Facebook Pixel

10 симптомів дефіциту заліза в організмі

10 симптомів дефіциту заліза в організмі

10 найпоширеніших ознак дефіциту заліза:

1. Незвичайна втома

Почуття сильної втоми є одним з найбільш поширених симптомів дефіциту заліза, яка проявляється в половини людей випадків.

Це відбувається тому, що організм не отримує достатньо заліза для виробництва гемоглобіном і кисень не надходить в усі органи і тканини. В цьому випадку частішає серцебиття, щоб переганяти більше крові, збагаченої киснем, воно і викликає втому. Але, оскільки втома вважається нормальною частиною сучасного життя, важко діагностувати дефіцит заліза тільки за допомогою одного цього симптому.

Багато людей з дефіцитом заліза відчувають занепад сил і слабкість, трудність з концентрацією уваги або низькою продуктивністю на роботі.

2. Блідість

Блідість шкіра і склер - поширені ознаки дефіциту заліза.

Гемоглобін в кров'яних клітинах надає крові червоний колір, а низький рівень заліза не так яскраво забарвлює кров. Ось чому шкіра зазвичай втрачає здоровий, рожевий колір у людей з дефіцитом заліза. Блідість при дефіциті заліза часто проявляється по всьому тілу, але може обмежуватися зміною шкіри обличчя, блідістю ясен, губ, нижніх повік і нігтів. За цих симптомів доктор визначає дефіцит заліза в організмі, а також підтверджує за допомогою аналізу крові. Найчастіше блідість - спостерігається в помірних або важких випадках анемії.

3. Задишка

Гемоглобін за допомогою еритроцитів переносить кисень по всьому тілу.

Якщо ж рівень гемоглобіну низький, то і рівень кисню також буде низьким. Це означає, що м'язи не будуть отримувати достатньо кисню для нормальної роботи, такої як ходьба. В результаті чого дихання прискорюється, що призводить до вельми поширеній симптому - задишки.

Якщо людина відчуває, що постійно задихається, виконуючи легкі фізичні вправи, такі як ходьба, підйом по сходах або просто тренується - цьому виною також може бути дефіцит заліза.

4. Головні болі і запаморочення

Дефіцит заліза може викликати головний біль. Але цей симптом, зустрічається рідше і частіше супроводжується слабкістю і запамороченням.

Низькому рівень гемоглобіну в еритроцитах означає, що в мозок потрапляє недостатня кількість кисню. В результаті чого кровоносні судини в мозку опухають, викликаючи тиск і головні болі.

Існує безліч причин виникнення головного болю, але часті або періодичні головні болі і запаморочення, також можуть стати ознакою дефіциту заліза.

5. Серцебиття

Прискорене серцебиття, може бути ще одним симптомом залізодефіцитної анемії. Гемоглобін - це білок еритроцитів, який допомагає транспортувати кисень по всьому організму.

При низькому рівні гемоглобіну серце працює дуже старанно, щоб доносити до кожного органу кисень. Що може привести до нерегулярного прискорене серцебиття. У крайніх випадках це призводить до збільшення серця або серцевої недостатності. На щастя, такі симптоми, зустрічаються, набагато рідше.

6. Сухі та пошкоджене волосся і шкіра

Суха і пошкоджена шкіра і волосся можуть бути ознаками дефіциту заліза.

Це трапляється від того, що організм відчуваючи дефіцит заліза, направляє кисень на більш важливі органи і тканини тіла.

Тоді шкіра і волосся, позбавлені кисню, стають сухими і слабкими. А в більш важких випадках спостерігається ще і випадання волосся. Якщо волосся випадає під час миття і розчісування - це нормальне явище, але якщо випадання відбувається жмутами, то такі неприємності пов'язані з дефіцитом заліза.

7. Набряки і болючі виразки навколо рота і на мові

Іноді простим поглядом можна визначити, чи страждає людина залізодефіцитною анемією. Ознаками можуть бути: припухлі, запалені ділянки шкіри, мову блідий або неприродно гладкий.

При дефіциті заліза мова стає блідим, в той час як більш низький рівень міоглобіну може викликати запалення, гладкість і набрякання.

Міоглобін - це білок в еритроцитах, який підтримує м'язи язика.

Дефіцит заліза часто викликає сухість у роті, запалені червоні тріщини в кутах рота або виразки.

