Facebook Pixel

Вітамін B12 - найважливіший вітамін для захисту клітин, кровотворення і роботи мозку

Вітамін B12 - найважливіший вітамін для захисту клітин, кровотворення і роботи мозку

Історія відкриття вітаміну В12

Шлях до відкриття і виділення вітаміну В12 був тернистим і трудомістким. У 80-х роках 19-го століття, задовго до того, як були відкриті взагалі будь-які вітаміни, англійські лікарі діагностували і описали пернициозную анемію. В результаті цього серйозного захворювання в організмі утворюється занадто мало еритроцитів, що веде до постійної втоми, задишки, а іноді і до смертельного результату.

У 1926 році група вчених з Гарвардського університету дослідним шляхом виявила, що щоденне вживання в їжу 200 г печінки призупиняє розвиток анемії. З цього моменту вчені по всьому світу прагнули виділити і кристалізувати з печінки речовина для боротьби з анемією.

До цього вчені зазвичай перевіряли на тварин вплив різних дієт або речовин. Але для пернеціозной анемії не було відповідного тваринного аналога для тестування і єдиною доступною альтернативою було проведення випробувань на людях.

До пошуку цього вітаміну скринінг тварин використовували для перевірки впливу різних дієт і поживних речовин. Але для згубної анемії не було відповідного тваринного аналога захворювання. Єдиною доступною альтернативою було проведення випробувань на людях. Хіміки Карл Фолкерс і Рендольф Уест з Колумбійського університету постійно шукали пацієнтів, які бажають взяти участь в експериментах з прийомом різних екстрактів з печінки. Однак робота йшла дуже повільно, перніціозна анемія була досить рідкісним захворюванням і іноді вченим доводилося проводити тижні в пошуку пацієнтів. Гігантський стрибок у дослідженнях стався після того, як біолог Мері Шорба виявила бактерію, реагувати на екстракти печінки, і отже, ці бактерії можуть бути використані в експериментах замість людей.

У підсумку в 1947 році Фолкерс і його команда змогли виділити і кристалізувати крихітний яскраво-червоні кристали вітаміну В12. У наступному році нове з'єднання було протестовано на пацієнтці з пернициозной анемією, в результаті чого жінка повністю позбулася хвороби.

Основні характеристики вітаміну В12

В12 - це незамінний для нашого організму вітамін. Це означає, що наше тіло не може виробляти його самостійно, і ми можемо отримати його тільки з їжею або добавками.

  1. В12 - це незамінний для нашого організму вітамін. Це означає, що наше тіло не може виробляти його самостійно, і ми можемо отримати його тільки з їжею або добавками.
  2. Як і всі вітаміни групи В, В12 - це водорозчинний вітамін, який регулярно виводиться організмом через сечовидільну систему.
  3. Як правило, всі водорозчинні вітаміни не можуть накопичуватися в організмі за одним винятком. Дослідження показали, що вітамін В12 може зберігатися в печінці від двох до шести років (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114329/)
  4. Вітамін B12 має іншу назву - кобаламін, тому що його хімічна структура містить кобальт важких металів.
  5. Ефективними для нашого організму біохімічно активні форми кобаламина - це метилкобаламін і 5-аденозилкобаламін.
  6. Організм може безпосередньо використовувати біохімічно активну форму поживної речовини, і це означає, що він надає негайна дія.
  7. В12 дуже чутливий до повітря і світла. Під час приготування їжі продукти в середньому втрачають близько 12% вітаміну.







Який вплив вітамін В12 надає на наш організм?

Вітамін В12 грає важливу роль в численних метаболічних процесах нашого організму.

