Facebook Pixel

Для чого потрібен панкреатин?

Для чого потрібен панкреатин?

зміст

  1. Трохи фактів з історії панкреатину
  2. Цінність прийому панкреатину
  3. До чого призводить брак ферментів
  4. Механізм дії панкреатину
  5. Особливості прийому панкреатину
  6. Основні правила безпечного застосування панкреатину
  7. Харчування при прийомі панкреатину
  8. дозування панкреатину
  9. Чи є протипоказання для прийому панкреатину
  10. Чи можна приймати панкреатин вагітним і годуючим?
  11. Вплив якості препарату панкреатину на успіх лікування

Злагоджена робота органів шлунково-кишкового тракту - запорука відмінного самопочуття людини, підтримання стабільного стану організму. Якщо здоров'я в нормі, розщеплення жирів, вуглеводів і білків відбувається без виникнення збоїв. Але так буває не завжди. У деяких випадках не обійтися без лікування панкреатином. Без його застосування іноді буває практично неможливо налагодити найважливіші процеси, що відбуваються в організмі людини день у день. Панкреатин - що це? Це препарат, який сприяє не тільки правильному розщепленню органічних речовин, але також їх належного засвоєнню.

Що являє собою панкреатин?

Панкреатин можна сміливо назвати унікальним засобом.

Панкреатин можна сміливо назвати унікальним засобом. Це пояснюється тим, що до складу входять відразу кілька компонентів. Їх вплив на організм комплексне. Панкреатин включає в себе наступні складові:

Ліпаза. Відповідальна за нормальне переварювання жирів. В результаті цього відбувається їх поділ на гліцерин і жирні кислоти.

Амілаза. Завдяки даної речовини, вуглеводи, які входять до складу їжі, розщеплюються до олігосахаридів.

Протеаза. Її робота націлена на засвоєння білків, які надходять в організм. При цьому відбувається ефективне розщеплення на амінокислоти.

Перераховані вище нюанси є основою правильного процесу травлення. Тільки при дотриманні зазначених моментів забезпечується повноцінна робота шлунково-кишкового тракту.

Крім того, до складу додатково включені допоміжні речовини. Найчастіше це:

  • крохмаль;
  • стеарат магнію;
  • барвники;
  • тальк;
  • поливидон.

Допоміжні речовини виконують такі функції.

  1. Чи не дозволяють злипатися активних речовин, допомагають таблетці легше опускатися по стравоходу.
  2. Підвищують біодоступність, сприяють швидшому розчиненню.
  3. Виступають в ролі ефективних емульгаторів речовин.
  4. Впливають на зовнішній вигляд таблеток, роблячи його більш привабливим.

Точний склад панкреатину залежить від особливостей конкретного виробника.

Трохи фактів з історії панкреатину

  1. Засіб вперше з'явилося ще в кінці 19 століття. Для його виробництва використовували підшлункову залозу свиней, великої рогатої худоби. Орган проходив відповідну обробку, а потім подрібнювався.
  2. Висока ефективність панкреатину викликала сумніви до того моменту, поки вчені не прийшли до висновку про те, що вплив шлункового середовища згубно для активізації ферментів, що входять до складу таблеток панкреатину
  3. Справа в тому, що проходження через шлунок неминуче призводить до зіткнення з кислим середовищем. Це здатне руйнувати ферменти, не дозволяючи їм надавати належний ефект. Успішним рішенням проблеми стало виготовлення таблеток зі спеціальною оболонкою, стійкою до згубному впливу кислого середовища шлунка.
  4. Користь панкреатину пояснюється його активністю в лужному середовищі дванадцятипалої кишки. Це відкриття стало справжньою знахідкою, адже воно дозволило забезпечити повноцінну ефективність лікарського препарату. На сьогоднішній день всі виробники виготовляють засіб, спираючись на зазначений факт.

Цінність прийому панкреатину

Цінність прийому панкреатину

Якщо організм людини з якихось причин виробляє недостатньо ферментів, необхідно заповнити їх нестачу. Ігнорування подібного стану вкрай небезпечно. Нормальна кількість цінних ферментів гарантує відсутність грізних ускладнень і збоїв в роботі шлунково-кишкового тракту. Панкреатин допомагає в наступних випадках.