8. Неспокійні ноги

Іноді дефіцит заліза пов'язують з синдромом неспокійних ніг.

Синдром неспокійних ніг - сильне бажання рухати ногами, навіть під час спокою. Це може також викликати неприємні і разом з тим дивні відчуття повзання і свербіння в ногах і ступнях.

Вночі, як правило, неприємні відчуття в ногах погіршуються, при цьому хворі не можуть довго заснути.

Хоча причини до кінця не з'ясовані, проте, вважається, що 25% людей з синдромом неспокійних ніг мають залізодефіцитну анемію

9. Тендітні або ложкоподібні нігті

Набагато менш поширеним симптомом дефіциту заліза є ламкі або ложкоподібні нігті звані - койлоніхія.

Спершу все починається з нігтів, які легко розтріскуються і ламаються.

На більш пізніх стадіях дефіциту заліза можуть з'явитися нігті у формі ложки, де середина нігтя опускається, а краю піднімаються і округлюються, як ложка.

Проте, таке рідкісне явище зазвичай буває тільки в важких випадках залізодефіцитної анемії.

10. Інші потенційні ознаки нестачі заліза

Існують і інші ознаки низького рівня заліза, але вони, як правило, зустрічаються рідко і частіше пов'язані з іншим станом організму.

Інші ознаки залізодефіцитної анемії включають в себе:

Дивна тяга до дивних продуктам або непродовольчих товарах називається «піку». Вона характеризується тягою до їжі льоду, глини, бруду, крейди або паперу. Такий стан звичайно трапляється під час вагітності.

Почуття тривоги. При нестачі кисню, доступного тканинам організму, зазвичай виникає почуття тривоги. Проте, стан здоров'я легко виправити в міру додаткового надходження заліза.

Холодні руки і ноги. Дефіцит заліза означає, що в руки і ноги надходить менше кисню.

Більш часті інфекції. Оскільки залізо необхідно для здорової імунної системи, його недолік може привести до частих інфекцій і великою кількістю інших захворювань.

Що робити, якщо у вас дефіцит заліза ?

Якщо ви вважаєте, що страждаєте на залізодефіцитну анемію, візьміть до уваги такі поради.

Перш за все порадьтеся з лікарем. Простий аналіз крові може підтвердити або спростувати наявність залізодефіцитної анемії. Якщо ж лікар підтвердить, дефіцит заліза в організмі, можна досить легко впоратися з ним, збільшивши споживання заліза з їжі або у вигляді біологічно активних добавок.

Якщо дефіцит заліза може бути викликаний нестачею заліза в щоденному раціоні харчування, їжте більше продуктів, багатих на залізо, таких як:

Червоне м'ясо, свинина і птиця.

Темно-зелені листові овочі, шпинат і капуста.

Сухофрукти, родзинки і абрикоси.

Горох, квасоля та інші боби

Морепродукти.

Збагачені залізом продукти.

Насіння і горіхи.

Допоможіть організму справитися з цією проблемою. Додавайте в їжу вітамін С, який допоможе краще засвоювати залізо.

Також уникайте певні продукти, що пригнічують засвоєння заліза, якщо вживати їх великих кількостях. До них відносяться чай і кава, а також продукти з високим вмістом кальцію, такі як молочні продукти і цільнозернові крупи.

Якщо приймаєте залізовмісні добавки, спробуйте пити апельсиновий сік, для підвищення засвоєння заліза. Варто також відзначити, що є деякі неприємні побічні ефекти від прийому добавок заліза - це болі в животі, запори, діарея, печія, нудота і чорний стілець. Однак ці симптоми легко уникнути, зменшивши дозування біодобавки.

Коротко.

Залізодефіцитна анемія є найпоширенішим видом анемії у всьому світі. Деякі люди відчувають ці симптоми, тоді як інші їх не помічають. Все залежить від тяжкості захворювання.

Загальні ознаки та симптоми включають втому, блідість шкіри, помітні серцебиття, головний біль і запаморочення, відчуття задишки, сухість і пошкодження волосся і шкіри, запалений або опухлий мову і рот, неспокійні ноги і ламкі або ложкоподібні нігті.

Дефіцит заліза лікуватися досить легко за допомогою багатої на залізо дієти або біодобавок.

Автор Мері Джейн Браун, доктор філософії, доктор медичних наук (Великобританія) 12 серпня 2017 р

Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.