В12 грає важливу роль в численних метаболічних процесах. Крім іншого, він бере участь в метаболізмі фолату, освіті крові і розпаді жирних кислот. Додаткові центральні метаболічні процеси, в яких бере участь кобаламин:

  • формування ДНК
  • участь в регенерації і захисту нервів
  • ділення клітин
  • кровотворення
  • виступає як кофактор у синтезі ДНК, а також в жирних кислот і амінокислот.
  • детоксикаційні процеси

Кобаламін і метаболізм фолієвої кислоти

Як і кобаламин, фолієва кислота відноситься до вітамінів групи В. Дефіцит вітаміну B12 викликає дефіцит фолієвої кислоти, тому що організму необхідний вітамін B12 для перетворення фолієвої кислоти в її активну форму. Крім іншого, дефіцит фолієвої кислоти може привести до анемії і збільшити ризик серцево-судинних захворювань. Беручи фолієву кислоту, слід дотримуватися обережності: надлишок фолієвої кислоти може привести до дефіциту вітаміну B12 .

Вітамін В12 і освіту крові

Вітамін В12 є важливим помічником у формуванні крові. Сприяє процесу дозрівання еритроцитів. Вітамін бере участь у формуванні ДНК і розподілі клітин і, таким чином, стимулює вироблення еритроцитів.

Вітамін В12 і нейрони  

Вітамін В12 також відомий як нейро-вітамін. Він відповідає за вироблення мієлінової оболонки, яка оточує нервові клітини в якості мембрани. Мієлін захищає клітини і підтримує передачу сигналів від клітини до клітини.

Як ми можемо отримувати вітамін B12?

Для того щоб В12 міг виконувати свої важливі функції в організмі, він повинен надходити з їжею або біологічно активними добавками.

Споживання вітаміну В12 з їжею

В12, який ми вживаємо з їжу, спочатку надходить в шлунок. Там шлункова кислота звільняє його і пов'язує з певними білками. У кишечнику слизова тонкої кишки може поглинати вітамін і передавати його в кров. Транспортні білки, транскобаламіном, потім транспортують вітамін B12 в усі клітини організму і в печінку.

Слід пам'ятати, що наш організм засвоює лише один-три відсотка В12, що міститься в їжі. Таким чином, харчове вживання допомагає підтримувати рівень кобаламина протягом дня. Однак, якщо рівень транскобаламінов недостатній (наприклад, через генетичного дефекту), вітамін В12 не може розподілятися в організмі належним чином. Він може бути ефективно перероблений і засвоєний тільки в разі безперебійної роботи шлунка, підшлункової залози і кишечника. Якщо функція хоча б одного з цих органів порушена, це може привести до дефіциту В12.

Захворювання, що погіршують засвоєння вітаміну В12 :

  • гастрит, запалення слизової шлунка
  • пошкодження слизової оболонки тонкої кишки, наприклад, хвороба Крона
  • панкреатит, запалення підшлункової залози

У нашому організмі зберігається від двох до п'яти мікрограмів вітаміну B12. Половина з них накопичується в печінці - і може залишатися там майже три роки.




Які продукти містять вітамін B12?

Вітамін В12 міститься в основному в продуктах тваринного походження, таких як м'ясо, риба, яйця і молоко.

Вітамін В12 міститься в основному в продуктах тваринного походження, таких як м'ясо, риба, яйця і молоко. Зараз обговорюється застосування водоростей як веганські альтернатива джерела кобаламина. Однак до сих пір дослідники виявили тільки одну з форм вітаміну в так званих водоростях норі, яку люди можуть засвоювати. Однак кількість В12 в норі занадто мало, і не кожен організм здатний засвоювати конкретно цю форму. Тому веганам необхідно споживати харчові добавки або продукти, збагачені вітаміном B12, наприклад соки, для задоволення своїх потреб.

