Facebook Pixel

Чи варто ставати "Gluten-free"?

Чи варто ставати "Gluten-free"?

Чи варто ставати "Gluten-free"?

Нас дуже радує нинішня популярність на здоровий спосіб життя, що дійсно дуже круто - з кожним днем все більше джерел, інформації, ресурсів, заходів, товарів, закладів, де просто можна "жити" здоровим способом життя.

Одна з головних і основних складових здорового життя - харчування, відомо, що якість їжі безпосередньо впливає на стан здоров'я і щоденного самопочуття. З їжею організм отримує всі поживні речовини, які використовується для насичення вітамінами і енергією.

Кожен хто починає стежити за харчуванням звертає увагу на склад продуктів - пропонуємо почати розбір харчових ворогів з самого модного зараз глютену, що це таке, за що його лають і чи дійсно він так шкідливий для нас.

Погодьтеся, що інтуїтивно вибираючи продукти наша рука потягнеться до товару з наклейкою "gluten-free", ніж до звичайного продукту - це цілком непогане рішення.

Глютен (клейковина) - це група амінокислот, сімейство білків, що містяться в зернах, таких як пшениця, жито і ячмінь, а також в продуктах в яких додана борошно, як загусник, наприклад, соуси, кетчупи і різні напівфабрикати. У приготуванні продуктів глютен використовується в якості клею (саме тому він названий клейковиною), для того щоб надати тесту при приготуванні пружність і форму.

ШКОДА І КОРИСТЬ глютену

Головне, що потрібно сказати про шкоду глютену - це те, що за даними Всесвітньої організації гастроентерологів, в світі 1% людей страждають алергією целіакія - досить рідкісна непереносимість глютену, до якого організм ставитися як до зовнішнього ворога і починає активно з ним боротися, вражаючи стінки тонкого кишечника. Наслідки бувають найжахливіші - шкірний висип, діарея, гострі болі в шлунку, здуття, анемія і швидка втома. Також статистика показує, що чутливість до неглибокої клейковиною зачіпає 0,5 - 13% людей. Однак, це захворювання досить суперечливе явище, деякі експерти вважають, що це все в головах людей. Наприклад, дослідження перевірило цю теорію на 35 людей з чутливістю до неглибокої клейковиною, для них було представлено два види борошна - без клейковини і пшеничну, не зазначивши де який сорт. Результат дослідження здивував - дві третини людей по самопочуттю не змогли визначити де борошно без глютену, а де борошно з глютеном.

Травна система 99% людей толерантно ставиться до глютену в організмі, дійсні проблеми викликані тільки у людей з целіакію і чутливістю до неглибокої клейковиною.

Клейковина потрапляючи всередину організму і нагріваючись, стає клейкою і склеює все харчові маси всередині нас і пригальмовує вивільнення вітамінів в організм - це єдина загроза від глютену для всіх інших 99% людей.

Існуючу користь глютену в організмі - без клейковини організм не отримує достатню кількість вітамінів Б і Д, магнію і заліза

Але все ж є переваги безглютенової дієти, наприклад -

  1. Полегшує симптоми травлення

  2. Зменшує запалення церебральної хвороби

  3. додає енергії

  4. сприяє схудненню

Глютен і ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Для підтримки безглютенової дієти рекомендується виключити з раціону такі продукти -

Пшеничні висівки і борошно.

Ячмінь.

Жито.

Солод і пивні дріжджі.

Пшеничний хліб.

Макаронні вироби (на основі пшениці).

Пластівці (якщо немає позначки gluten-free).

Випічка.

Закуски (крекери, мюслі, смажені горіхи, чіпси, попкорн, кренделі).

Соуси (соєвий, теріякі, маринад).

І найпростіший спосіб уникнути клейковини в раціоні - є необроблені, однокомпонентні продукти.

Продукти, які не містять глютен -

М'ясо і риба.

Яйця.

Молочні продукти .

Фрукти та овочі.

Зерна ( киноа , рис , гречка, тапиока, сорго, кукурудза, просо, амарант , овес ).

Крохмаль і борошно (картопляна, кукурудзяна , кокосова, мигдальна , соєве борошно).

Трави і спеції.

Тільки наш організм диктує нам які продукти вживати, рекомендуємо прислухатися до реакцій організму і не довіряти не підтвердженими науковим даними твердженнями.

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.