Facebook Pixel

Смертність від COVID-19 пов'язана з дефіцитом вітаміну D

Смертність від COVID-19 пов'язана з дефіцитом вітаміну D

Згідно з новими дослідженнями, вітамін D, зазвичай виробляється клітинами шкіри під впливом сонячних променів, грає важливу роль в захисті від коронавируса SARS-CoV-2.

Попередні результати дослідження, проведеного вченими з Фонду лікарні ім. Королеви Єлизавети і Університету Східної Англії, пов'язують низький рівень вмісту вітаміну D в організмі людини з показниками смертності від COVID-19 по всій Європі ( https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988/htm ).

Це дослідження, яке безумовно заслуговує на увагу як потенційний ключ до розгадки таємниці коронавируса, нагадує нам, що стан нашого здоров'я тісно пов'язане зі способом життя, який ми ведемо.

Дослідники вивчили існуючу медичну літературу з метою каталогізації середніх рівнів вітаміну D серед громадян 20 європейських країн, а потім порівняли цифри з відносним числом смертей COVID-19 в кожній країні.

Простий статистичний аналіз показав, що існує досить переконлива кореляція між цифрами, де в популяціях з більш низькою концентрацією вітаміну D також зазначалося більше смертей від SARS-CoV-2.

Крім того, результати вищезгаданого дослідження тільки підтверджують більш ранні дослідження, результати яких доводять, що адекватний рівень вітаміну D в організмі знижує ризик респіраторних інфекцій, таких як грип і туберкульоз, а також астми у дітей ( https: //www.ncbi.nlm. nih.gov/pmc/articles/PMC2759054/ ).

У чому ж дію проти вірусу?

Вітамін D є жиророзчинних з'єднанням, яке ми можемо отримувати в якості поживної речовини з таких продуктів, як гриби, риба (жирні сорти), яловича печінка, яєчний жовток, або ж наш організм може виробляти його самостійно під впливом ультрафіолетового світла.

Всім відомо про ключову роль вітаміну D в процесі засвоєння кальцію і регуляції кров'яного тиску. Однак, некласичної роллю вітаміну D також є модуляція рецептора антигену Т-лімфоцитів. Іншими словами, вітамін D бере активну участь в иммунорегуляции. Зокрема, доведеною є роль вітаміну D в імунній відповіді слизових оболонок на вплив патогенів ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2955835/ ), а, як відомо, коронавірус проникає в тіло людини як раз через слизові оболонки носа і рота.

Ще один цікавий факт

Дивно, але згідно зі статистикою, наведеною вченими Фонду лікарні ім. Королеви Єлизавети і Університету Східної Англії, у громадян країн Скандинавії вміст вітаміну D в організмі в середньому вище, ніж у громадян сонячних Іспанії та Італії. Це ще раз доводить, що не варто нехтувати харчовими та іншими альтернативними джерелами вітаміну D.

Необхідно контролювати рівень вітаміну Д в організмі, якщо мають місце часті застуди, ускладнення хронічних захворювань, підвищена вага без інших встановлених причин. Прийом вітаміну Д в різних формах - капсулах і рідинах - заповнює його дефіцит і підвищує стійкість організму до несприятливого навколишнього середовища.

Зміст
  • У чому ж дію проти вірусу?
  • Ще один цікавий факт
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.