У таблиці нижче представлений огляд продуктів, які містять найбільшу кількість B12. Дані наведені в микрограммах з розрахунку на 100 г харчового продукту:

М'ясо і риба

вегетаріанські продукти

Яловича печінка - 91 мкг

Швейцарський сир - 3.1 мкг

Теляча печінка - 60 мкг

Камамбер - 2.6 мкг

Свиняча печінка - 39 мкг

Сир Едам - 1.9 мкг

Яловичі нирки - 33 мкг

Сир - 2.0 мкг

Скумбрія - 9 мкг

Курячі яйця - 1.9 мкг

Оселедець - 8.5 мкг

М'який сир - 0.8 мкг

Лосось - 4.7 мкг

Жирне молоко - 0.4 мкг

Тунець - 4.3 мкг

Вершки - 0.4 мкг

Баранина - 2.7 мкг

Йогурт - 0.4 мкг

Яловича вирізка - 2.0 мкг

Салямі - 1.4 мкг

Шинка - 0.6 мкг

Індичатина - 0.5 мкг







Яка добова потреба у вітаміні B12?

Щоб вітамін B12 міг ефективно виконувати всі свої функції в організмі, нам необхідно щодня приймати його з їжею або добавками

Щоб вітамін B12 міг ефективно виконувати всі свої функції в організмі, нам необхідно щодня приймати його з їжею або добавками. Перед початком прийому кобаламина обов'язково обговоріть з вашим лікарем найбільш оптимальне дозування.

Серед фахівців поки немає одностайної думки з приводу щодня норми прийому кобаламина. Наприклад, на початку 2019 року Німецька Асоціація Харчування істотно змінила свої рекомендації щодо дозування у бік збільшення.

  • Вони рекомендують щоденне споживання 4,0 мкг для підлітків у віці 13 років і старше і для дорослих.
  • Потреба в кобаламина для дітей залежить від їх віку, наприклад, 0,5 мкг для дітей у віці до чотирьох місяців і 3,5 мікрограма для дітей у віці від 10 до 13 років.
  • Вагітним жінкам необхідно 3,5 мікрограма, годуючим жінкам 4,0 мікрограма в день (https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-b12/)  

Національний Інститут Охорони здоров'я США до сих пір рекомендує дозування, які значно нижче пізніших рекомендацій німецьких фахівців.

  • Наприклад, добова доза 2,4 мкг кобаламина вважається достатньою для підлітків у віці 14 років і старше і дорослих.
  • Вагітні жінки повинні споживати 2,6 мкг в день, а жінки-годувальниці - 2,8 мкг ( Джерело )

Порівняльна таблиця рекомендацій по щоденному споживанню вітаміну В12 (в микрограммах, мкг):

Німецька Асоціація Харчування

Національний Інститут Охорони здоров'я США

діти

0.5 - 3.5 мкг

0.4 - 1.8 мкг

дорослі

4.0 мкг (від 13 років і старше)

2.4 мкг (від 14 років і старше)

Шалені жінки

5.5 мкг

2.8 мкг

Вагітні жінки

4.5 мкг

2.6 мкг

Чи може наш організм виробляти власний вітамін B12?

Кишкові бактерії в нашому травному тракті, ймовірно, можуть виробляти вітамін B12, але вони роблять це не зовсім в потрібному місці, а саме в товстій кишці.

Деякі тварини, особливо жуйні, можуть самі виробляти вітамін B12. Численні бактерії, що живуть в шлунку жуйних, виробляють кобаламин з їжі, який потім всмоктується в кров. З цієї причини яловичина містить так багато B12.

Чи може організм людини виробляти вітамін B12? Вчені все ще обговорюють це. Кишкові бактерії в нашому травному тракті, ймовірно, можуть виробляти вітамін B12, але вони роблять це не зовсім в потрібному місці, а саме в товстій кишці. А всмоктується в кровотік він в тонкій кишці. Тому що виробляється вітамін не влучає у кров або печінку. Замість цього він виводиться з організму через стілець.



Дефіцит вітаміну В12

Дефіцит B12 є широко поширеною проблемою. Недавні дослідження показали, що близько шести відсотків людей у віці до 60 років в США і Великобританії відчувають нестачу в кобаламина. Цей відсоток збільшується серед людей більш старшого віку.

