Facebook Pixel

Чи потрібно приймати БАДи? З книги "Вічно втомлений" Джейкоба Тейтельбаум

Чи потрібно приймати БАДи? З книги "Вічно втомлений" Джейкоба Тейтельбаум

Джейкоб Тейтельбаум - ім'я, таке ж знакова в світі здорового харчування, як Стів Джобс в світі комп'ютерів. Це вчений-ентузіаст, автор бестселера "Вічно втомлений" ( «From Fatigued to Fantastic»), який вже багато років залишається головним керівництвом щодо здорового способу життя в світі. Крім того, Джейкоб Тейтельбаум створив популярний додаток для iPhone - енциклопедію вітамінів «Cures AZ», а також власний вітамінний комплекс Energy Revitalization System . Ось кілька рекомендацій щодо приймання вітамінних препаратів з його книги.

 

Корисне харчування

Навіть якщо особисто ви харчуєтеся добре, сучасний раціон в цілому просто жахливий: в середньому 18% калорій людина отримує з цукру, ще 18% - з білого борошна. Все це рясно приправлено жирами, так що половина раціону харчування сучасної людини - це «порожні калорії», які, по суті, позбавлені вітамінів і мінералів. В результаті вперше в історії людства ми спостерігаємо феномен: люди страждають від надмірної ваги при поганому харчуванні!

Які живильні елементи необхідні людині?

Мене часто запитують, які вітаміни і поживні елементи необхідні людині. Моя відповідь: «Все!» На щастя, це не так складно, як може здатися. Якщо ви хронічно відчуваєте втому, оптимізація балансу вітамінів і поживних елементів може значно поліпшити ваше самопочуття. І ось яким чином можна все спростити.

Добавки з вітамінів і мінералів

Думка, що сучасний середньостатистичний людина не має потреби в додатковому прийомі вітамінів, не відповідає дійсності. Результати дослідження, опубліковані в журналі American Journal of Clinical Nutrition, свідчать, що рекомендовану добову норму всіх необхідних вітамінів і мінералів споживали менше 5% учасників. Особливу тривогу викликає той факт, що учасниками цього дослідження були співробітники науково-дослідного центру Департаменту сільського господарства США, тобто люди, які мали б не з чуток знати про принципи правильного харчування.

Скептикам, які заявляють, що, приймаючи полівітаміни, ми просто «підвищуємо вартість своєї сечі» (з нею вітаміни виводяться з організму), раджу задуматися над тим, що станеться, якщо вони перестануть пити воду, - вона ж теж виводиться з організму у вигляді сечі!

Робимо корисне харчування простим

Крім здорового раціону, важливо забезпечити своєму організму підтримку прийомом різноманітних харчових добавок.

Основними побічними ефектами прийому полівітамінів можуть бути підвищене газоутворення, діарея або розлад шлунка, однак вони проявляються у досить невеликого відсотка людей. Якщо ви потрапили в їх число, зменшіть дозування в два рази. У більшості випадків цього буває достатньо, крім того, удвічі знижує ваші витрати на вітаміни. Так що щоб уникнути побічних ефектів просто визначайте правильну, оптимальну для вас дозування.

Корисно знати, що прийом будь-яких добавок, що містять вітаміни групи В, призводить до фарбування сечі в жовтий колір. Це нормально і говорить тільки про те, що вітаміни групи В добре засвоюються організмом. Вони виводяться з організму з сечею після того, як виконали свою функцію.

Отже, в цілому мої рекомендації зводяться до наступного: намагайтеся харчуватися повноцінно, а не напівфабрикатами та продуктами швидкого приготування, обмежте споживання цукру, пийте багато води (або інших що не містять цукру напоїв), приймайте вітамінний порошок Energy Revitalization System .

Давайте поглянемо на інші вельми корисні поживні елементи на додаток до тих, що містяться в вітамінному порошку. Почнемо обговорення з нестачі елементів, які повинні надходити в організм з їжею. А потім поговоримо про вироблені нашим організмом спеціальних елементах, які надзвичайно ефективні для підвищення рівня енергії.

вітамін B12

У деяких людей виникають проблеми з абсорбцією вітаміну В12 і його доставкою в головний мозок, що життєво необхідно. Деяким пацієнтам з СХВ (синдром хронічної втоми) потрібно ще більше цього вітаміну. Якщо рівень вітаміну В12 у людини нижче 540 пг / мл (прийнята «норма» становить вище 200, що просто абсурдно), лікар може призначити 1 см 3 (від 1000 до 3000 мкг) у формі ін'єкцій 1-5 разів на тиждень, всього до 15 ін'єкцій. Це безпечно і недорого.