  1. Захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це хронічний панкреатит, недуги печінки і жовчних проток запального походження, муковісцидоз, гастрит, збої в роботі кишечника.
  2. Післяопераційному відновленні. В період реабілітації після хірургічного втручання, пов'язаного з будь-яким органом ШКТ, у великій кількості випадків не обійтися без панкреатину.
  3. Переїданні, вживанні важкої для організму їжі. У таких випадках препарат працює як дієва "швидка допомога".
  4. Необхідність ретельної підготовки до проведення УЗД, рентгенологічного дослідження.
  5. При вікових змінах, що провокують появу збоїв в роботі органів шлунково-кишкового тракту. З подібними порушеннями нерідко стикаються люди похилого віку.

Перед чим, купити панкреатин , пам'ятайте про те, що консультація фахівця - обов'язкова умова на шляху до одужання та поліпшення функціонування травної системи. Самостійне призначення може привести до серйозних наслідків і лише посилить проблему.

До чого призводить брак ферментів

  1. Якщо організм не виробляє достатню кількість необхідних для травлення речовин, виникнення неприємних відчуттів не уникнути. Нудота, тяжкість, печія стають постійними супутниками людини. Це значно знижує якість життя, заважає зосередитися на роботі.
  2. Все частіше виникає скупчення газів. Здуття є серйозною перешкодою для нормальної життєдіяльності сучасної людини. Больові відчуття заподіюють сильний дискомфорт.
  3. Брак ферментів з часом здатна спровокувати розвиток запальних недуг органів шлунково-кишкового тракту. Раніше вони можуть абсолютно ніяк не турбувати людину. Стан брак важливих речовин діє як пусковий механізм серйозних захворювань.
  4. Всмоктування корисних речовин і їх належне засвоєння - теж заслуга ферментів. При їх нестачі організм не здатний отримати досить користі від їжі, що поступає. Такий стан також обов'язково потребує корегування.
  5. Регулярний прийом панкреатину усуває проблеми, які були згадані вище. Для того, щоб отримати максимальну користь, важливо підібрати адекватну схему лікування, визначити необхідне дозування і відповідну форму препарату.
  6. Все це необхідно робити під контролем. Спеціаліст відповість на питання про те, як приймати панкреатин. Так можна гарантувати повну безпеку засоби і відмінні підсумкові результати.

Механізм дії панкреатину

Розумно складена схема лікування дозволяє домогтися успішного результату.

Розумно складена схема лікування дозволяє домогтися успішного результату. Грамотне застосування засобу здатне:

  • стабілізувати стан шлунково-кишкового тракту;
  • налагодити нормальну роботу органів системи травлення;
  • позбавити від проблем з метеоризмом;
  • допомогти отримати максимальну користь від їжі, яка надходить в організм;
  • позбавити від ризиків розвитку запалень органів шлунково-кишкового тракту;
  • відновити нормальне функціонування травної системи після проведення оперативного втручання (наприклад, видалення частини шлунка, кишечника, жовчного міхура);
  • усунути негативні наслідки для нормального перетравлення, їжі, пов'язані з порушеннями функцій жування. Таке часто трапляється при пошкодженнях щелепи;
  • позбавити від проблем з шлунково-кишкового тракту людей, які з яких-небудь причин ведуть малорухливий спосіб життя, дотримуються суворого постільного режиму.

Важливе питання, з яким стикається кожна людина, - як пити панкреатин . Існують чіткі правила прийому, ігнорування яких може бути небезпечним для здоров'я.

Особливості прийому панкреатину.

В ході консультації з досвідченим лікарем завжди застосовується виключно індивідуальний підхід. Грунтуючись на реальній картині захворювання, вираженості симптоматики, наявності супутніх захворювань, фахівець визначає правильне дозування. Занадто низька доза не принесе бажаного ефекту, а її перевищення може призвести до ускладнень і тяжких побічних явищ. Важливий принцип "золотої середини". Тут також необхідно враховувати вік пацієнта.

Форма прийому препарату також не завжди однакова. Вибір на користь конкретного типу здійснюється за оцінкою характеру перебігу недуги. Існує наступні форми: капсули, таблетки і драже. Наведемо приклади. При серйозній мірі недостатності вироблення ферментів доцільно приймати капсули. Це дозволяє доставити максимум діючих речовин прямо в тонкий кишечник. При переїданні зазвичай відмінно працюють панкреатин таблетки.

