Facebook Pixel

Омега 3 для вагітних

Омега 3 для вагітних

Омега-3 - сім'я довголанцюжкових поліненасичених жирних кислот, найважливіших для здоров'я і розвитку поживних елементів. На жаль, вони не синтезуються людським організмом і їх необхідно отримувати з продуктів харчування або добавок.

Дослідження показують, що найбільш важливими і корисними з родини омега-3 для людського організму є ЕПК (ейкозопентаеновой кислота) і ДГК (докозагексаєнова кислота). У природі ці кислоти завжди діють в парі, але кожна з них має свої функції. ЕПК важлива для нормальної роботи серця, імунної системи і боротьби з запальними процесами. ДГК важлива для роботи головного мозку, підтримує зір і ЦНС, що робить її особливо важливою для вагітних жінок і годуючих мам.

Також омега-3 грають важливу роль у виробленні простагландинів - ліпідних біологічно активних речовин, які беруть участь в регуляції багатьох процесів в організмі, включаючи артеріальний тиск, згортання крові, нервова трансмісія, запальні процеси і алергічні реакції, роботу нирок і шлунково-кишкового тракту, а також вироблення гормонів . При недостатньому надходженні простагландинів в організм виникає дисбаланс, який може привести до ряду серйозних захворювань.

Високі дози ЕПК і ДГК вже довгий час успішно використовуються для лікування афективних розладів (різких перепадів настрою) і поліпшення когнітивних функцій. Останні дослідження також показали, що омега-3 ефективні при лікуванні ракових захворювань, запалення кишечника, аутоімунних захворювань таких як вовчак та ревматоїдний артрит.

Чи потрібні омега-3 вагітним ?

Дослідження показують, що жирні кислоти дуже важливі як для розвитку нервової системи дитини, так і для здоров'я мами. На жаль, ці найважливіші речовини далеко не завжди присутні в раціоні вагітних, тому, коли плід, що розвивається використовує донорські омега-3 матері, організм вагітної жінки виснажується. Також омега-3 беруть участь в процесі вироблення грудного молока.

Додатковий прийом омега-3 жирних кислот під час вагітності знижує ризик розвитку алергічних реакцій у немовлят, позитивно впливає на перебіг вагітності: знижує ризик передчасних пологів, розвитку пізнього токсикозу. Недолік омега-3 може також викликати післяпологову депресію.

Найкращими джерелами омега-3 є лосось, тунець, сардини і оселедець. Однак, багато вагітних жінок справедливо побоюються вживати рибу з-за можливого отруєння ртуттю. Тому адекватним виходом є прийом очищеного риб'ячого жиру виробництва заслуговує на довіру виробника.

Багато хто вважає, що рівнозначної заміною рибі або риб'ячому жиру служить лляне насіння або масло лляного насіння, проте це не так. Лляне насіння містить коротко альфаліноленовую омега-3 кислоти (АЛК). Раніше вчені вважали, що організм людини здатний конвертувати АЛК в ЕПК і ДГК, проте останні дослідження довели, що це не так.

Рыбий жир для беременных, Nordic Naturals, 180 капсул


Чи безпечно вживати омега-3 під час вагітності?

Приймати омега-3 під час вагітності не тільки безпечно, але і бажано. Варто, однак, звернути увагу на такі моменти: 1. Виробник - вибирайте перевіреного, що заслуговує на довіру виробника. 2. Стандарти якості - поцікавтеся, якими стандартами якості керується виробник. 3. Запах - якісний і придатний до вживання риб'ячий жир не повинен пахнути рибою. 4. Смак - добре очищений риб'ячий жир не повинен мати рибний присмак.


Денні норми вживання омега-3 (відповідно до рекомендацій Міжнародної організації з вивчення жирні кислот і ліпідів):

Діти (від 0 до 18 міс.) - 72 мг на 1 кг маси тіла (ЕПК + ДГК);

Діти (від 1,5 до 15 років) - 32 мг на 1 кг маси тіла (ЕПК + ДГК);

Дорослі (від 15 до 115 років) - 500 мг омега-3 (не менше 220 мг ЕПК і не менше 220 мг ДГК)

Вагітні та жінки 300 мг ДГК

Зміст
  • Чи потрібні омега-3 вагітним ?
  • Чи безпечно вживати омега-3 під час вагітності?
  • Денні норми вживання омега-3 (відповідно до рекомендацій Міжнародної організації з вивчення жирні кислот і ліпідів):
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.