Facebook Pixel

Правила схуднення: харчування і гормональний фон

Правила схуднення: харчування і гормональний фон

Як нутриціолог, я вважаю, що сідати на дієти для схуднення необхідно під наглядом лікаря. Тому що, незважаючи на ефективність, вони можуть завдати шкоди організму. Наприклад, на кетогенной дієті (з високим вмістом білка) необхідно регулярно відстежувати стан свого організму і проводити профілактику утворення ниркових каменів, остеопорозу, серцево-судинних захворювань.

Коли людина сидить на кетогенной дієті, від нього виходить запах ацетону. Його можна відчути, коли ви голодні або коли після важкого тренування заходите в душ. Відбувається це від того, що організм "сам себе з'їдає". Щоб уникнути такого "ефекту", потрібно регулярно підживлювати організм білковими структурами - будь то BCAA або протеїн.

Дієта не завжди має на увазі суворі обмеження і відмова від харчових задоволень. Єдине важливе правило - знаходити здорові альтернативи.

Я можу порадити чудовий протеїновий торт, на 99% складається з білка і желатину, який є природним хондропротектором. Інгредієнти: желатин, 200 гр. сиру від 5% жирності і вище, банан, будь сухофрукт, цукрозамінник (я використовую стевію), трохи молока, за бажанням можна додати протеїн (мірний стаканчик). Необхідно все це змішати, залишити застигати, прикрасити сухофруктами і на ніч відправити в холодильник. А вранці насолодитися здоровим і корисним смаком.

Що стосується жиру і, особливо, знежирених молочних продуктів. Харчуючись такими продуктами, ви не дозволяєте засвоюватися кальцію у вашому організмі, відповідно, просто наповнюєте свій шлунок без користі для тіла, кісток, м'язів, шкіри, волосся, нігтів. Звичайна молочна продукція середньої жирності містить CaD3, а D3 - це жиросодержащая вітамін. Важливо розуміти: якщо ви їсте їжу, що містить жир, - це не той жир, який попрямує прямо вам в клітку. Він піде на побудову вашої гормональної системи, додасть еластичності судин, нарівні з насиченням шлунка.

Говорячи в загальному про співвідношення білків, жирів і вуглеводів протягом дня, безумовно, в першу чергу звертайте увагу на білки, потім - на правильні "тривалі" вуглеводи, наприклад, каші. З таких каш я виділяю гречку - вона дуже доступна і найбільш насичена макро і мікронутрієнтів. І не варто слідувати чиїмось повчанням: якщо ви не любите вівсяну кашу, то не потрібно нею насильно харчуватися щоранку. Якщо ви вранці з'їдаєте порцію рису або гречки і потім йдете на тренування - ви заряджаєте свій організм енергією на найближчі 3-4 години.

Звертайте увагу на те, що ви покупате, з чого складається продукт, який ви берете в руки, наскільки багато там штучних домішок, що завдають нам великої шкоди. Зараз цукровий діабет молодшає. Якщо ще 10 років тому норма цукру в крові була 5-5,5, то зараз 6-6,5 ммоль / л. А пояснюється це тим, що раніше в продуктах було менше вуглеводів, ніж зараз.

Чого дійсно варто їсти поменше кожному, це солодкого. Але відмовлятися повністю теж не потрібно: солодощі бувають корисні. Наприклад, чорний шоколад допомагає організму виробляти дофамін, серотонін і триптофан. А курага - лідер за вмістом калію і дуже корисна для профілактики виникнення серцево-судинних захворювань.

І, безумовно, не можна забувати про правильні жири! Бажано включення в щоденний раціон корисних рослинних масел, вершкового масла в кількості не менше 10 г в день, незначної кількості м'яса. У ньому міститься правильний холестерин, що сприяє правильній побудові ваших мембран.

І, мабуть, нетривіальний рада від нутриціології, продиктований досвідом: чи не заморачивайтесь надмірно над формуванням свого раціону. Їжа дана нам для продуктивної життєдіяльності, а не для того, щоб постійно бути стурбованим питаннями, що можна, а що не можна. Важливо дотримуватися певних правил і робити акцент на інсуліновий індекс. Найстрашнішим ворогом красивої фігури і здоров'я є поєднання жирного і солодкого. Це те поєднання, яке несе нам зайву масу, тому що жир разом з передозуванням солодкого, потрапляючи в кров, продукують вироблення інсуліну через надходження цукру в кров. І глюкоза за один раз здатна трансформувати лише певну кількість вуглеводів - всього 10 г. А це 1 яблуко! Все ж інше - йде в подкожножировой шар.

Звідси виходить другий важливий принцип - важливо не те, коли ви їсте, а те, що ви їсте і як ви витрачаєте ці отримані кілокалорії. Ось якщо ви харчуєтеся в основному в другій половині дня: питання не в тому, що ви їсте на ніч, а в тому, що ви їсте на ніч.

Розглянемо детально, як на гормональному рівні відбувається сприйняття надходження їжі в організм. Якщо ми поїли на ніч, в мозок надходить сигнал і організм продукує викид гормонів Галавіта і лептину. Лептин подає сигнал в мозок "у нас все добре, їжа є". У той же час, в організмі продукується гормон росту соматотропін - саме той, який дозволяє використовувати надходять жирні кислоти і транспортувати їх прямо в клітини, тим самим запускаючи ліполіз, який особливо яскраво буде проходити в той момент, коли клітини будуть відчувати гостру нестачу в жирних кислотах. Соматотропін - важливий гормон, який підтримує метаболічні процеси, запобігає руйнуванню м'язів, підсилює процеси спалювання жиру, зміцнює суглоби і зв'язки, виробляється в період глибокої фази сну з 23:00 до 2:00 ночі, тому якщо ви не лягли спати вчасно, концентрація його в організмі різко падає. Звідси у нас і проблеми з переїданням.

У спортсменів існує приказка: "Не доспіли - значить, доїси". Тому всім, хто сидів на дієті рекомендую насамперед міцний і здоровий сон, а якщо немає такої можливості вночі - потрібно думати, де можна подрімати вдень.

 

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.