Тривалість прийому - ще один серйозний момент. Це може бути одноразове застосування при здутті або вживанні важкої їжі. В інших випадках - курс, що триває не один рік, наприклад, при хронічному панкреатиті. Все залежить від показань і особливостей перебігу хвороби. Відповідь на питання про те, як довго можна приймати панкреатин, завжди є індивідуальним для кожного пацієнта.

Основні правила безпечного застосування панкреатину

  1. Препарат слід запивати склянкою негазованої води.
  2. Не потрібно приймати засіб на голодний шлунок. Це завдає чимало шкоди слизовій оболонці шлунка через активності речовин, що входять до складу.
  3. Після прийому необхідно почекати близько 30, іноді 60 хвилин для досягнення максимальної ефективності та усунення неприємних симптомів.
  4. Не слід дробити капсулу або таблетку, жувати. Так неминуче руйнується її оболонка і пошкоджується слизова рота через активації ферментів (аналогічно впливу на слизову шлунка).
  5. Необхідно дотримуватися перерва між прийомом панкреатину і деякими лікарськими засобами, наприклад, антацидами. Якщо проігнорувати це правило, цінні речовини руйнуються. Засіб не принесе ніякої користі. Інформація про види взаємодії з іншими препаратами вказується в інструкції. Її обов'язково потрібно уважно вивчити перед першим прийомом панкреатину.

Важливо розуміти, що без дотримання основ здорового способу життя, правильного харчування, спеціальної дієти, призначеної лікарем, повне позбавлення від недуги неможливо гарантувати.

Харчування при прийомі панкреатину

Крім роздумів про те, що краще - панкреатин або панкреаз

Крім роздумів про те, що краще - панкреатин або панкреаз, або ж інші аналоги, є ще один суттєвий момент. Вибравши спільно з лікарем препарат, слід переглянути режим харчування.

Засоби, які містять ферменти, вимагають серйозного підходу до прийомів їжі. Справа не тільки в тому, що їх не можна пити на голодний шлунок.

Для того, щоб організм легше переварював і засвоював речовини, що надходять в організм з їжею, потрібно позбутися від звички переїдати. Не варто думати, що прийом панкреатину на тлі нехтування правилами здорового харчування врятує від проблем.

Щоб препарат проявив себе в повну силу, потрібно запам'ятати прості правила.

  1. Не слід їсти великими порціями. Вставати з-за столу з відчуттям важкості і наповненості означає створювати занадто сильне навантаження на органи шлунково-кишкового тракту.
  2. Краще харчуватися дробно маленькими порціями приблизно 4-6 разів на день.
  3. Їжа на ніч - найлютіший ворог для органів травлення. Краще забути про цю шкідливу звичку раз і назавжди.
  4. Якщо лікар призначив спеціальну лікувальну дієту, важливо не нехтувати її правилами. Це частіше стосується людей з хронічними недугами шлунково-кишкового тракту.
  5. Потрібно звертати увагу на спосіб приготування їжі. Відмовитися від любові до смажених, занадто жирним і гострим стравам. Копченості, соління, фастфуд і солодощі також виключаються. Краще віддавати перевагу їжі, приготовленої наступним чином: запікання, варіння, тушкування, на пару.

За умови дотримання таких нескладних правил ефективність панкреатину підвищується в рази, самопочуття поліпшується, знижується навантаження не тільки на підшлункову залозу, а й на всю травну систему. Ризики розвитку супутніх недуг значно зменшуються.

дозування панкреатину

Скільки пити панкреатину - питання неоднозначне. Якщо підшлункова залоза повністю перестала виконувати покладені на неї функції, не обійтися без максимальної добової дози. Це 400000 Од.

Основний момент - ступінь дефіциту ферментів. Якщо людина прийняла жирну їжу, відчуває важкість і нудоту, зазвичай досить прийняти не більше двох таблеток. Необхідно, щоб добова доза не перевищувала 150000 Од, (якщо мова не йде про повну дисфункції органу). При передозуванні можуть спостерігатися такі явища:

  • алергія;
  • нудота і блювота;
  • сильний біль в животі;
  • порушення в роботі кишечника (діарея, запор).

