяться в картопляних чіпсах чи заварних тістечках, то безперечно це так. Та в природі є й “хороші жири”, які беруть участь у життєво важливих функціях організму, підтримуючи здоров'я внутрішніх органів, красу та молодість шкіри, волосся й нігтів. 

Які бувають види незамінних жирних кислот? Чи виробляє їх наш організм? І чому важливо щодня поповнювати запас "добрих жирів"? Читайте далі!

Що таке незамінні жирні кислоти?

У природі є три основні види жирів - насичені, мононенасичені та поліненасичені. Насичені жири – це тверді жири, які не втрачають форму при кімнатній температурі. Вони містяться в їжі тваринного походження – молочних продуктах (маслі, сметані, сирі), у м'ясі, свинячому салі. Такі жири корисні для організму у невеликих кількостях, оскільки вони можуть підвищувати рівень холестерину.

Мононенасичені жири - це рідкі жири, які містяться в рослинних оліях. Поліненасичені жири - це незамінні жири, які потрібні для нормального функціонування організму. Наш організм їх не може виробляти самостійно.

Незамінні жирні кислоти - це поліненасичені жирні кислоти, які мають надходити в наш організм через харчування та дієтичні добавки. Існує два основних типи незамінних поліненасичених жирів: альфа-ліноленова кислота омега-3 та лінолева кислота - омега-6.

Жирні кислоти омега-3: здоров'я серця та судин

Наш організм не може самостійно виробляти жирні кислоти омега-3, але вони відіграють важливу роль для здорового функціонування всіх систем. Особливо омега-3 кислоти корисні для серцево-судинної системи. У ході еволюції людина почала все більше вживати оброблену їжу, солодощі та напівфабрикати, тому у більшості людей порушився баланс омега-3 і омега-6.

На полицях супермаркетів важко знайти продукт, який не містив би трансжири. Ці небезпечні речовини підвищують холестерин та знижують засвоєння омега-3. Щоб відновити баланс незамінних жирних кислот, потрібно регулярно вживати холодноводну рибу або вживати натуральні добавки.

Натуральні джерела Омега-3Натуральні джерела омега-3

У природі є чимало джерел незамінних жирних кислот. Як у продуктах тваринного походження, так і в рослинній їжі є омега-3:

  • Жирна морська та річкова риба, морепродукти - лосось, форель, молюски та устриці. Риб'ячий жир містить 2 типи омега-3 жирних кислот: ДГК та ЕПК.
  • Волоські горіхи - чудове джерело омега-3 жирних кислот. З'їдаючи щодня 2-3 горіхи, ви отримуєте денну порцію незамінних жирних кислот.
  • Насіння чіа - цінний суперфуд, який містить омега-3, 6 і 9, селен і клітковину. Продукт корисний для серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, шкіри, волосся та нігтів.
  • Насіння коноплі - чудове джерело омега-3 жирних кислот, білка, цинку та заліза. До того ж це смачна добавка до салатів, смузі та цільнозернових каш.

Насіння або олія льону - корисний, цінний продукт, який містить омега-3 та омега-6. Один із найкращих альтернатив риб'ячого жиру для веганів. Продукт покращує гормональний фон, підтримує здоров'я нервової та серцево-судинної системи. Насіння льону можна вживати у вигляді каш, приправи до салатів та десертів.

Омега-3 з печінки тріски та м'яса риби

Оскільки печінка тріски містить високу концентрацію риб'ячого жиру, саме з неї часто добувають омега-3. Колись риб'ячий жир отримували шляхом природного стікання у бочку. Нині через забруднення довкілля цей метод видобутку неприпустимий.

Риб'ячий жир з печінки тріски має пройти глибоке очищення, чим можуть похвалитися не так багато виробників. Тому лікарі рекомендують обирати омега-3 з м'яса кількох видів риб або віддати перевагу риб'ячому жиру з печінки тріски лише тих виробників, які використовують технологію молекулярної дистиляції.

Риб'ячий жир з м'яса риби - це безпечніший продукт, оскільки м'ясо не накопичує токсичні речовини порівняно з печінкою. Дієтологи рекомендують продукт, виготовлений із кількох видів морських риб. Від риб'ячого жиру із хижих порід риб краще відмовитися, оскільки хижаки більше накопичують в організмі важкі метали.

Омега-3 SolgarОмега-3 Solgar та Now Foods: молекулярна дистиляція

Риб'ячий жир з печінки тріски компанії Now Foods випускається в гелевих капсулах, що містять 1000 мг речовини. Це 100% безпечний продукт, оскільки компанія одна з небагатьох у світі застосовує сучасну технологію молекулярної дистиляції.

Потрійна сила Omega-3, EPA & DHA, Solgar, 950 мг – це найвища концентрація натуральних поліненасичених омега-3 кислот від Solgar із холодноводної риби. Добавка підтримує здоров'я серцево-судинної системи, суглобів та шкіри, щоб ви могли почуватися краще.

Омега-капсули Wild Alaskan Full Spectrum містять натуральний жир дикого червоного лосося – однієї з найекологічніших джерел омега-3 жирних кислот. Ці м'які капсули містять 100% чистий жир дикого аляскинського лосося, виловленого безпечним способом.

Підтримуйте свій організм "корисними жирами" - омега-3 та омега-6 жирними кислотами, додаючи до раціону рослинні олії холодного віджиму, насіння, горіхи, жирну рибу. І, звісно, поповнюйте свої запаси добавок риб'ячим жиром від перевірених виробників. Подбайте про здоров'я внутрішніх органів, красу та молодість шкіри, волосся та нігтів.

Зміст
  • Що таке незамінні жирні кислоти?
  • Жирні кислоти омега-3: здоров'я серця та судин
  • Натуральні джерела омега-3
  • Омега-3 з печінки тріски та м'яса риби
  • Омега-3 Solgar та Now Foods: молекулярна дистиляція
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0