Дуже часто багато з нас навіть не здогадуються про нестачу кобаламина. Дефіцит В12 може ніяк не виявляти себе протягом тривалого часу. Оскільки наша печінка може накопичувати вітамін, симптоми його нестачі можуть розвиватися роками.

Які причини дефіциту?

Одна з основних причин дефіциту - це нездорова незбалансована дієта. Також існує кілька груп ризику:

  • вегани і вегетаріанці
  • літні люди
  • вагітні та жінки
  • люди після операції на шлунку
  • хворі з хронічним панкреатитом
  • хворі з діабетом 2 типу
  • люди, що живуть в стані постійного стресу

Вегетаріанські та веганські дієти і дефіцит В12

Вітамін В12 міститься майже виключно в продуктах тваринного походження, а вегани можуть задовольнити свої потреби тільки за допомогою харчових добавок.

Частою причиною дефіциту вітаміну В12 є веганські або вегетаріанська дієта. Вітамін В12 міститься майже виключно в продуктах тваринного походження, а вегани можуть задовольнити свої потреби тільки за допомогою харчових добавок. Вегетаріанці, з іншого боку, можуть використовувати сир, молоко, яйця і сир. Однак ці продукти містять значно менше вітаміну В12, ніж м'ясо і риба. Тому навіть вегетаріанська дієта пов'язана з підвищеним ризиком дефіциту.

Дослідники в даний час вивчають, чи може попит задовольнятися рослинною їжею, такий як гриби і водорості. Деякі водорості, наприклад, містять вітамін B12, але дослідження показали, що вони роблять це в формах, які людський організм не може ефективно засвоювати.

Те ж саме можна сказати і про грибах шиїтаке, але дослідження все ще тривають.



Дефіцит вітаміну B12 і вік

У деяких країнах майже чверть людей старше 65 років страждають від дефіциту вітаміну B12.

Вік також є фактором ризику. У деяких країнах майже чверть людей старше 65 років страждають від дефіциту вітаміну B12. Почасти це пов'язано з тим, що люди похилого віку частіше страждають від хронічних захворювань, приймаючи при цьому різні ліки. Крім того, шлунок літніх людей виробляє менше шлункової кислоти, яка необхідна для вивільнення вітаміну В12 з їжі, щоб згодом він міг всмоктуватися в кров.

Дефіцит вітаміну B12 у вагітних і годуючих жінок

Вагітні та жінки повинні забезпечувати вітаміном B12 не тільки себе, але і свого зростаючого дитини. В результаті цього вони відчувають підвищену потребу в кобаламина і повинні намагатися уникати дефіциту В12 в цей період. Вітамін В12 грає ключову роль у фізичному і розумовому розвитку ненароджених і новонароджених дітей. У гіршому випадку гострий дефіцит вітаміну B12 під час вагітності може навіть призвести до викидня.

Дефіцит В12, викликаний хворобами або операціями

Люди, які страждають від панкреатиту (запалення підшлункової залози), часто мають недолік кобаламина в організмі. Їм не вистачає ферменту трипсину, який необхідний для засвоєння В12.

Дослідження також показали, що люди з цукровим діабетом 2 типу, які приймають препарат метформін, часто відчувають брак кобаламина. Судячи з усього, метформін заважає його засвоєнню.

Також засвоєння В12 істотно порушується після хірургічних операцій на шлунку.

Симптоми і наслідки дефіциту кобаламина

Симптоми дефіциту В12 різноманітні і часто неспецифічні, що ускладнює їх виявлення

Симптоми дефіциту різноманітні і часто неспецифічні, що ускладнює їх виявлення. Вітамін В12 бере участь в численних метаболічних і енергетичних процесах в організмі. Отже, його дефіцит погіршує розумову і фізичну працездатність і призводить до зниження енергії. Також можуть виникнути такі симптоми:

  • втома і виснаження
  • головні болі і труднощі з концентрацією
  • проблеми з травленням
  • депресія

Навіть якщо жоден з перерахованих вище симптомів не присутній, слід пам'ятати, що тривала нестача В12 може мати серйозні наслідки для здоров'я.

