Facebook Pixel

Вагітність без вітамінів: чому це небезпечно?

Вагітність без вітамінів: чому це небезпечно?

Довгоочікувана вагітність - це завжди радість для майбутніх батьків. Але рано чи пізно перед майбутньою мамою постає питання: чи потрібно приймати вітаміни? Одні жінки з найперших днів вагітності запасаються вітамінними комплексами, інші ж всі надії покладають лише на харчування. Але чи достатньо одного харчування для здорового розвитку вагітності і гарного самопочуття майбутньої мами? Ми зібрали для вас науково обґрунтовані аргументи, які доводять, що вітаміни і мінерали - це необхідність для здоров'я жінки і малюка.

Чи не харчуванням єдиним: навіщо потрібні вітаміни?

Здорове харчування, піші прогулянки, а також гарний настрій - це запорука здорового протікання вагітності. Але чи достатньо цього? Адже у майбутньої матусі змінюється обмін речовин, робота гормональної системи, склад крові, а також потреба у вітамінах, мінералах і інших нутрієнтів. Науково доведено, що під час вагітності організму потрібно в півтора рази більше кальцію. Цинку, йоду, вітамінів В6 і В12 - на 30%, а заліза і фолієвої кислоти - в два рази.

Звичайно, це не означає, що потрібно сподіватися лише на полівітамінні комплекси. Потрібно збагачувати раціон свіжими фруктами, овочами, горіхами, сухофруктами, цільними злаками. Хоч здорове харчування відіграє одну з ключових ролей в здоровому протіканні вагітності, але, виявляється отримати денну дозу того чи іншого вітаміну за допомогою продуктів харчування - це та ще завдання. Наприклад, щоб повністю забезпечити організм денною дозою вітаміни В12, жінці необхідно з'їсти 800 г відвареної курячої грудки. Погодьтеся, не кожній з нас це під силу.

Чим небезпечний гіповітаміноз у вагітних?

Згідно з науковими дослідженнями, у більшості вагітних жінок в Україні немає в достатній кількості всіх необхідних вітамінів і мінералів. Цьому є чимало пояснень. По-перше, не найсприятливіша екологія, по-друге, сучасний ритм життя з постійними стресами і, звичайно ж, низька якість продуктів, овочів і фруктів. У 70% майбутніх матусь можна знайти дефіцит трьох і більше вітамінів. В основному це дефіцит вітамінів групи В, каротиноїдів, вітамінів С і D, а також заліза, йоду, цинку і кальцію.

Чим же загрожують наслідки для тих жінок, які не хочуть приймати вітаміни під час вагітності?

Ранній токсикоз, однією з головних причин якого є нестача вітаміну В6. Цей нутрієнт також регулює роботу нервової системи, тому при його нестачі ви можете відчувати дратівливість і агресивність.

Ризик переривання вагітності. Саме фолієва кислота бере участь у формуванні тканини плаценти і нових кровоносних судин в матці, тому недолік цієї речовини може призвести до переривання вагітності.

Порушення нервової системи, дратівливість, безсоння. Дефіцит вітамінів групи В під час вагітності викликає порушення в роботі нервової системи і навіть судомний синдром. Тому ви можете відчувати надмірну дратівливість, втрату апетиту, стомлюваність, порушення сну і навіть прояви депресії.

Прогресуючий варикоз. Через збільшення обсягу матки, а також підвищення рівня гормону прогестерону в крові, стінки судин і вен майбутньої мами стають менш еластичними, що розвиває варикозну хворобу. А нестача вітамінів РР, С, А, Е лише погіршують ситуацію. Тому вагітним жінкам лікарі рекомендують зміцнювати судини і вени вітамінами і натуральними харчовими добавками.

Сухість шкіри, пігментні плями. В організмі вагітної жінки збільшується виробництво гормонів, стимулюючих меланоцити, через що можуть виникнути пігментні плями. Нестача вітамінів А, Е, жирних кислот лише погіршує стан шкіри, через що вона стає сухою і збезводненої.

Ламкість нігтів, випадіння волосся. Стан нігтів і волосся в період вагітності бажає бути кращою. Адже жіночий організм працює на знос, забезпечуючи активними, життєво важливими речовинами як свій організм, так і організм малюка. Через нестачі вітамінів групи В, А, Е, заліза, кальцію, жирних кислот можуть випадати волосся, ламатися і погано рости нігті.

Ризик виникнення остеопорозу, крихкості зубів, карієсу. Дефіцит кальцію і вітаміну D може викликати проблеми з зубами, а також небезпечне захворювання - остеопороз, яке характеризується крихкістю кісток. На ранніх термінах вагітності кальцій потрібен для правильного формування нервової системи, серця і м'язової тканини малюка. Якщо в раціоні не вистачає кальцію, то плід забирає мінерал з материнського скелета.

Анемія. Залізо - життєво важливий мінерал, який постачає киснем всі клітини в організмі матері і малюка. Брак заліза під час вагітності послаблює імунітет, розвиває інфекції в організмі, сповільнює загоєння ран. А найнебезпечніше - може викликати маткові кровотечі.

Захворювання щитовидної залози. Через несприятливу екологію, нераціонального харчування і недостатнього вживання йоду вагітні жінки часто страждають захворюваннями щитовидної залози. Адже цей мінерал бере участь в синтезі гормонів, від яких залежить нормальне функціонування всіх органів. Щоб попередити вроджені аномалії розвитку плода, розумову відсталість, а також формування зоба у матері і у дитини, лікарі рекомендують протягом всієї вагітності приймати препарати на основі йоду.

Як бачимо, нутрієнти грають одну з ключових ролей для здоров'я мами і малюка. Адже вітаміни і мінерали - це життєво важливі речовини, які регулюють роботу багатьох органів і систем, підвищуючи опірність організму. Щоб уникнути гіповітамінозу, ускладнень вагітності, проблем зі здоров'ям і зовнішністю майбутній мамі потрібно не тільки стежити за харчуванням і способом життя, а й приймати вітаміни і мінерали.

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.