Серйозних неприємностей можна уникнути, якщо підійти до питання прийому розумно і проконсультуватися з досвідченим фахівцем. Самолікування в даному випадку - найгірший вибір. Особливо при необхідності тривалого лікування.

Слід орієнтуватися на кількість прийомів їжі, розподіляючи необхідне дозування. Важливо не забувати, що варто приймати препарат до, під час або відразу після їжі, не інакше.

Також зверніть увагу, що крім основних компонентів препарат може містити додаткові, як це показано в таблиці нижче.

Назва

склад

Панкреатин, Dipan-9 Pancreatic Enzymes, Thorne Research

Амілаза 112,500 USP од., Протеаза 115,000 USP од., Липаза 17,500 USP од.

Панкреатин, Pancreatin, Now Foods, 10X 200 мг

Амілаза 50,000 USP од., Протеаза 50,000 USP од., Липаза 4,000 USP од.

Комплекс ферментів Біокаскад, Арт Лайф

панкреатин 50 мг, бромелайн 35 мг, папаїн 25 мг, трипсин 25 мг, солодка 25 мг, екстракт ехінацеї 17,5 мг, ліпаза 5 мг, мальтоза 5 мг, мілаза 5 мг, лактоза 5 мг, протеаза 5 мг, жовч 5 мг , кристалічний рутин 5 мг, супероксиддисмутаза 5 мг, каталаза 5 мг, окис цинку 4 мг, рибонуклеаза 3,75 мг, дезоксирибонуклеаза 3,75 мг, цукроза 2,5 мг, пепсин 1,25 мг, ренін 1,25, хімотрипсин 0 , 5 мг

Панкреатин, Pancreatin, Country Life

Амілаза 140,000 USP од., Протеаза 140,000 USP од., Липаза 11,200 USP од.

Чи є протипоказання для прийому панкреатину?

Як будь-який препарат, панкреатин має деякі протипоказання. Дітям у віці до 3 років його призначати не можна. Необхідно проводити лікування під особливо суворим контролем лікаря.

  1. При загостренні хронічного перебігу панкреатиту прийом кошти переноситься. Лікування тимчасово припиняється до настання полегшення загального стану.
  2. Алергічні реакції і гіперчутливість до окремих компонентів складу також відносяться до протипоказань. Наявність в анамнезі кишкової непрохідності або гепатиту однієї з груп - ще один точний аргумент для того, щоб не призначати панкреатин.
  3. Прийом алкоголю і лікування препаратом - несумісні речі. Якщо людина вживає міцні напої, ефективність застосування практично дорівнює нулю. Ферменти, які входять до складу, попросту знищуються при взаємодії з алкоголем.
  4. Перш, ніж купити панкреатин в Києві, крім оцінки протипоказань, слід обговорити з фахівцем лікарські засоби, прийом яких планується одночасно. Це допоможе уникнути несумісності препаратів. Розвиток небажаних реакцій буде зведено до мінімуму.

Чи можна приймати панкреатин вагітним і годуючим?

На тлі тих змін, які відбуваються в організмі жінки в періоди вагітності

На тлі тих змін, які відбуваються в організмі жінки в періоди вагітності та годування груддю, можуть виникати проблеми з шлунково-кишкового тракту. Важливо грамотно підійти до питання призначення препарату, що містить ферменти. Прийом слід починати тільки після співвідношення користі для здоров'я матері і ризиків для стану дитини.

Якщо лікар переконався в тому, що в організмі дійсно стався збій при виробленні ферментів підшлункової залози, він може дати відповідні призначення. Але тільки після проведення ретельного обстеження.

Те ж саме стосується матерів-годувальниць. Важливо звертати увагу на нюанси прийому препарату.

  1. Постійно стежити як за власним самопочуттям, так і за станом дитини.
  2. Не приймати таблетки самостійно без контролю лікаря. Особливо, якщо мова йде про тривалому лікуванні.
  3. Краще завжди пити препарат після годування, а не до його початку.

Знаючи, як приймати панкреатин правильно, можна не турбуватися про виникнення побічних реакцій. Головне слухати лікаря і адекватно оцінювати доцільність використання засобу.