  • анемія

Якщо організму не вистачає достатньої кількості вітаміну В12, порушується розподіл клітин в кістковому мозку і зменшується кількість еритроцитів. В результаті цього може виникнути пернициозная анемія. Вона супроводжується блідістю, втомою, зниженням працездатності і концентрації уваги.

  • нестача кисню

Дефіцит кобаламина також погіршує транспортування кисню. Відомо, що В12 сприяє виробленню заліза в крові, а залізо, в свою чергу, транспортує кисень по організму. Нестача кисню в організмі пов'язаний зі зниженням працездатності і концентрації, імунодефіцитом, виснаженням і втомою.

  • неврологічні розлади

Кобаламін відповідає за захист нейронів. Якщо він не справляється з цим завданням через дефіцит, в спинному мозку утворюється менше нервових волокон. Це може привести до таких неврологічним симптомам:

  • нервозність і дратівливість
  • біль, оніміння або поколювання в руках і ногах
  • втома


  • депресія

Якщо в організмі недостатньо вітаміну В12, це призводить до збільшення кількості гомоцистеїну. Це призводить до перепадів настрою і депресії.

Вчені все ще досліджують взаємозв'язку між вітаміном B12, фолієву кислоту і депресією. Загальна теорія базується навколо амінокислоти гомоцистеїну. Якщо в організмі недостатньо вітаміну В12, це призводить до збільшення кількості гомоцистеїну. Надлишок цієї амінокислоти може пошкодити тканини мозку і порушити передачу нервового сигналу. Це, в свою чергу, призводить до перепадів настрою і депресії.

Також проводиться багато досліджень на тему, чи можуть препарати, що містять вітамін B12, фолієву кислоту і вітамін B6, зменшувати симптоми депресії. Результати поки не можна назвати стовідсотково підтвердженими, але базуючись на вже наявних даних, деякі дослідники рекомендують приймати фолієву кислоту (800 мкг в день) і вітамін B12 (1 мг в день) для лікування депресії.

  • слабоумство

Симптоми вираженого дефіциту вітаміну В12 аналогічні симптомам інших неврологічних захворювань - наприклад, грижа міжхребцевих дисків може проявлятися болем і онімінням. Це ще одна причина, чому дефіцит вітаміну B12 часто діагностується дуже пізно. Згодом нестача вітаміну B12 може підвищити ймовірність хвороби Альцгеймера. Зв'язки ще остаточно не з'ясовані, і дослідження досі не дали послідовних результатів. Однак є ознаки того, що оптимальне постачання вітамінами групи В і фолієву кислоту може сприяти розумової працездатності в літньому віці.

  • Серцево-судинні захворювання

Дефіцит вітаміну B12 може сприяти розвитку таких серцево-судинних захворювань, як серцева недостатність, інсульт і серцевий напад. Це знову повертає нас до амінокислоти гомоцистеїну. В12 розщеплює гомоцистеїн і перетворює його в інші речовини, що сприяють метаболізму фолієвої кислоти. Якщо нашому організму не вистачає В12, він починає розщеплювати менше гомоцистеїну. Концентрація амінокислоти збільшується, а разом з нею і ризик атеросклерозу, тобто кальцифікації і звуження кровоносних судин. Це один з найсильніших чинників ризику серцевого нападу, інсульту і інших серцево-судинних захворювань.

  • Інші можливі причини дефіциту
  • Зниження зору також може бути ознакою дефіциту кобаламина.
  • Участь вітаміну В12 у виробництві гормонів-месенджерів також може призвести до психологічних розладів, таким як депресія і психоз.
  • При нестачі вітаміну В12 порушується енергетичний обмін, що може привести до м'язової слабкості, виснаження, втоми і нестачі концентрації.
  • Дефіцит також може проявлятися в розладах травлення, таких як втрата апетиту, діарея, запори і запальні реакції в роті, шлунку і кишечнику.

