Facebook Pixel

Вітаміни для майбутньої мами: must have для здоров'я

Вітаміни для майбутньої мами: must have для здоров'я

У сучасному світі вітаміни і дієтичні добавки вже давно завоювали популярність. Їх приймають як жінки, так і чоловіки, незалежно від віку і способу життя. Але коли мова заходить про майбутніх матусь, виникає питання: чи варто вагітним жінкам приймати вітаміни? Ми зібрали для вас вагомі аргументи, які доводять, що нутрієнти - це не тільки частина здорового образу жінки, а й запорука здорового протікання вагітності.

Здорова вагітність: баланс вітамінів

Більшість сучасних лікарів сходяться на тому, що майбутній мамі обов'язково потрібно стежити за харчуванням і приймати вітамінні комплекси. Раціон повинен містити білки, овочі, фрукти, а також їжу, багату на клітковину. В супермаркетах сьогодні можна знайти будь-який продукт, але сучасна їжа не містить тих поживних речовин, які потрібні людині. А якщо ще врахувати несприятливу екологію, то вітаміни і дієтичні добавки повинні бути в раціоні кожної людини.

Що вже говорити про вагітних ?! Адже, чекаючи малюка, майбутня мама дбає не тільки про своє здоров'я, але і про здоров'я дитини. Як показують дослідження, у кожної 3 вагітної жінки в Україні є нестача того чи іншого вітаміну. Щоб вагітність протікала безпечно, важливо забезпечити баланс всіх нутрієнтів. Адже у жінки змінюється обмін речовин, робота гормональної системи, склад крові. Відповідно зростає і потреба у вітамінах і мінералах.

Вітаміни групи В: заповнюємо запаси

Науково доведено, що під час вагітності організму потрібно в півтора рази більше кальцію, на 30% більше цинку, йоду і вітамінів групи В, а заліза і фолієвої кислоти - в 2 рази більше. Тож не дивно, що у більшості жінок навіть на ранніх термінах вагітності спостерігається дефіцит вітамінів групи В, вітамінів А, С і D, а також заліза, йоду і кальцію. Саме ці нутрієнти беруть активну участь у багатьох життєво важливих процесах в організмі вагітної жінки.

Говорячи про нутриентах для майбутніх мам, в першу чергу потрібно відзначити вітаміни групи В, які беруть участь у всіх важливих обмінних процесах в організмі. Вони регулюють передачу нервових імпульсів, відповідають за стан шкіри, нігтів і волосся, а також беруть активну участь в процесах кровотворення і перенесення кисню до органів і тканин. Брак будь-якого з цих нутрієнтів під час вагітності може викликати ускладнення і пороки розвитку плоду.

Особливо важливо заповнювати вітаміни групи В (включаючи фолієву кислоту В12) на перших строках вагітності. Навіть незначна нестача фолієвої кислоти може викликати передчасні пологи, надіявся і вроджені аномалії у дитини. ці нутрієнти надходять в наш організм з продуктів - червоного м'яса, риби, птиці, сиру, шпинату, бобових, гречаної і вівсяної крупи. Але оскільки у багатьох жінок вагітність супроводжується зниженням апетиту і токсикозом, вітамінні комплекси стають справжнім порятунком.

Вітаміни А, Е, С: потужні антиоксиданти

Для зміцнення імунітету, зміцнення волосся і нігтів, а також підтримки здорового стану шкіри, майбутнім матусями потрібні вітаміни С, А і Е. Аскорбінова кислота підтримує імунну систему як матері, так і дитини. Без нього знижується біодоступність кальцію, що може викликати проблеми з міцністю скелета у малюка.

Вітаміни А і Е допомагають ембріону вселиться в стінку матки і сприяють формуванню плаценти. Ці вітаміни також живлять волосся зсередини, покращують стан шкіри, роблячи її більш зволоженою і еластичною. Через нестачі вітамінів групи В, а також вітамінів А і Е можуть випадати волосся, ламатися і погано рости нігті.

Здорові кістки і щитовидка: йод і кальцій

Жоден комплекс вітамінів для вагітних не обходиться без йоду і кальцію ! Через несприятливу екологію і неправильного харчування вагітні жінки часто страждають захворюваннями щитовидної залози. Адже йод бере участь в синтезі гормонів, від яких залежить нормальне функціонування всіх органів. Щоб попередити вроджені аномалії розвитку плода, розумову відсталість, а також формування зоба у матері, лікарі рекомендують протягом всієї вагітності приймати препарати на основі йоду.

Майбутні матусі також часто стикаються з дефіцитом кальцію та вітаміну D, що викликає проблеми з зубами, а також небезпечне захворювання - остеопороз, яке характеризується крихкістю кісток. На ранніх термінах вагітності кальцій потрібен для правильного формування нервової системи, серця і м'язової тканини малюка. Прийом кальцію і вітаміну D - це ефективна профілактика остеопорозу і рахіту.

Дорогі читачки, погодьтеся, вагітність - це одне з найбільш очікуваних і радісних подій у житті жінки. Щоб малюк народився здоровим, красивим і щасливим, майбутній мамі важливо дотримуватися здорового способу життя. Повноцінний сон, збалансоване харчування, прийом вітамінів, а також позитивні емоції - найкращі помічники для підтримки здоров'я мами і малюка.

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.