Вплив якості препарату панкреатину на успіх лікування

На перший погляд може здатися, що місце придбання кошти не має ніякого значення.

На перший погляд може здатися, що місце придбання кошти не має ніякого значення. Панкреатин легко купити в будь-який пересічний аптеці за низькою ціною або здійснити замовлення в інтернеті. Але не завжди це означає, що покупець зробив правильний вибір. З плином часу людина помічає, що тривожні симптоми не відступають, повертаються занадто швидко після прийому таблетки. Збільшення дозування не рятує ситуацію.

Так трапляється через те, що цінна покупка здійснюється в неперевірену місцях або просто сталося банальне зіткнення з підробкою. На жаль, фальсифікація ліків - справа часто зустрічається. Але розумний вихід є. Компанія "Біотус" відповідальна перед кожним покупцем і гарантує не тільки високу якість продукції. Тут можна отримати кваліфіковану консультацію досвідчених співробітників.

Професійний підхід до справи і якісні препарати не говорять про те, що тут ви зіткнетеся з високими цінами. Адекватна вартість пояснюється тим, що "Біотус" здійснює закупівлю і доставку товару безпосередньо від виробника. Сертифікована продукція за кращою ринковою ціною - запорука тривалої і плідної співпраці з безліччю постійних клієнтів. Компанія пропонує не тільки роздрібний продаж продукції, але і вигідні умови для оптовиків.

Відповівши на питання, що таке панкреатин, в найдрібніших деталях, і дізнавшись, де його краще придбати, залишиться лише зробити замовлення. Правильний вибір інтернет-магазину, виробника і дозування дозволяє досягти кращих результатів. Одужання і хороше самопочуття не змусить себе чекати.

FAQ - Часті питання:

Мне назначили прием панкреатина в течение месяца. Срок прошел — но вот улучшений нет. В чем может быть проблема?

Причин может быть несколько: от некачественного аптечного препарата до неверно подобранной дозировки. Если врач не установил других причин, то разумно попробовать качественную продукцию производства США. Вы можете связаться с нашими специалистами, которые уточнят диагноз, назначенную дозировку и подберут лучший препарат.

Можно ли принимать панкреатин для профилактики?

Если вы считаете что она вам нужна, то старайтесь принимать только минимальную дозировку чтобы не навредить здоровью. Поэтому именно дозировка должна стать решающей при выборе препарата. Также не забывайте, что есть ряд противопоказаний. Поэтому в любом случае вам будете полезна консультация специалиста по добавкам и витаминам. Может оказаться, что вам лучше подойдет совершенно другое средство для улучшения пищеварения.

Я беременна на пятом месяце. Врач назначил принимать панкреатин. Какие могут быть последствия приема на этом сроке?

До конца влияние панкреатина на развитие плода еще не изучено - и это не слишком хорошая новость для будущих мам. Одновременно, осложнений связанный с его приемом также пока выявлено не было. Главное, принимайте только препарат предписанный врачом, не превышайте дозировку и все будет хорошо!

Мой уже взрослый сын принимает панкреатин когда у него после еды болит живот. К врачу идти отказывается. Какой препарат ему лучше принимать если есть вздутие и тяжесть в желудке?

К сожалению в силу определенных обстоятельств, у нас в стране люди не очень любят обращаться к врачам. Однако, это не повод бесконтрольно принимать препараты. Даже безобидные витамины могут навредить здоровью. Постарайтесь уговорить его получить консультацию у нас по телефону или в режиме чата. Важно уточнить симптоматику, исключить противопоказания и только тогда выбрать лучший препарат. Это займет всего несколько минут и вам не придется за нее доплачивать. При этом польза подобранного препарата будет на порядок выше, чем от выбранного самостоятельно.

Зміст
  • зміст
  • Що являє собою панкреатин?
  • Трохи фактів з історії панкреатину
  • Цінність прийому панкреатину
  • До чого призводить брак ферментів
  • Механізм дії панкреатину
  • Особливості прийому панкреатину.
  • Основні правила безпечного застосування панкреатину
  • Харчування при прийомі панкреатину
  • дозування панкреатину
  • Чи є протипоказання для прийому панкреатину?
  • Чи можна приймати панкреатин вагітним і годуючим?
  • Вплив якості препарату панкреатину на успіх лікування
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.