Способи усунення дефіциту вітаміну B12

Існують три основні способи поліпшити рівень вітаміну B12:

Якщо ви вважаєте, що можете відчувати брак кобаламина в організмі, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб максимально мінімізувати наслідки дефіциту для вашого здоров'я.

Існують три основні способи поліпшити рівень вітаміну B12:

  1. Навмисно включайте в свій раціон якомога більше продуктів, багатих вітаміном B12.
  2. Приймайте добавки вітаміну B12 в формі таблеток, капсул або крапель.
  3. Пройдіть курс ін'єкцій високих доз вітаміну B.

Препарати кобаламина на нашому сайті

Вітамін В12, Vitamin B12

Вітамін В12, Vitamin B12, Solgar, 500 мкг, 100 таблеток


https://biotus.ua/vitamin-v12-vitamin-b12-solgar-500-mkg-100-tab.html

Вітамін В12 (кобаламін) - 500 мкг, кальцій (фосфат) -130 мг

Вітамін B12 (Рідина), Метилкобаламін, B12 Liquid, Pure Encapsulations, 30 мл

Вітамін B12 (Рідина), Метилкобаламін, B12 Liquid, Pure Encapsulations, 30 мл


https://biotus.ua/b12-zhidkost-metilkobalamin-b12-liquid-pure-encapsulations-30-ml.html

Вітамін В12 (метилкобаламін) - в 1 мл (повна крапля) - 1000 мкг

В Комплекс, B-Complex # 12, Thorne Research, 60 капсул

В Комплекс, B-Complex # 12, Thorne Research, 60 капсул


https://biotus.ua/vitamin-v-12-vitamin-b-12-puritan-s-pride-500-mg-250-tabletok.html

Вітамін В12 (ціанокобаламін) - 500 мг

Вітамін В12, Methyl B-12, Jarrow Formulas, 5000 мкг, 60 льодяників

Вітамін В12, Methyl B-12, Jarrow Formulas, 5000 мкг, 60 льодяників


https://biotus.ua/vitamin-v12-jarrow-formulas-5000-mkg-60-tabl.html

Вітамін В12 (метилкобаламін) - 5000 мкг

FAQ - Часті питання:

Как я могу подтвердить опасения, что у меня дефицит В12?

Единственный способ действительно определить, достаточно ли вы получаете витамина В12, - это попросить вашего врача сделать специальный анализ крови. Признаки дефицита B12, как правило, расплывчаты, поэтому большинство людей не осознают, что находятся в опасности. 

Если я буду принимать добавки витамина В12, может ли это придать мне дополнительную энергию и работоспособность?

Нет никаких сведений о том, что добавки кобаламина могут влиять на что-либо помимо предотвращения его дефицита.

Какая форма кобаламина лучше всего?

Метилкобаламин (метильная группа + B12), наиболее активная форма B12, она лучше всасывается и удерживается в наших тканях в более высоких количествах, чем синтетический цианокобаламин. Также метилкобаламин гораздо эффективнее используется печенью, мозгом и нервной системой.

Зміст
  • Історія відкриття вітаміну В12
  • Основні характеристики вітаміну В12
  • Який вплив вітамін В12 надає на наш організм?
  • Як ми можемо отримувати вітамін B12?
  • Які продукти містять вітамін B12?
  • Яка добова потреба у вітаміні B12?
  • Чи може наш організм виробляти власний вітамін B12?
  • Дефіцит вітаміну В12
  • Вегетаріанські та веганські дієти і дефіцит В12
  • Дефіцит вітаміну B12 і вік
  • Симптоми і наслідки дефіциту кобаламина
  • Способи усунення дефіциту вітаміну B12
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.