Залізо

Рівень заліза в організмі є дуже важливим показником, його зниження може викликати втому, ослаблення імунітету, непереносимість холоду, синдром неспокійних ніг, дисфункцію щитовидної залози і погіршення пам'яті. Всім пацієнтам з хронічною втомою я рекомендую контролювати рівень заліза за допомогою аналізу крові на феритин. Технічно «нормою» вважається показник вище 12, який буває у 90% людей з серйозною ступенем залізодефіцитної анемії. Тому ще раз повторюю: чи не орієнтуйтеся на «нормальний» рівень, прагнете, щоб ваш показник феритину в крові був вище 60 нг / мл.

Приймати залізовмісні препарати потрібно на порожній шлунок, в іншому випадку рівень абсорбції знизиться на 85%. Не слід приймати препарати з залізом або кальцієм протягом 6 годин після прийому тиреоїдних препаратів, оскільки в цьому випадку блокується абсорбція останніх. Залізовмісні препарати можуть стати причиною запору і потемніння стільця, але це не відхилення від норми. До того ж, якщо приймати залізовмісні препарати через день, вони дають майже такий же ефект, як при щоденному застосуванні, зате побічних ефектів менше.

Останнє, що я хочу сказати з приводу заліза: підвищений рівень феритину, особливо якщо показник тесту на насичення залізом перевищує 45%, може бути небезпечний і свідчити про генетичне захворювання - гемохроматозе. На ранній стадії, як уже говорилося, це захворювання легко піддається лікуванню, так що простежте, щоб лікуючий лікар зробив необхідні заходи, якщо рівень феритину у вас підвищений!

Риб'ячий жир

У риб'ячому жирі містяться дві головні омега-3 незамінні жирні кислоти: ейкозапентаєнова і докозагексаєнова. Остання є основним компонентом тканини головного мозку. Схоже, наші предки були не так уже неправі, назвавши рибу «їжею для мозку».

Рівень незамінних жирних кислот у пацієнтів з СХВ часто буває низьким, але дослідження показують, що прийом необхідних добавок з риб'ячим жиром покращує ситуацію. Навіть у здорових людей такі добавки знижують рівень депресії і можливих запальних процесів.

Оптимальний спосіб отримувати достатню кількість незамінних жирних кислот - щотижня з'їдати 3-4 порції жирної риби, наприклад лосося, тунця або сардини (смажена риба не береться до уваги). Рекомендується також приймати харчові добавки з незамінними жирними кислотами. Я, наприклад, роблю це щодня разом з прийомом вітамінного порошку.

Дієта при СХУ

Більшість пацієнтів з СХВ з досвіду знають, що оптимальною для них є дієта з високим вмістом білка і низьким вмістом вуглеводів. Крім того, їм можна в усі страви додавати стільки солі, скільки вимагає організм, так як обмеження споживання солі на тлі дисфункції наднирників може привести до серйозних наслідків. При цьому варто пам'ятати, що раціон харчування - питання виключно індивідуальний і тут не може бути універсального рішення для всіх. Так що поспостерігайте, яка дієта підходить вам найбільше.

Пацієнти з СХУ часто запитують, чи можна їм вживати алкоголь. Зазвичай я відповідаю, що це не заборонено, якщо не веде до погіршення самопочуття. Те ж саме стосується кофеїну. Кофеїн може сприяти посиленню симптомів низького цукру в крові, які часто спостерігаються у людей з адреналінової втомою. Для пацієнтів, у яких цього немає, одна-дві чашки чаю або кави в день цілком припустимі, але тільки не пізно ввечері, інакше можуть посилитися симптоми безсоння. Проблеми виникають тоді, коли людина починає використовувати кофеїн для підвищення свого енергетичного рівня і випиває по чотири і більше чашок кави в день, щоб «залишатися на плаву». У підсумку це призводить до протилежного ефекту.

 

Спеціальні поживні речовини для всіх, хто страждає від втоми

Є кілька дуже важливих спеціальних елементів, які значно стимулюють виробництво енергії, але не включені до складу вітамінного порошку.

Це рибоза , коензим Q10 і ацетілкарнітін (acetyl-L-carnitine). У випадку з цими елементами мова йде не про їх недостатності в організмі, а про те, що вони здатні оптимізувати процес виробництва енергії. Додатковий прийом цих елементів можна здійснювати протягом 4-9 місяців, хоча багато хто робить це і довше (особливо у випадку з рибозой).

Отже, давайте підвищимо рівень виробництва енергії для досягнення успіху!

Зміст
  • Корисне харчування
  • Які живильні елементи необхідні людині?
  • Добавки з вітамінів і мінералів
  • Робимо корисне харчування простим
  • вітамін B12
  • Залізо
  • Риб'ячий жир
  • Дієта при СХУ
  • Спеціальні поживні речовини для всіх, хто страждає від втоми
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.